چکیده:
امروزه با پیشرفت تکنولوژی اکثر داروخانه ها برای ذخیره سازی اسناد بایگانی خود از کامپیوتر استفاده میکنند که کامپیوتر نیز برای ثبت و تهیه رسید نیاز به استفاده از برنامه ای خاص دارد. بنابراین ما بر این باوریم که با استفاده از برنامه ویژوال بیسیک یک رابط کاربری برای استفاده آسانتر از تکنولوژی کامپیوتر برای کاربران ارائه کنیم.
ویژوال بیسیک
دراین پروژه می توان گفت که آنچه برای نصب و راه اندازی دیسکت ویژوال بیسیک ،آماده سازی برای برنامه نویسی ، اجزای سازنده برنامه ویژوال بیسیک، انواع پنجره ها ،جعبه ابزارها ،وتمامی عملگرها ورویدادها و… که در این برنامه قابل استفاده برای برنامه نویسی چاپ صدور فاکتور می باشد گفته شده است.
Access
ازمحیط اکسس و تعریف تک تک اجزا بانک اطلاعاتی اکسس که ابزاری برای تولید بانکهای اطلاعاتی رابطه ای است در این پروژه استفاده شده. بانکهای اطلاعاتی امکان گردآوری انواع اطلاعات رابرای ذخیره سازی ،جستجو و بازیابی فراهم میکندو آشنایی کلی با پایگاه داده وهمچنین اجزای
یک پایگاه داده رادر این پروژه گنجانده ام.
الگوریتم
الگوریتم و فلوچارت برنامه صدور فاکتوروتمامی اطلاعات که در مورداین پروژه لازم به ذکربوده است را بیان نموده ام.
طراحی اشیاء برنامه که شامل بخش های مختلف سیستم نرم افزار چاپ فاکتور، طراحی بانک اطلاعاتی و مشخصات جداول آنها، طراحی فرم ورود اطلاعات مشتریان و… است به صورت کامل توضیح داده شده است.
واما فصل آخر اختصاص داده شده به کد نویسی برنامه که به صورت مرحله به مرحله توضیح داده شده است.
فصل اول
1- 1مقدمه ای از برنامه نویسی و زبان VB
یک برنامه کامپیوتری ، از مجموعه ای دستورالعمل که نوع و نحوه انجام یک فعالیت را برای کامپیوتر مشخص می نمایند ، تشکیل می گردد. دستورالعمل های نوشته شده بعنوان نمونه ممکن است به کامپیوتر اعلام نمایند که تعدادی از اعداد را با یکدیگر جمع و یا دو عدد را بایکدیگر مقایسه و بر اساس نتیجه بدست آمده ، اتخاذ تصمیم نماید. دستورالعمل های نوشته شده ، صرفا” برای کامپیوتر قابل فهم و اجراء خواهند بود.کامپیوتر دستورالعمل های نوشته شده را اجراء و ماحصل آن رسیدن به اهدافی خواهد بود که بر اساس آن برنامه طراحی و پیاده سازی شده است . دستورالعمل ها ، می بایست با استفاده از یکی از زبانها ی برنامه نویسی نوشته شده ( کد ینگ ) و در ادامه در اختیار کامپیوتر قرار داده شوند. زبانهای برنامه نویسی متعددی نظیر : فرترن ، بیسیک ، کوبال ، پاسکال ،C ، جاوا ، ویژوال بیسیک و … وجود دارد.
برنامه نویسی کامپیوتر ، مشابه آموزش گره زدن کفش به کودکان است . برای نیل به هدف فوق ، می بایست تمامی مراحل لازم بصورت شفاف به کودکان آموزش داده شود . کودکان با دنبال نمودن دستورالعمل های ارائه شده ، قادر به گره زدن کفش خود خواهند بود ( روش انجام این کار برای آنان مشخص شده و بر اساس آن ، امکان نیل به هدف مورد نظر توسط کودکان فراهم می گردد ) . VB ، زبانی است که می توا ن نحوه نیل به یک خواسته را بکمک آن بصورت شفاف ( نظیر آموزش گره زدن کفش به کودکان ) مشخص و کامپیوتر با دنبال نمودن مراحل مشخص شده ، خواسته مورد نظر را محقق نماید. با استفاده از VB ، می توان محصولاتی راایجاد که زمینه استفاده از آنان در محیط ویندوز و اینترنت ، وجود خواهد داشت . فراموش نکنیم در زمان فراگیری یک تکنولوژی در ابتدا می بایست شیوه راه رفتن را بیاموزیم و در ادامه اقدام به دویدن نمود .
VB یکی از زبان های حمایت شده در دات نت می باشد . با استفاده از زبان فوق علاوه بر اینکه می توان برنامه های مبتنی بر ویندوز را پیاده سازی نمود ، امکان استفاده از آن بعنوان زبان مورد نظر در زمان ایجاد برنامه های مبتنی بر وب که از تکنولوژی ASP.NET استفاده می نمایند ، نیز وجود خواهد داشت . با توجه به اهمیت و جایگاه خاص این زبان در دات نت ، مجموعه مقالاتی در رابطه با آموزش اصولی این زبان آماده شده که بتدریج بر روی سایت قرار خواهند گرفت . در اولین مقاله از این مجموعه به معرفی اولیه VB خواهیم پرداخت . در ابتدا لازم است با ویژگی های منحصر بفرد برنامه های مبتنی بر ویندوز در قیاس با برنامه های مبتنی بر DOS ، آشنا شده و پس از مروری مختصر به روند شکل گیری نسخه های متعدد ویژوال بیسیک ، با نحوه نصب آن نیز آشنا شویم .
1-2 برنامه نویسی مبتنی بر DOS در مقابل ویندوز
برنامه نویسی مبتنی بر ویندوز دارای تفاوت های عمده ای نسبت به برنامه نویسی سنتی در محیط DOS است.برنامه های DOS ، مسیری دقیق و مشخص را ازابتدا تا پایان دنبال می نمایند . رویکرد فوق ، باعث بروز محدودیت هائی در رابطه با عملکرد برنامه ها از یکطرف و تحمیل محدودیت هائی به کاربران در طی نمودن مسیر مشخص شده ، می گردد. از زاویه ای خاص می توان عملکرد یک برنامه مبتنی بر DOS را مشابه قدم زدن در یک راهرو ( سالن )، در نظر گرفت . بمنظور رسیدن به نقطه انتهائی سالن ، می بایست طول سالن طی تا به انتهای آن رسید . در این راستا از موانع متعدد موجود در مسیر ، می بایست عبور تا سرانجام به مقصد مورد نظر رسید . در زمان پیمودن مسیر ، صرفا” امکان بازنمودن درب های خاصی ، وجود خواهد داشت . ویندوز ، دنیای جدیدی از برنامه نویسی مبتنی بر “رویداد” را ایجاد نموده است . کلیک نمودن موس ، تغییر اندازه پنجره ، تغییر محتویات یک Textbox ، نمونه هائی از یک “رویداد” می باشند. کدهای نوشته شده ، نحوه برخورد با یک رویداد را مشخص می نماید. برای رسیدن به انتهای یک سالن کافی است بر روی “انتهای سالن ” ، کلیک نمود و دیگر ضرورتی به پیمودن تمامی مسیر تا رسیدن به انتهای سالن نخواهد بود . درصورتیکه به انتهای سالن رسیده باشیم و متوجه گردیم که این مکان ، محلی نیست که انتظار آن را داشته ایم ، بسادگی می توان مقصد جدیدی را برای خود انتخاب ، بدون اینکه ضرورتی به برگشت در نقطه آغازین مسیر وجود داشته باشد. برنامه نوشته شده عکس العمل های لازم در ارتباط با حرکت شما را بهمراه عملیات مربوطه بمنظور تکمیل فعالیت ها ی مورد نظر انجام خواهد داد . با استفاده از VB ، می توان کدهای لازم بمنظور ارائه عکس العمل لازم در زمان تحقق یک رویداد را نوشت .در این راستا ، برنامه نویسان می توانند کدهای لازم در رابطه با رویدادهائی که امکان تحقق آنها وجود دارد را نوشته تا در زمان بروز رویداد مورد نظر ، عکس العمل لازم از طرف برنامه صورت پذیرد.در این زمینه می توان از نوشتن کدهای دیگر بمنظور برخورد با رویدادهای غیرضروری ، صرفنظر کرد. مثلا” ویندوز قادر به تشخیص رویداد”کلیک ” از “کلیک مضاعف ” است . این بدان معنی است که اگر می خواهید برنامه مورد نظر شما ،عکس العمل لازم در ارتباط با رویداد “کلیک” را داشته باشد ، می بایست صرفا” کد مربوط به رویداد ” کلیک”، نوشته گردد و الزامی به نوشتن کدهای لازم بمنظور برخورد با رویداد “کلیک مضاعف” ، وجود نخواهد داشت . در دنیای برنامه نویسی DOS ، کاربر عکس العمل لازم را نسبت به برنامه انجام می دهد در صورتیکه در ویندوز ، برنامه ها عکس العمل لازم را با توجه به رفتار کاربران ، انجام خواهند داد .
یکی دیگر از مزایای مهم برنامه های ویندوز ، عدم وابستگی برنامه ها به یک سخت افزار خاص است . ویندوز تمهیدات لازم در خصوص ارتباط با سخت افزار را پیش بینی و برنامه نویسان نیاز به آگاهی از نحوه عملکرد یک دستگاه سخت افزاری خاص بمنظور استفاده از آن ، نخواهند داشت .
مثلا” برنامه نویسان ضرورتی به آگاهی از نحوه عملکرد هر نوع چاپگر لیزری، بمنظور ایجاد خروجی مورد نظر خود در برنامه ها ، نخواهند داشت. ویندوز، امکانات لازم در این خصوص را از طریق ارائه روتین های عمومی که با درایورهای مورد نظر مرتبط می گردند ، فراهم می نماید. شاید همین موضوع دلیل موفقیت ویندوز باشد .
روتین های عمومی اصطلاحاً ) Windows API ) Application Programming Interface نامیده می شوند .
فهرست
1- 1مقدمه ای از برنامه نویسی و زبان VB… 1
1-2 برنامه نویسی مبتنی بر DOS در مقابل ویندوز 2
1-3 تاریخچه ویژوال بیسیک… 4………………………………………………………………………………………………………………….
1-4 آشنایی با محیط ویژوال بیسیک…. 7
1-5 آنچه که برای نصب ویژوال بیسیک نیازاست… 8
1-6 راه اندازی ویژوال بیسیک…. 9
1-8 آماده سازی برای برنامه نویسی.. 11
1-9 اجزای سازنده برنامه ویژوال بیسیک…. 13
1-11 روش های برنامه نویسی.. 16
1-17 رویداد های فرم در ویژوال بیسیک…. 23
1-18 برنامه نویسی شیءگرا ( OOP ) 24
1-18-2 کپسوله کردن ( Encapsulation ) 26
1-18-3 پلی مورفیسم ( Polymorphism ) 26
1-18-4 وراثت ( Inheritance ) 27
2-1 تعریف کلی از محیط Access. 29
2-2 نصب Microsoft Office Access 2007.. 29
2-3 تعریف تک تک اجزا بانک اطلاعاتی Access. 32
2-3-6-4 تعریف پایگاه دادهای ارتباطی.. 33
2-4 آشنایی کلی با پایگاه داده 34
2-4-3 جدول ها از مجموعه فیلدهایی با انواع زیر ساخته می شوند. 35
2-4-4 انواع رابطه ها در پایگاه داده 37
2-4-5 ایجاد روابط بین جداول.. 38
3-1 بخش های مختلف سیستم مدیریت داروخانه. 40
3-2 طراحی بانک اطلاعاتی و مشخصات جداول آنها 40
3-2-2 پیاده سازی جداول در Access. 41
3-2-2 جداول موجود درسیستم مدیریت… 41
3-2-2-2 جدول ثبت نسخه(ghabz) 42
3-3 زمان بندی و شرح فعالیها : 44
3-3-3 فرم ورودی اطلاعات بیمار وپزشک…. 48
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش) |
تعداد صفحات: 54 |
حجم: 698 کیلوبایت |