منظور از آرمان در زندگی همان بحث هدف زندگی است. از مهمترین ارکان حیات انسانی «هدفداری زندگی» است. زندگی بدون هدف، پوچ است و پوچتر از آن، اشتباه در انتخاب هدف است.
در تعریف هدف، سخن ها گفته اند؛ بعضی از این تعریف ها عبارتند از:
»هدف، آن چیزی است که برای رسیدن به آن تلاش و کوشش میشود» 1. و نیز گفتهاند: «هدف، عبارت است از آن حقیقت مطلوب که اشتیاق وصول به آن، محرک انسان است به انجام کارها و انتخاب وسیلههایی که آن حقیقت را قابل وصول مینماید«2
»فلسفه حیات» یا «هدف زندگی» از مسائل مهم انسان شناسی به شمار میرود و یکی از اساسی ترین موضوعات زندگی انسان است. از این رو لازم است میان هدف و وسیله تفکیک صورت گیرد تا انسان دچار خطا نشود و وسیله را به جای هدف اشتباه نگیرد، و هدفهای زودگذری که درواقع وسیله های زندگی نهایی بیش نیستند هدف اعلای زندگی انتخاب نکند زیرا کسی که به هدفهای زودگذر دل میبندد و برای دستیابی به آنها تلاش میکند، باید به خود احتمال شکست بدهد. اما دل بستن به هدفهای جاویدان و متعالی و سعی در راه رسیدن به آنها، بنا به وعده تخلف ناپذیر قرآن 3موفقیت را در پی خواهد داشت.
«حیات جاریه معمولی در این دنیا از نظر قرآن، حیاتی ابتدائی است و مرحله پست حیات به شمار میرود، این مطلب در 69 آیه از قرآن تذکر داده شده و با تعبیر الحیاه الدنیا که به معنای حیات ابتدائی میباشد، وارد شده است8».
آیاتی از قرآن کریم به بیان این حقیقت نیز میپردازد که حیات معمولی و پست این دنیا نمیتواند آرمان و ایده آل نهائی انسان تلقی شود، زیرا این دنیا در عین جالب بودن حقیقتی است ابتدائی، نه متعالی و نهائی؛ و لذا قرآن از این گونه حیات تعابیری همچون متاع فریبنده، لهو و بیهوده، بازی، متاع اندک، آرایش فریبا و… دارد که در سورههای مختلف و آیات متعدد بیان شده است
فهرست مطالب
مقدمه
تعریف هدف
موضع گیری در برابر فلسفه حیات و هدف زندگی
لزوم تفکیک میان هدف و وسیله
فلسفه حیات در قرآن
هدف مقدماتی (کوتاه مدت)
هدف میانی (متوسط)
الف – آزمایش
ب – عبادت
تقرب به خدا، هدف نهائی
منابع
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 10
حجم: 45 کیلوبایت