مقدمه
بیش از نصف مردم جهان در شهرها زندگی میکنند، و به جز تعداد کمی از آنها که میتوانند در خارج از شهر برای خود ویلا یا باغی داشته باشند کشاورزی شهری به سرعت دارد شهرهای جهان را تغییر میدهد. ایده، ایده ی ساده ای است: استفاده از همه فضاها برای کشاورزی و باغبانی. مواد غذایی قبل از رسیدن به شهرهای ثروتمند، باید ساعتها پرواز کنند. برای مثال، یک وعده غذای معمولی، مسیری حدود سه هزار کیلومتر را از مزرعهها تا شهرها طی میکند. برای همین، مسوولان به فکر تولید محصولات محلی افتادهاند. به دلیل ناتوانی و یا بیمیلی شهرها در تکیه به منابع غذایی وارداتی، مسوولان شهرها، مواد غذایی مورد نیاز را به گونهای جدید تامین میکنند. بنا به گزارش سازمان ملل متحد، حدود 15درصد محصولات غذایی جهان، در مناطق شهری تولید میشود و این مقدار رو به رشد است.حدود یکمیلیارد شهرنشین که تقریبا یک سوم جمعیت جهان را تشکیل میدهند، ساعاتی از هفته را صرف کشت و کار میکنند تا بتوانند به تولید مواد غذایی خانوادههایشان کمک کنند، یا محصولات تولیدشده را در سوپرمارکتهای محلی بفروشند. رشد بیش از حد و سریع شهرها باعث شدهاست که کشاورزان شهری، موفقتر از کشاورزان روستایی شوند.
تعریف کشاورزی شهری
به هر گونه کشاورزی در محیطهای شهری کشاورزی شهری گویند. كشاورزي شهري ، در درون و اطراف مرزهاي شهرهاي جهان به وقوع ميپيوندد و شامل محصولات زراعي، دامپروري و درختكاري در محدوده شهرها ميباشد. همچنين شامل محصولات غيرمصرفي نظير خدمات اكولوژيكي نيز ميگردد. در اغلب موارد، سيستم هاي زراعتي و باغباني چندگانه در نزديكي شهرها وجوددارد (1999،FAO).
مارک هلند در پیش گفتار کتابش با عنوان “شهر نشینیِ کشاورزی”، کشاورزی شهری را اینگونه تعریف میکند:
“نگاهی است به جامعه و شهرسازی که سرنخ های متنوع شهرسازی و طراحی را به سیستم های متنوع کشاورزی و غذایی با ثبات پیوند میدهد. بطور خلاصه، راهی است برای شاختن جایی حول محور غذا.
لزلی هایمر در وبلاگ خود تحت عنوان جوانه ها در پیاده رو مینویسد:
“تولیدات کشاورزی مستمر شهری میتواند چند برابر بیشتر از کشاورزی روستایی باشد. همچنین بدلیل کمیاب بودن منابع آب و زمین در شهر، کشاورزی شهری فقط بخشی از منابعی را به کار میگیرد که در کشاورزی روستایی استفاده میشود. همچنین کشاورزی شهری میتواند بخشی از زایدات جامد و مایع شهری را جذب کند، که به کاهش هزینه و مشکلات مدیریت زباله در شهر میانجامد”.
کشاورزي شهري در بستر شرايط بومي و الزامات خاص هر منطقه شهري تعريف وتوجيه ميشود. نکته مهم اين است که مقصود از کشاورزي در شهر، زراعت وکشت و کار به معناي عمومي آن نيست. توليد محصولات کشاورزي اساسي نظير گندم، برنج و غلات نيازمند شرايط کشاورزي حرفه اي وتوسعه يافته برای تأمين نيازهای ملي و در مقياس کلان است. مقصود از ايجاد کشاورزي در شهر، کاشت و توليد محصولات خرد غذايي با روش هاي آسان و با حداقل امکانات ميباشد. توليد سبزيجات، صيفي جات و برخي ميوه هاي بومي در مناطق مسکوني شهري نه تنها محتمل و انجام شدني است، بلکه بنا به ضرورت هاي توسعه شهري، امري سودمندو ضروري تلقي میشود (دانشپور، 1387).
ضرورت هاي شکل گيري کشاورزي شهری
شهرسازی سریع موجب افزایش فقر و عدم امنیت شهری شده است . تا سال 2020 ، 75% جمعیت کشورهای توسعه یافته آفریقایی ، آسیایی و آمریکای لاتین در شهرها زندگی خواهند کرد . پیش بینی میشود که تا سال 2020 ، 85 درصد از مردم فقیر آمریکای لاتین و حدود 40 درصد تا 45 درصد از مردم فقیر آفریقا و آسیا در شهرها و حومه آن ساکن باشند .
بیشتر شهرهای کشورهای توسعه یافته مشکلات عمده ای برای تطبیق خود با این پیشرفت دارند . این مشکلات شامل مواد زائد شهری ، آب و فاضلاب ، کیفیت هوا و آب رودخانه ها و ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای فقرا میشود . در همین راستا کشاورزی شهری ، راهبرد جدیدی جهت کاهش فقر شهری و ایجاد امنیت غذایی ارائه میدهد .
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش) |
تعداد صفحات: 11 |
حجم: 93 کیلوبایت |