الهام از لانه مورچه در معماری
مقدمه
انسان از ابتدای آفرینش به نوعی از محیط زیست اطراف خود الهام گرفته است و در ساخت و طراحی وسایل مورد نیاز خود از آنها استفاده کرده است.بیونیک و معماری بیونیک علمی است که به الهام یابی فنی از ساختمانها ، رفتارها و ارتباطات گوناگون عالم جانداران می پردازد.
عنکبوت ها با طراحی و بافتن ریسمان هایی که به استحکام پولاد هستند ، برای خود آشیانه هایی می سازند ، یا زنبورها با رعایت کلیه قوانین هندسی ، پناهگاهی امن و مطمئن برای خود طراحی می کنند.
موریانه ها خانه های خود را در بیابان ها در هوایی بسیار گرم می سازند و تلاش می کنند با کندن راه هایی پیچیده در خاک ، سیستم گرمایی و تهویه داخل لانه های خود را خنک و متعادل نگه دارند.
خاک انباشت لانه های آنها به صورت یک مجموعه کامل طراحی شده تا بتوانند نیازهای طبیعی خود را تامین کنند. اینها نیز معمارند ولی معمارا نی طبیعی.
طی حدود 3/8 میلیارد سال از آفرینش زمین ، طبیعت خود ، طراح و معمار نهایی است. طی این مدت گیاهان و جانوران توانسته اند با طراحی لازم بر مشکلات محیط زیست فائق آیند بیونیک که در لغت به معنی”زیست شناختی ” یا ” به کارگیری اندام های ساختگی طبیعی” آمده است برای اولین بار توسط دانشمند آمریکایی به نام جک .ای.استیل در سال 1959 به کار برده شد.
وی بیونیک را علم سیستم هایی که شالوده و پایه تمامی سیستم های زنده است می دانست .
انسان در طول زندگی خود سعی دارد که برای ساخت و طراحی مکانها و وسایل مورد نیاز خود از طبیعت و محیط زیست اطراف خود الهام بگیرد.
به عنوان مثال ، ساختمان بدن خفاش برای لئوناردو داونچی ایده ای بود تا بتواند ماشین پرنده را طراحی کند.
یروهای عضلانی و در عین حال سرعت زیاد دلفین ها ، جرقه ای برای ساختن زیردریایی بود و یا می تواند به سامار اشاره کرد ، که این میوه پس از جدا شدن از گیاه مورد نظر، بال هایش را با زاویه ای مشخس باز کرده و به صورت منحنی و با وزش باد شروع به چرخش کرده وسپس آرام به زمین می افتد. دانشمندان با الهام گیری از این گیاه به طراحی بالگرد ، روی آوردند.
در زمینه خود معماری وساخت با وسایل ساختمان نیز معماران ومهندسین از عالم طبیعت بهره گرفته اند که از آن جمله می توان به شکل مارپیچ داخلی نوعی صدف به نام کونوس که برای طراحی خانه ها استفاده شده ، اشاره کرد.
بناها در معماری بیونیک یا معماری طبیعی یا با استفاده از مواد شکننده و نا پایدار ساخته می شوند و یا از یک مکان طبیعی که در زمین یا صخره شکل گرفته استفاده می شده است یکی از این مکان های طبیعی ، غارها هستند. معماری غاری که معمولا جنبه ای ازمعماری مقابر ، است از عصر باستان وجود داشته و از بارزترین نمونه های این سبک معماری می توان به معابر کاتوکومب رم و ناپل و مقابری در لبنان اشاره کرد.
کلیساهای سنگی در ارمنستان و نیز غارهای بسیار بزرگ مسکونی مکشوف در گورمه ترکیه و ماترا در جنوب ایتالیا ، نیز از دیگر نمونه های این سبک معماری است. این بناها احتمالا چیزی شبیه به لانه های بزرگ موریانه ها که هزاران موریانه را در خود جای می دهند ، بوده اند.معماری گلی یا خاکی را نیز می توان یکی از شاخه های معماری طبیعی در نظر گرفت. شهرهای قدیمی و تاریخی همچون صنعا در یمن یا ساختمانهای گلی دو گون در مالی نمونه هایی از این سبک هستند.
معماری بیونیک ، فقط محدود به چند نقطه خاص در دنیاست.
از مشهورترین نمونه ها که در آنها از سبک بیونیک برای طراحی و ساخت انها به کار برده شده،می توان به بنای زیر اشاره کرد:
– بانک کارمرز در فرانکفورت آلمان
– ساختمان اینونیک در کمبریچ
– پروژه همزیگری صنعتیkalundborg در دانمارک
با اینکه امروزه سبک معماری بیونیک گسترش فراوان یافته و استقبال از آن در سراسر جهان رو به افزایش است ولی باید به طور کلی به این مسئله توجه داشت که جزئ به جزئ از طبیعت و محیط زیست اطراف برای هر پروژه ای کار ساده ای نیست و باید کلیه مسائل جغرافیایی آب و هوایی ، اقتصادی و… را در نظر گرفت.
موریانه ها
موریانهها بهصورت اجتماعی با تقسیم کار بین افراد طبقات مختلف، زندگی میکنند. افراد این طبقات از نظر ظاهر و رفتار متفاوت میباشند و چرخهی زندگی پیچیدهای را دارند. این طبقات به مولدین بالغ، کارگرها و سربازها تقسیم میشوند. مولدین بالغ به رنگ خرمایی روشن تا قهوهای مایل به قرمز تا سیاه متغیر میباشد. اندازهی حشرات کامل با بالها از 7/12 میلیمتر تا 4/25 میلیمتر میباشد. از مشخصات دیگر چشمهای کاملاً رشد یافته، بالهای غشایی، دو جفت شاخک تسبیحی شکل و آروارههای بالایی که به وضوح قابل مشاهده هستند، میباشند.
در طول زمانهای خاصی از سال، موریانههای بالدار، کلنی را در گروههایی که همان Swarmer ها هستند ترک میکنند. در طول این زمان حشرات کامل ممکن است به سمت نور جلب شوند. همانطور که بالدارها (جنس نر و جنس ماده) روی زمین فرود میآیند بالهای آنها میافتد و شروع به جستجوی محلی مناسب برای تأسیس کلنی میکنند.
جنسهای نر از طریق بو یا فرمون به جنسهای ماده جلب میشوند و جنس ماده را تعقیب میکنند. آنها با همدیگر داخل چوب یا خاک مرطوب، که به گونه بستگی دارد، وارد شده و اطاقکی را که جفتگیری در آن صورت میگیرد و ملکه در آنجا شروع به تخمگذاری میکند را ایجاد میکنند. هر سال از میلیونها بالداری که پرواز میکنند تنها درصد کمی از آنها (معمولاً کمتر از یک درصد) موفق به ایجاد کلنی میشوند.طبقهی کارگر از مهمترین طبقاتی هستند که صاحبخانهها میبینند و مسئولیت انجام کار داخل کلنی را بهعهده دارند. کارگرها وظیفهی مراقبت از تخمها و افراد جوان، ساختن تونلهای کلنی و در صورت خراب شدن تعمیر آنها، جمعآوری غذا، کمک به موریانههای دیگر زمانی که آنها پوستاندازی یا رشد میکنند و تیمار نمودن، تمیز کردن و تهیهی غذا برای هملانهایهای دیگر و یکدیگر را برعهده دارند. اگر حملهای بهوسیلهی مورچهها و یا موریانههای خارجی صورت گیرد، کارگرها در دفاع از کلنی به سربازها کمک میکنند. فعالیت اصلی طبقه سرباز دفاع از کلنی در برابر موریانههای دیگر و مورچهها میباشد. موریانهها برای دفاع از آروارههای برآمدهی بزرگ خود استفاده میکند.برای انتخاب روش مدیریتی هر نوع موریانه تشخیص آنها مهم میباشد. بنابراین جمعآوری نمونههایی از موریانههای سرباز و در زمان ممکن موریانههای بالدار مهم میباشد. مورچههای بالدار غالباً با موریانههای بالدار اشتباه گرفته میشوند اما برای تفکیک این دو حشره چندین مشخصه وجود دارد که با چشم قابل رؤیت میباشد.
مورچهها دو جفت بال شفاف نامساوی دارند در حالیکه موریانهها چهار بال مساوی دارند که معمولاً به سمت عقب روی بدن قرار میگیرند. گاهی اوقات موریانهها را از آن جهت که شبیه مورچهها بهنظر میرسند بهعنوان مورچههای سفید میشناسند .
در حال حاضر بیش از 2600 گونهی مختلف از موریانهها شناسایی شدهاند با این وجود همه این افراد متفاوت را میتوان در چهار گروه مشخص قرار دارد:
1) موریانههای چوب مرطوب
2) موریانههای چوب خشک
3) موریانههای زیرزمینی
4)موریانههای تپهساز یا لانه درختی
موریانههای چوب مرطوب پراکندگیشان خیلی محدود است. نام آنها از این واقعیت گرفته شده که آنها در چوب خیلی مرطوب بویژه کندهها و در ختان افتاده در کف جنگل زندگی و تغذیه میکنند. موریانههای چوب خشک در اکثر قارهها شایع هستند آنها نیاز به تماس با رطوبت یا خاک ندارند. موریانههای زیرزمینی در بسیاری از قسمتهای جهان فراوان هستند و گاهی اوقات چندین متر در عمق خاک زندگی و رشد و نمو میکنند.
. بعضی موریانههای زیرزمینی ممکن است لانهها را در روی درختان یا در محلهایی در بالای سطح خاک بسازنند. بالاخره بعضی از موریانههای تپهساز قادر به ساختن برجهای گلی به ارتفاع 8 متر یا بیشتر هستند تعداد و محل پراکندگی اغلب تپههای موریانه میتواند چشم اندازهای قابل توجهای عموماً درآفریقا، استرالیا، جنوب شرقی آسیا و قمستهایی از آمریکای جنوبی ایجادکنند. تپههای موریانه در آمریکای شمالی یا اروپا یافت نمیشوند
کلمات کلیدی
موریانه ، برسی لانه موریانه ، الهام از لانه موریاته در معماری
فرایند ساخت لانه موریانه ها
در ابتدا صد ها موریانه به این طرف وآن طرف حرکت میکنند.هر موریانه به محض رسیدن به فضایی که کمی بالاتر از سطح زمین قرار دارد شروع به ترشح بزاق میکند و خاک را به به بزاق خود آغشته میکند.به این ترتیب گلوله های کوچکی با بزاق خود درست میکند.علیرغم خصلت کاملا تصادفی این رفتار نتیجه تا حدی منظم است.در پایان این مرحله در منطقه ای محدود تپه های کوچک مینیاتوری از این گلوله های کوچک آغشته به بزاق شکل میگیرد.پس از این همه تپه های مینیاتوری باعث میشود تا موریانه ها رفتار دیگری از خود نشان دهند.در واقع این تپه ها به صورت نوعی نشانه برای موریانه ها عمل میکند.هر موریانه به محض رسیدن به این تپه ها با انرزی بسیار بالایی شروع به تولید گلوله های خاکی با بزاق خود میکند.این کار باعث تبدیل شدن تپه های مینیاتوری به نوعی ستون می شود.
این رفتار ادامه میاد تا زمانی که ارتفاع هر ستون به حد معیینی برسد.در این صورت موریانه ها از خود رفتار سومی نشان می دهند.اگر در نزدیکی ستون فعلی ستون دیگری نباشد بلافاصله آن ستون را رها می کنند در غیر این صورت یعنی در حالتی که در نزدیکی این ستون تعداد قابل ملاحظه ای ستون دیگر باشد موریانه ها شروع به وصل کردن ستونها و ساختن لانه ها می کنند.
تفاوت های هوشمندی اجتماعی انسان با هوشمندی توده ای موریانه را در همین رفتار ساخت لانه میتوان مشاهده کرد.کارگران ساختمانی کاملا براساس یک طرح از پیش تعیین شده عمل می کنند در حالی که رفتار اولیه موریانه ها کاملا تصادفی است.علاوه بر این ارتباط مابین کارگران ساختمانی مستقیم واز طریق کلمات و…
است ولی بین موریانه ها هیچ نوع ارتباط مستقیمی وجود ندارد و آنها تنها به صورت غیر مستقیم واز طریق نشانه ها با هم در ارتباطند.
ساختمانهای ساده
لانه های گونه های ابتدایی کاملا مخفی است و پیدا کردن آنها بسیار مشکل می باشد ، آشیانه آنها معمولا از سیستمهای تو در تو و نامنظم راهروها و حجره هایی تشکیل شده است که جهت زندگی و ذخیره مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند ، ملکه ممکن است کوچک باقی بماند ، او خلاف ملکه اجتماعات متشکلتر که در حجره خاص محصور است ، متحرک می باشد . این موریانه ها در چوب خشک زندگی می کنند و از خطرناک ترین آفات محسوب می شوند.
وقتی این نوع (Kalotermes) از موریانه ها برای ساختن دالانهایشان تیرهای چوبی را خالی می کنند درست مانند مورچه های نجار با توجه به بافت چوب کار می کنند . بعضی از راهرو ها که در انتهایشان حفره بزرگی قرار دارد ، برای انبار کردن فضولات مورد استفاده می باشد . این موریانه ها همیشه در همین فضای محصور زندگی می کنند و فقط هنگام کوچ نرها و ماده ها از لانه ، سوراخهایی به فضای خارج می سازند . اما لانه های بعضی از موریانه ها دارای سوراخهایی هستند که برای انتقال فضولات به خارج مورد استفاده قرار می گیرند . البته این سوراخها را همیشه سربازان با سرهای بزرگشان بسته اند .
شباهت عجیبی میان رفتار اینها و بعضی از مورچه ها وجود دارد . بعضی دیگر از گونه های ابتدایی لانه شان را در زیر خاک در دشتها و مناطق نیمه صحرایی می سازند ، یکی از آنها آشیانه کروی شکل در عمق سه متری یا بیشتر می سازند که تعداد زیادی راهرو و حجره در جهات مختلف از آن منشعب شده است .
معماران بزرگ
زندگی در داخل این تپه ها در زیر آفتاب حاره ای فقط با پوششی سخت فشرده که موریانه ها روی سطح خارجی لانه می سازند امکان پذیر است ، این لایه می تواند هوای درون آشیانه را آن طور که مورد نیاز موریانه هاست تنظیم کند ، در جاهایی که تامین چنین شرایطی برای تمامی قسمتهای لانه میسر نباشد ، موریانه ها با دقت تخمها و نوزادان بی دفاع را به قسمتهایی از لانه می برند که هوای داخلی آنجا مناسب باشد ، لایه سخت روی آشیانه موریانه ها خواص دیگری هم دارد ، به طوری که آنها را از حمله حیوانات زیادی حفاظت می کند ، اما این لایه حفاظتی در مقابل همه دشمنان کاملا موثر نیست .
لانه
کلنیهای جدید موریانه زمانی شکل میگیرد که نرها و مادههای بالدار مولد از کلنیهای والدینی اغلب بهطور هم زمان در یک ناحیه وسیع پرواز کنند. پرواز با از دست دادن بالها جفتیابی و ایجاد نقب به داخل خاک ادامه مییابد. ماده یک اتاقک حفر میکند، تخمها را میگذارد و لاروهای در حال رشد و نمو را توسط ترشحات بزاقی تغذیه میکند تا اینکه آنها به کارگرها و سربازهای بالغ شوند. وقتی که اولین کارگرها شروع به ساختن گالریها میکنند و به جستجوی غذا میپردازند. کلنی استقرار یافته است.
نر و ماده که به آنها پادشاه و ملکه اتلاق میشود معمولاً در اتاقک سلطنتی برای تمام عمرشان باقی میمانند. اتاقک سلطنتی مرکز ثقل سیستم لانه میباشد که از آن کارگرها گالریهای شعاعی را به سمت منابع غذایی و گالریهای روبه پایین را برای منابع آب میسازند. به استثناء بعضی از گونههایی که در محیط باز غذا را جستجو میکنند، موریانهها تمام زندگیشان را در سیستم لانهای میگذرانند مگر اینکه لانهشان توسط دشمنان یا فرسایش سوراخ شود.
محیطزیستی که آنها در آن زندگی میکنند عمدتاً به اندازه، شکل و موقعیت سیستم لانهای بستگی دارد.
لانه ممکن است درختی و یا زیرزمینی باشد، که در اینصورت به سطح داخلی و یا سطوح بیرونی گیاه متصل میباشد تا کمی برجسته باشد (مانند تپهها). مرکز لانه (مانند کندو یا سکونتگاه) و گالریها و راهروهای مرتبط با آن از خاک، بزاق و مدفوع، به نسبتهای متفاوت که عمدتاً خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاص خود را دارند ساخته میشوند.
شکل لانه
بزرگترین پیچیدگی ساختاری در لانههایی یافت میشود که اکثریت جمعیت در کندو با جفت سلطنتی و نوزادان متمرکز شده باشند. پیچیدهترین ساختارها توسط موریانه از قبیل Apicotermes زیرزمینی، تغذیه کننده از خاک در آفریقا ساخته میشودلانه اینها تقریباً کروی شکل هستند که از درون به تعدادی طبقات افقی موازی تقسیم و توسط لایههای نازکی از هم جدا میشوند.
راهروهای مستقیم یا مارپیچی ارتباط بین طبقات را برقرار میکند. دیوار بیرونی توسط سوراخها یا شکافها برای تهویه سوراخ شده که توسط گالریهای دایرهای شکل در درون دیوار ارتباط برقرار میکنند. مثال برجسته دیگر از معماری لانه، تپههای Macrotermesbellicosus در بخشهایی از غرب آفریقا است .
این تپههای بلند کلیسا مانند به ارتفاع تقریباً 9 متر میرسد. تپه روزمینی یک فضای هوای مرکزی بزرگ دارد و دیوارها توسط گالریهایی سوراخ شدهاند. کندوی بزرگ در داخل یک اطاقک، درست در زیر تراز زمین قرار دارد که به خاک به وسیله صفحه خاکی دایرهای شکل کلفت به زمین میچسبد که قطر آن در لانههای بزرگ به 3 متر میرسد.
این صفحه روی ستونی از خاک قرار دارد که از قاعده آن گالریهای بزرگ به سمت عمق خاک امتداد پیدا میکنند از قسمت زیرین صفحه رگههای مارپیچی و نازکی از جنس خاکی که دائماً، حتی در خشکترین فصل سال، مرطوب هستند، آویزان میباشند.
در مکانهای مختلف یک همین گونه تپههایی با معماری داخلی و شکل متفاوت میسازد. یک ویژگی که بهطور گستردهای در بسیاری از گونههای تپهساز که انتشار گستردهای دارند مانند(Rambur) MacrotermesSubhyalinus در کنیا و اوگاندا و Nasutitermestriodiae (Froggatt) در استرالیا دیده میشود.
گفته شده است که تنوع لانهی MacrotermesSubhyalinus در کنیا به حرارت و در اوگاندا به نوع خاک بستگی دارد در حالیکه در استرالیا چنین هبستگی وجود ندارد. کنترل حرارت داخل لانه یک عامل مهم برای بعضی گونهها میباشد، بعنوان مثال لانههای بعضی از گونههای Macrotermes در آفریقا و Odontotermes در هندوستان تعدادی سوراخ برآمده در سطح تپه دارند که در فصل گرم باز میمانند و در فصل سرما بسته میشوند .
چندین گونه موریانه زیرزمینی، لانههایی متمرکز دارند که گاهی اوقات منافذی در سطح خاک دارند. بهر حال، بسیاری از آنها سیستمهای لانهای پراکنده دارند که از اتاقکهای جداگانه برای پرورش نوزادان یا ذخیره غذا تشکیل شده و توسط شبکهای از گالریها به هم ارتباط دارند.
اندازه لانه
اندازه لانههای متمرکز متفاوت است از کمتر از یک سانتیمتر قطر با گالریهای بهم پیوسته جستجوی غذا که طول آنها فقط به چند متر میرسد، تا تپههای بزرگ Macrotermesدر آفریقا یا Odontotermes زیرزمینی در آفریقا و هندوستان که قطر آنها چندین متر است، با گالریهای جستجوی غذا منشعب بههم پیوسته که تا شعاع 50 متر یا بیشتر به سمت بیرون امتداد دارند.
موقعیت لانه
موقعیت لانه بهوسیله محل حفر توسط جفت مؤسس تعیین میشود، اما این نکته آشکار نیست که چگونه جفتها میتوانند محیطهای زیست مناسب را انتخاب کنند و یا اینکه آنهایی که باشانس محلهای مناسب را حفر میکنند فقط میتوانند باقی بمانند.
شواهدی از گونههای تپهساز در مناطق گرم و خشک وجود دارد که بیشتر تپهها در سایه تشکیل میشوند ( بعنوان مثال Tumulitermestumuli و NasutiteremesLongipennis در استرالیا و Trinervitermesoeconomus وOccidentalisTrineruitermes در نیجریه). با این وجود تپههای بعضی گونهها در موقعیتهای بدون سایه و باز یافت میشود.
انواع لانه
لانههای موریانه با اشکال و اندازههای متنوع وابسته به سن تپهها و گونههایی که آنها را میسازند، دیده میشوند. چهار نوع عمده لانه در سراسر جهان دیده میشود. درختی، زیرزمینی، تپه و لانههای یک قطعهای. لانههای درختی اغلب از گسترش لانههای زیرزمینی بوجود میآیند و از طریق دالانهای حفاظتی به یک انشعاب یا شاخهای از یک درخت زنده مرتبط میشوند. موریانهها هیچگاه بدون پوشش محافظ در معرض هوا سرگردان نیستند، زیرا دالان هایی از جنس کارتن میسازند. کارتن از خاک و مواد دفعی که بوسیله بزاق به هم چسبیده شده اند، تشکیل شده است . این ترکیب وقتی خشک میشود بسیار مقاوم شده و دالانهای حفاظتی بینقصی را بوجود میآورد، گاهی اوقات تمام سطح یک درخت رامیپوشاند.
این دالانهای حفاظتی برای برقراری ارتباط بین لانههای زیرزمینی و لانههای درختی و همچنین ایجاد پوشش غیر قابل نفوذ برای فراهم کردن یک راهرو تاریک و مرطوب استفاده میشوند.
موریانهها برخلاف مگسهای خانگی، هیچ بالشتک چسبندهای در پاهایشان ندارند، بنابراین آنها نمیتوانند از شیشه پنجره بالا بروند و برای راه رفتن روی سطوح صاف با مشکل مواجه میشوند.
برای مقابله با این مشکل، هر چیزی را با مدفوعشان میپوشانند، به این ترتیب یک سطح ناصاف برای آسان شدن راه رفتن بوجود میآید .
لانههای زیرزمینی، در جاهاییکه سطح رطوبت در تمام طول سال پایین میباشد، رایج هستند، زیرا ساختار لانههای زیرزمینی تبخیر و خشک شدن را به حداقل میرساند. در رابطه با موریانههای زیرزمینی، شبکه عظیمی از تونلها و گالریهای زیرزمینی تا صدها فوت گسترش مییابند، چندین جریب زمین را پوشش میدهند تا به منابع غذایی دست یابند.
یک سلول سلطنتی (سلول ملکه) همیشه در مرکز کلنی به طرف قاعده کلنی، جاییکه مولدها رطوبت را نگه میدارند و به خوبی تغذیه میشوند، وجود دارد. وقتی اندازه یک کلنی برای ملکه خیلی بزرگ شد، مولدین ثانویه ایجاد میشوند و کلنیهای اقماری در همان نزدیکی بوجود میآیند تا کلنی اولیه را تکمیل کنند .
اگرچه لانههای زیرزمینی کم و بیش از شکارگرهای بزرگ محافظت میشوند، اما حیواناتی که تونل میزنند، نماتدهای گوشتخوار و هر چیزی که میتواند از زیرزمین به لانه وارد شود، لانههای زیرزمینی را تهدید میکند. برای حفاظت از لانه زیرزمینی از چنین حملاتی، در اثر میلیونها سال تکامل سیستم دفاعی، یک مهندسی طبیعی حیرتآور بوجود آمده است.
با استفاده از یک ترکیبی از خاک، رس، ماسه، مواد دفعی و بزاق، کلنی یک پوشش ضخیم، مانند صخره سخت و غیر قابل نفوذ به آب را در اطراف لانه میسازد. این سد غیر قابل نفوذ به عنوان یک وسیله محیط زیست خود را پایدار میکند و همچنین از ساکنان آن حفاظت به عمل میآورد .
استحکام نفوذناپذیری به آب همچنین مانع از دست دادن آب شده و انتشار عطر ملکه را کاهش میدهد. عطر متصاعد شده از ملکه در فضای کوچک لانه بهطور افزایشی محصور میشود و در نتیجه تأثیر آن افزایش مییابد. در هر صورت، به علت غیر قابل نفوذ به هوا بودن ساختار لانههای زیرزمینی، یک شرایط نامطلوبی توسعه مییابد .
بالا رفتن سطح دیاکسیدکربن برای موریانهها سمیت دارد و چند گاز دیگر نیز تولید میشوند که باید از لانه به خارج رانده شوند.
برای پاکسازی این مانع، یک فرآیند خلاقانهی دیگری در داخل لانه اتفاق میافتد. به جای تهویه لانه با هوای گرم و خشک هوای بیرون لانه که باعث از دست دادن آب کلنی میشود، یک سیستم تهویه با هوای سرد و مرطوب تحتانی وجود دارد (به بخش خشک شدن مراجعه شود). از طریق تغییر فشار هوا و اطاقکهای ویژه هوا، لانه به طور کامل تهویه میشود و خطر از دست دادن آب به طور کامل حذف میگردد . تپههای موریانه (که معمولاً به عنوان hill شناخته میشوند) شاید جذابترین نشانه حضور موریانهها باشد. تعداد زیادی از گونهها تپه میسازند، که البته به دلایل متفاوت این کار انجام میشود. انسانها هزاران سال تپههای موریانه را در نظر گرفتهاند و تلاش میکردند تا بدانند حشراتی این قدر کوچک، کور و بیمغز چگونه توانایی ساخت و ساز فوقالعاده و ابتکاری اینچنینی را دارند.
از لحاظ شکل و اندازه انواع متفاوت تپه میتواند از هر چیزی که توسط موریانهها پیدا و دفع شود، ساخته شود. تپهها روی سطح زمین هستند و وابسته به نوع گونهها، میتوانند به منظورهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند که عبارتند از: اتاق، انبار، وسیله کنترل درجه حرارت، محل استقرار اضطراری، پناهگاه از سرازیر شدن سیل، وسیلهای برای تهویه یا بعنوان یک لانه کامل برای خودشان .
مانند هر ساختاری در زیست شناسی، شکل به وظیفه بر میگردد. یک تپه با انتهای گرد شدهی مقاوم، چنانکه در بسیاری از مناطق گرمسیری مشاهده میشود، وظیفه دارد که آب را در طی بارندگیهای سنگین از تپه دور کند. یک تپه بلند و کشیده، شبیه آنهایی که در مناطق گرم و معتدل دیده میشوند، درجه حرارت را در طول روز تنظیم میکنند . موریانهها در مناطق مختلف بطریقی تکامل پیدا نمودهاند که تپهها را بر اساس شرایط محیطی منطقه شامل: تغییرات درجه حرارت روزانه و فصلی، نزولات جوی، شدت روشنایی و… میسازند. تپههای مغناطیسی در ابتدا گیج کننده بودند، آنها به شکل یک کوه باریکند و جهت آنها همیشه شمالی- جنوبی است. در طی یک پدیده خاص تکاملی، گونههایی که تپههای مغناطیسی میسازند در موقعیت خودشان و وابسته به زمین و خورشید جمع میشوند.
تپهها همیشه جهتشان به طرف مغناطیس قطب شمال زمین قرار دارد، در حالیکه مغناطیس هیچ تأثیری روی آنها ندارد. دلیل قرار گرفتن آنها در یک جهت شمالی- جنوبی به تغییرات روزانه درجه حرارت، که با محیط زیست منطقه مرتبط است، وابسته میباشد.
روزها میتوانند بسیار داغ شوند، در حالیکه شبها میتوانند بسیار سرد باشند.
چگونه تپهها این تغییرات شدید درجه حرارت را تعدیل میکنند و در یک دمای نسبتاً ثابت پایدار باقی میمانند؟
این جهت یابی تپههاست که به آنها اجازه میدهد تا از انرژی نور خورشید بهره ببرند. هنگامیکه خورشید در صبح طلوع میکند، قسمت شرقی تپه حرارت را جذب میکند تا از سرمای شب به حالت عادی برگردد. در وسط روز فقط قسمت برآمدهی وسط تپه در معرض اشعه خورشید است، بنابراین مانع زیاد گرم شدن تپه در وسط روز میشود. در طی غروب خورشید، قسمت غربی گرم می شود تا با سرمای شب که به زودی میآید مقابله نماید .
آخرین نوع لانهها، لانههای یک قطعهای میباشند که واقعاً جذابند. کلنیهایی از این نوع بهطور کامل در داخل یک قطعه چوب مرده محدود میشوند و قادرند سالها بدون بهدست آوردن منظم آب باقی بمانند. مطالعه محیط داخل این کلنیها به دلیل محیط زیست بسته آنها، سخت است. متوجه شدهاند که کلنی یک اطاقک توخالی بوجود میآورد و آن را از داخل بوسیله گل مسدود میکند تا یک حفره ضد آب را ایجاد نماید که رطوبت را داخل خود نگه میدارد. این شکل از زندگی در دورههایی که آب و هوا بینهایت خشک میباشد، بسیار سودمند است. بهعلاوه این نوع از زندگی نقش عمدهای در پراکنش گونههای موریانه از طریق الوارهای چوبی که در اقیانوسها و رودخانهها جابهجا میشوند، دارند .
لانهسازی
در مناطق مدارگانی، بسیاری از موریانهها لانه سازی میکنند. لانههایی به صورت تپهها و گنبدها که حدود ۲۰ متر وسعت و ارتفاعی شاید بیشتر از ۱۰ متر از سطح زمین دارند. برخی دیگر از موریانهها درخت آشیان هستند، یعنی آشیانههایی به اندازههای گوناگون معمولاً به بزرگی یک توپ بستکبال، بر فراز درختان میسازند. موریانهها در داخل چنین آشیانههایی خود را از خطر حمله پرندگان، سوسمارها، عنکبوتها و مورچهها مصون میدارند.
آشیانه برخی از موریانههای افریقایی مانند چتر است، طوری که آب باران به اطراف آن سرازیر میشود. دستهای دیگر از موریانهها، لانه خود را به گونهای میسازند که دمای درون آن هماهنگپذیر گردد. لانه و آشیانه سازی موریانهها نمونه شگرفی از کار غریزی است. این کار بر عهده کارگران نوزاد نهاده شده است. چرا که کارگران تازه تولد یافته هیچگاه در لانه پدر و مادر خود زیست نمیکنند و در نتیجه راهی برای آموختن لانه سازی ندارند.
تمام خانواده های موجود در راسته موریانه ها به صورت اجتماعات بزرگ و کوچک در محدوده سیستمی لانه ای و به صورت کلنی زندگی می کنند . ارتباط بین لانه ها و دنیای خارج بستگی به عادت مخصوص تغدیه ای گونه ها دارد . موریانه ها توانایی کنترل اقلیم داخل لانه خود را دارند.
موریانه ها همه چیز خوارند و از مواد گیاهی ، الیاف ، فرآورده های پشمی و پنبه ای ، کاغذ دیواری ، چرم ، موکت ، لاستیک ، پوشش کابل ها ، جانوران نگهداری شده در موزه ها ، انواع چوب و فرآورده های چوبی تغذیه می کنند.در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر فعالیت زیاد دارند عموما در محیط مرطوب و تاریک زندگی می کنند از طریق ایجاد دالان های زیرزمینی و کانال های سر پوشیده در سطح دیوارها ، ستونها و غیره بداخل ساختمان ها و محل های تامین مواد غذایی نفوذ میکنند . لانه ها ممکن است در اعماق خاک ، داخل تنه پوسیده درختان ، داخل چوبهای خشک یا اثاثیه چوبی داخل ساختمانها بنا شوند. برخی دارای لانه آشکار در بالای سطح خاک می باشند تعدادی از موریانه ها از مواد چوبی تغذیه میکنند و با حفاری در چوبهای تر ادامه زندگی می دهند.
موریانه های دروگر در چراگاه های خشک که درختان کمی دارند لانه سازی میکنند ، بعضی از موریانه ها از مواد گیاهی خشک تغذیه می نمایند تعدادی از موریانه ها بسته به شرایط محیطی لانه هایی ایجاد میکنند و موجبات خسارت به محصولات کشاورزی ، لوازم ساختمانی و ساختمانها را فراهم می آورند. از 1800 گونه شناخته شده در دنیا 148 گونه به ساختمانها صدمه می زنند و خسارت آن چنان شدید است که داخل هر محدوده ای که انتشار یابند دیر یا زود الوارهای بی محافظ و یا وسایل چوبی به کار رفته در ساختمان ها تخریب می شود.موریانه هایی که در داخل خاک و زیر زمین دالان حفر می کنند توانایی آن را دارند که راهروهای خود را از خاک به درون آجر و حفره های داخلی دیوار باز نمایند گاهی تیر های شیروانی و چوب های سقف را مورد حمله قرار می دهند موریانه های چوب خشک ،گاهی در الوارهای دور از زمین حتی روی سقف نیز کلنی ایجاد می نمایند.
گالریهای جستجوی غذای زیرزمینی
این گالریها خیلی زیاد هستند و بلافاصله در زیر سطح زمین تمرکز مییابند و دسترسی آسان به منابع غذایی در سطح زمین را فراهم میسازند (مانند چوب، علف، مدفوع و غیره) آنها اغلب یک شبکه متراکم را تشکیل میدهند. اطلاعات Darlington برای Macrotermesmichaelseni در کنیا خیلی جامع میباشد. در اینجا یک تپه منفرد با 6 کیلومتر گالریهای زیرزمینی و 72000 حفرههای ذخیره غذایی در یک منطقه 8000 متر مربع مرتبط بود. با توجه به حضور چندین گونه موریانه کاملاً زیرزمینی در ناحیه مورد مطالعه، کل گالریهای موریانه در این ناحیه به آسانی تا 2 برابر افزایش مییابد.
تپههای موریانهای و زندگی اجتماعی موریانهها
تپههای موریانهای که بهوسیله موریانههای تپه سیاه ساخته میشوند ممکن است به شکل لکههای نمایانی در تمام نقاط دامنههای کوهستانی جنوب غربی دماغه امید دیده شوند. سطح هر تپه درست مانند سطح خارجی مغز دارای برجستگیها و شیارهای مخصوصی است. بزرگترین آنها در حدود ۶۰ سانتیمتر بلندی دارد و پهنای قاعده آن نیز به ۶۰ سانتیمتر میرسد اگر یکی از آنها را بشکافیم دیده میشود که داخل آن مانند اسفنج است و از تعداد زیادی اتاقک تشکیل شده که عرض هر کدام از آنها ۲.۵ سانتیمتر است و با دریچههای کوچک راه دارد.
گرچه در یک تپه موریانهای بزرگ ممکن است بیش از ۵۰۰۰۰ موریانه زندگی کنند ولی داخل آن همیشه تمیز است. این تمیزی به این دلیل است که موریانهها مدفوعات خود را به منزله سیمان در ساختن دیوارههای تپه و اتاقکها بکار میبرند و لاشهها را نیز میخورند و مصرف میکنند.
بیشتر ساکنین تپه حشرات کوچکی به طول ۵ میلیمتر هستند که سرهایی سفید و بدنی به رنگ خاکستری تیره دارند. اینها کارگرها را تشکیل میدهند کارگرها ممکن است نر یا ماده باشند اندام تناسلی آنها رشد نمیکند و فعالیتی ندارد و فقط اثری از آن باقی است موریانههای کارگر کاملاً کورند و کارشان جمع آوری غذا و رسیدگی به بچهها و پرستاری از شاه و ملکه و شاهزاده هاست.
موریانه ملکه میتواند تا ۳۰۰۰۰ تخم در یک روز بگذارد او قادر به حرکت نیست و برای زنده ماندن کاملاً به موریانههای کارگر متکی است بعضی از موریانههای ملکه میتوانند تا ۵۰ سال زندگی کنند که از طول همه حشرات دیگر بیشتر است. افراد دیگری که در حدود یک دهم کلیه ساکنین تپه را تشکیل میدهند و با کارگران تفاوت دارند سربازها هستند که رنگشان زرد و سرشان بیضی شکل است و یک جفت آرواره بلند و نوک تیز دارند که سلاح آنها را تشکیل میدهد کار آنها دفاع در برابر هجوم دشمنان خارجی است.
سربازها در کار کارگرها شرکت ندارند ولی همیشه برای حمله به دشمنانی که میخواهند به زور وارد جایگاه آنها شوند آمادهاند. بزرگترین دشمن موریانهها، مورچهها هستند که اگر آنها را بگیرند فورا میکشند و لاشه شان را برای تغذیه به لانه خود میبرند.
معماری لانه
درباره معماری پیچیده درونی و بیرونی لانههای موریانههای معینی مطالب زیادی نوشته شده است. تردید کمی وجود دارد که یکی از اهداف پیچیدگی لانه تنظیم دما میباشد. احتمالاً پیچیده ترین ساختارها بعضی از تپههایی میباشند که توسط Macrotermesهای معینی در آفریقا ساخته میشوند. این کلنیهای بزرگ چندین میلیون فردی همراه با نرخ متابولیکی خیلی زیاد قارچهای همزیست شان ، مقادیر قابل ملاحظه ای حرارت تولید میکنند. در داخل تپههای بسته Macrotermesbellicosus از طریق معماری پیچیده دیوار تپه این حرارت پخش میشود. گونههای دیگر Macrotermes گرما را از طریق منافذ باز روی سطح تپه از دست میدهند. در رابطه با گونه Macrotermessubhyalinus در مناطق گرم و خشک اوگاندا، شمال کنیا، جنوب اتیوپی و سومالی گرما از طریق یک دودکش ساده که ارتفاع آن به بیش از 9 متر میرسد.
با یک روزنه در انتهای بالای آن، از دست میدهند . تپههای بلند و کشیده Amitermes که بهصورت شمالی – جنوبی ساخته میشوند .در قسمتهایی از شمال استرالیا یک نوک باریک و قاعده پهن دارندو دیگران چنین استنتاج میکنند که این ساختار دریافت گرمایی را که در طی اواسط روز تولید میشود را به حداقل میرساند. تپهها معمولاً در قسمتهای پست و کم ارتفاع یافت میشوند که بهطور فصلی از آب باران انباشته میشوند، و در طی فصل گرما کلنی نمیتواند به سطح زیرین خاک وارد شود.
راز خلقت موریانه
مطالعه در کشور عجیب، منظم و دو سه میلیونی موریانه ها، همچنین بررسی ارتباط دائم آنها با یکدیگر، بیانگر این حقیقت است که موریانه ها هم حرف می زنند و هم زبان مخصوص به خود دارند.
لانه موریانه ها که نیمی از آن در زیر زمین و نیمی از آن روی زمین است، مخروطی شکل و با ارتفاع شش الی هشت متر از دور دیده می شود.
در هر یک از این لانه ها یک ملکه وجود دارد که حدود ده تا پانزده سال عمر می کند و هر سال تعداد فرزندان وی زیاد می شود. چرا که ملکه هر دو ثانیه یک تخم می گذارد. ساختمان خانه موریانه ها از دارای چندین طبقه است که در ورودی آن، برخلاف ساختمان های بشری، در بالای عمارت قرار دارد. طبقات و ساختمان خانه موریانه ها به شرح زیر است: طبقه دوم: خوابگاه تابستانی کارگران.
طبقه سوم: اطاق نهار خوری تابستانی.
طبقه چهارم: انبار آذوقه.
طبقه پنجم: سرباز خانه.
طبقه ششم: مقر تابستانی ملکه.
طبقه هفتم: انبار تره بار.
طبقه هشتم: آغل حیوانات شیرده . (موریانه ها شته درختان را اسیر کرده، به لانه خود برده، از آنها مراقبت می کنند و از شیره و عصاره ای که این شته ها می سازند، استفاده می کنند.
طبقه نهم: اطاق بچه ها.
طبقه دهم: اطاق بازی.
طبقه یازدهم: بیمارستان و تأسیسات پزشکی.
طبقه دوازدهم: خوابگاه زمستانی کارگران و گورستان.
طبقه سیزدهم: مقر زمستانی ملکه.
اگر این کشور عجیب دو سه میلیونی را خطری تهدید کند، بلافاصله همه موریانه ها به وسیله ماموران انتظامات یا فرد مطلع با خبر شده و آماده مقابله با خطر می گردند.
تعویض موریانه نگهبان و احوالپرسی آنان
سربازان نگهبان در ورودی به لانه، به پاسداری مشغول اند و لحظه ای غفلت نمی کنند. این سربازان ریز به محض احساس خطر، دیگران را خبر می کنند. نگهبانان در فواصل معین و دقیق عوض می شوند، از اینجا می توان استنباط نمود که موریانه دارای قادر به تشخیص وقت است. همچنین از نزاکت و ادب نیز بی بهره نیستند، هنگامی که همدیگر را ملاقات می کنند، به هم نزدیک شده و بینی به همدیگر می مالند. مثل اینکه می خواهند یکدیگر را بشناسند یا سلام و احوالپرسی کنند. پس از آن خداحافظی کرده و به راه خود ادامه می دهند.
اعلام خطر موریانه ها
موریانه ها برای اینکه خطر را به سایرین اطلاع دهند، سرشان را به دیواره چوبی لانه خود میکوبند، در نتیجه ارتعاشی در داخل محفظه خالی درخت ایجاد شده و سایر موریانه ها آگاه می گردند. دارکوب ها وقتی می خواهند به طعام لذیذی از موریانه دست یابند، چند بار به درخت پوسیده ای نوک می زنند، ضربه های وارده درداخل حفرات و لانه موریانه ها ارتعاشاتی شبیه به آنچه گفته شد.به وجود می آورد و موریانه ها به خیال اینکه خطری آنها را تهدید می کند، از یک سمت لانه راه فرار اختیار می کنند. اما دارکوب با زبان باریک و چسبناک خود راه را بر آنها می بندد و دام چرب و نرمی برایشان می گستراند.
گفتگو با گرسنه ها
موریانه ها مانند مورچه ها در تمام امور با هم همکاری می کنند. این همکاری دلالت بر ارتباط مستقیم و دقیق همه آنها با یکدیگر دارد. به عنوان مثال در جامعه موریانه ها گرسنه وجود ندارد. یعنی گرسنه با سیر تماس می گیرد و احتیاج خود را با او در میان می گذارد. خمیری که موریانه های مأمور تهیه غذا از چوب می سازند، پیش از آن که کاملاً هضم شود، از ده معده مختلف عبور می کند. تقسیم آن بنا بر قاعده بسیار صحیحی انجام می گیرد. هر قدر موریانه ای گرسنه تر باشد، از محتوای” معده اجتماع” خود کمتر به دیگران می دهد و در عوض از عابرین، بیشتر خوراک هضم شده می گیرد. اگر موریانه ای که بسیار گرسنه است، با موریانه ای که گرسنه تر از خود او است برخورد نماید، بدون تأمل، قسمتی از غذای کمی که در معده دارد را به او می دهد. بدین طریق شرایط تغذیه در تمام کشور موریانه ها یکسان است. در جوار موریانه های سیر موریانه گرسنه ای وجود ندارد. در کشور آنها فقیر و ثروتمند نیست. آنها با این روش بسیار هوشمندانه و ساده، جامعه کاملی را بنا نهاده اند . به علاوه بد نیست بدانیم که تشکیلات جامعه مورچه ها و زنبورها هم همینطور است.
قسمت های عملکردی لانه موریانه ها
برش طولی از لانه موریانه ها
برش عرضی از لانه موریانه
نمونه های لانه سازی موریانه ها و به کار بردن آنها در فرم های معماری
لانه موریانه
استفاده در فرم های معماری ( خانه های افریقا )
استفاده در فرم های معماری
تصور کنید در آیندهای نزدیک برجی مسکونی یا بهتر بگوییم شهری عمودی به ارتفاع بیش از سه کیلومتر با عرض پایه بیش از یک و نیم کیلومتر ساخته شود.جمعیتی بالغ بر یک میلیون نفر نیز در این برج ساکن خواهند شد.
ساخت این سازه عظیم به عنوان یکی از تازه ترین راهکار های بشر برای مقابله با افزایش جمعیت و پاسخی به این مشکل است.نام این برج Ultima Tower است.
Ultima Tower در یک نگاه:
ارتفاع: ۳۲۱۸٫۷ متر
قطر(همکف): ۱٫۸ کیلومتر
مساحت زمین: ۱۴ کیلومتر مربع
زیربنا: ۱۴۰ کیلومتر مربع
تعداد طبقات: ۵۰۰
جمعیت: یک میلیون نفر
سرعت آسانسور: ۶ متر بر ثانیه (۲۱ کیلومتر بر ساعت)
هزینه ساخت: ۱۵۰ میلیارد دلار
در سراسر جهان از جمله دوبی و شرق دور برج های سر به فلک کشیده متعدد و زیبایی دیده میشوند که با استفاده از آخرین فناوری های روز ساختمان سازی طراحی و ساخته شدهاند.
این سازه عظیم که با استفاده از مدرن ترین تکنیک های استاندارد ساختمان سازی و با توجه به معیار هایی نظیر مقاومت در برابر زمین لرزه و سیل ساخته خواهد شد بیش از آن که یک پروژه معماری باشد مجموعهای از اکو سیستم ها البته در ابعاد کوچک است. این پروژه به صورت خودکار ایده هایی استثنایی در خصوص چگونگی تولید انرژی ، استفاده موثر از آب و مسائلی دیگر از جمله چگونگی حمل و نقل و جابجایی را مطرح میکند.
قرار است این برج با هزینهای بالغ بر ۱۵۰ میلیارد دلار و در آیندهای نزدیک در نقطهای که هنوز تصمیم نهایی درباره آن اتخاذ نشده است ساخته شود ، اما به نظر میرسد با توجه به ادامه روند نگران کننده ازدیاد جمعیت این پروژه زودتر از تصورات مدیران شرکت آغاز به کار کند.
گفته میشود تمامی سطح خارجی این سازه از صفحات خورشیدی پوشیده خواهد شد و از آن گذشته وجود اختلاف فشار هوا میان قسمت پایین و بالای برج کمک زیادی به تولید برق خواهد کرد. قرار است این برج در ۱۲۰ بخش مجزا که هر یک شامل چندین طبقه و اکو سیستم خاص خود است ساخته شود.
همچنین انبار های بزرگ آبی در ۱۲ قسمت مجزای این سازه ساخته خواهد شد تا از آنها برای اطفای حریق استفاده شود.
سیستم خنک کنندگی این سازه که طول پایه آن یک مایل عنوان شده نیز دقیقا مشابه سیستمی است که در خانه موریانه ها وجود دارد به گونه ای که جریان آب و هوای خنک در قسمت فوقانی برج وجود دارد و از این طریق حرارات اضافی به سطوح فوقانی جو منتقل می شود.
این سازه 150 میلیون فوت مربع (14 هزار کیلومتر مربع) مساحت دارد و از سلولهای خورشیدی پوشیده می شود. همچنین از وجود توربینهای بادی و ژنراتورهای ویژه برای تأمین انرژی مورد نیاز آن استفاده خواهد شد.
مرکز خرید Eastgate
شاید مرکز خرید و ساختمان اداری Eastgate در شهر حراره کشور زیمبابوه، مشهورترین مثال از ساختمان هایی باشد که ملاحظات حیاتی در احداث آنها در نظر گرفته شده اند. طراحی این ساختمان از پشته های موریانه های آفریقایی الهام گرفته است که دمای این پشته ها را از طریق باز و بسته کردن لوله های دمنده هوای گرم، دائما در حد 87 درجه نگاه می دارند، تا قارچی را که برای خوردن می کارند حفظ کنند.
ساختمان بتونی Eastgate فاقد سامانه تهویه مطبوع است. در طول شب، هواکش های بزرگ، هوای سرد بیرون را از طریق فضاهای میان طبقات ساختمان به داخل می کشند.
در طول روز، هواکش های کوچک تر، هوای گرمتر بیرون را از طریق همان فضاها به داخل می فرستند. بتون سرد، دمای این هوا را تعدیل می کند. هر چه هوا گرمتر می شود، از طریق 48 دودکش آجری گرد، بالا رفته و از سقف خارج می شوند. در طول روز، هوای تازه دو بار در ساعت در سرتاسر ساختمان به گردش در می آید. این ساختمان تنها 10 درصد انرژی مصرف شده توسط یک ساختمان معمولی به همین اندازه را مصرف می کند.
می توان یکی از خصوصیات موریانه ها را ساختمان بزرگ آنها که شامل زندگی دسته جمعی می باشد ذکر کرد،که دارای طبقات مختلف که این طبقات همیشه تمیز می باشند و دارای سیستم تهویه مناسب است که این کار از طریق جهت یابی تابش خورشید است که لانه را گرم و از طریق قسمتی هوای گرم را از لانه خارج می کنند،معماران اظهار داشتند که به وجود آوردن چنین فرمی با وجود دستیابی به فنون عالی هم امکان پذیر نمی باشد،چیدمان سیستم شهری به صورت ممتاز صورت گرفته است.البته این نکته هم حائز اهمیت است که این تپه ها به هیچ عنوان فرمالیته نبوده و چرخش های فراوان را می توان دید.تنوع در فرم به نحو عالی این موضوع را قابل لمس کرده است.
گروهی از معماران برای دستیابی به اطلاعاتی تلاش به آزمایشی بر اصول فرم لانه سازی موریانه ها طراحی کردند و اجرا نمودند، این پروژه را می توان در Royal festival hall در استرالیا مشاهده نمود ،آنها به این مهم دست پیدا کردند :
طی آزمایش های زلزله ،این فرم بسیار محکم بوده و توان بسیار بالایی را در تحمل تکان های سخت دارد.
سیستم تهویه به صورت اتوماتیک عمل نموده است و با عرض جغرافیایی تنظیم گردیده اند،حرارت داخل حدود 30 درجه می باشد.
ودر پایان با توجه به عناوین ارائه شده می توان به این نتیجه رسید که هرگاه انسان روی به طبیعت و الهام گرفتن از آن آورده است ، پیشرفت چشمگیری در عرصه های مختلف داشته است که همین تاثیرات مثبت باعث تداوم علم بیونیک شده است.
موریانه ها هم به عنوان قسمتی از طبیعت توانستند در معماری به انسانها کمک کرده و راهکار هایی را ارائه دهند که باعث شود معماری بشر سریعتر از حد معمول به حرکت خود ادامه دهد. در دنیای امروزه همه چیز معطوف طبیعت و خلاقیت نهفته در آن است . پس شاید یکی از معیار های اصلی پیشرفت دنیا را توجه آنها را به پیرامون خود دانست. و این همان چیزی است که مدت هاست در سرزمین ما فراموش شده است .[1]
بلندترین برج دنیا با2 مایل ارتفاع
جام جم آنلاین: بلندترین برج دنیا در طول تاریخ به ارتفاع 2 مایل و با قابلیت اسکان یک میلیون نفر در آینده ای نزدیک ساخته خواهد شد.هنوز مکان ساخت این برج اعلام نشده است اما برآورد می شود با هزینه نجومی 150 میلیارد دلار احداث شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، ایده طراحی و ساخت این برج دو مایلی از سوی شرکت Eugene Tsui ارائه شده و قرار است در آینده ای نزدیک تحت عنوان نام Ultima Tower ساخته شود.
این برج که بالغ بر یک میلیون نفر ظرفیت دارد در برابر عوامل طبیعی نظیر باد، آب و سیل و زمین لرزه ها مقاوم خواهد بود.
کارشناسان می گویند این برج بیشتر از آنکه شبیه یک پروژه بزرگ معماری باشد تلفیقی از اکوسیستمهای مختلف در ابعاد کوچک است.
کارشناسان این شرکت که ایده خود برای ساخت این برج را یافتن راهی مناسب برای پاسخگویی به ازدیاد جمعیت جهان عنوان کرده اند هم اکنون بر روی طرح های اولیه تولید انرژی و حمل و نقل در این برج کار می کنند.
بر اساس گزارش گیزمگ، کارشناسان این شرکت مواردی نظیر سرویس دهی ، تأمین انرژی، ایجاد امنیت، تهیه وتوزیع آب و نیازهای حمل و نقل را از مهمترین چالشهای فراروی این پروژه عنوان کرده اند.
شکل این برج الهام گرفته از شکل لانه موریانه ها خواهد بود. سازه ای که بر این اساس ساخته خواهد شد آیرودینامیک بوده و در نتیجه در برابر زمین لرزه ها کاملا مقاوم است.
سیستم خنک کنندگی این سازه که طول پایه آن یک مایل عنوان شده نیز دقیقا مشابه سیستمی است که در لانه موریانه ها وجود دارد به گونه ای که جریان آب و هوای خنک در قسمت فوقانی برج وجود دارد و از این طریق حرارات اضافی به سطوح فوقانی جو منتقل می شود.
این سازه 150 میلیون فوت مربع (14 هزار کیلومتر مربع) مساحت دارد و از سلولهای خورشیدی پوشیده می شود. همچنین از وجود توربینهای بادی و ژنراتورهای ویژه برای تأمین انرژی مورد نیاز آن استفاده خواهد شد.
هنوز مکان ساخت این برج اعلام نشده است اما برآورد می شود با هزینه نجومی 150 میلیارد دلار احداث شود.[2]
منابع
[1] – کتاب معماری حیوانات تالیف : کارل وان فریش ترجمه : رضا روحانی [2] www.jamejamonline.ir
اگر متن بالا براتون مفید بودش، میتونید متن بالا رو در قالب یک فایل ورد از لینک زیر تهیه کنید. به همراه تصاویر