چای (Tea) یک نوشیدنی قدیمی است که از برگ های گیاهی همیشه سبز گرمسیری به نام Canellia sinsis تهیه می شود. گیاه چای با نام عملی THEA SINENSIS یا CAMELIA به صورت بوته، درختچه یا درختی است که از خانواده چای (THEACEAE) می باشد. این گیاه در نقاطی از جهان از جمله هندوستان، چین، سریلانکا، ژاپن، ایران و نواحی دیگر پرورش می یابد. چون در سه فصل از سال (بهار،تابستان و پاییز) برگ های آن برداشت می شود، لذا در اکثر نقاط ، چای به صورت بوته وجود دارد؛ ولی در صورتی که هیچ گونه برداشتی از آن صورت نگیرد، کم کم مرتفع شده و به صورت درختچه یا درخت در می آید.
♥ چای اولانگ (OOLANG TEA) ♥
چای اولانگ نوعی چای می باشد که به رنگ قرمز یا زرد بوده و با تخمیر نسبی بدست میآید. در صورتی که برگ تازه ی چای به صورت ناقص تخمیر شود، این چای بدست می آید. این گونه چای در ایران و بسیاری از نقاط دنیا تولید نمی شود و مرکز تولید آن در کشور چین است. تفاوت چای سبز و چای اولانگ در فرآیند تولید آنها میباشد. تمام چایها وقتی برداشت میشوند سبز رنگ هستند. برگهای سبز چای حرارت داده میشوند تا اکسیداسیون در آنها انجام شود. اکنون باید برگها خشک شوند. با یک بار خشک شدن، به علت از بین رفتن ساختار سلولی، این برگها پیچ میخورند. در این مرحله چای سبز ایجاد شده است؛ اما برگهایی که قرار است چای اولانگ را ایجاد کنند در موقعیت کنترل شدهای محافظت میشوند تا دوباره اکسیداسیون صورت گیرد. این برگها شکسته یا پیچ خورده نمیشوند و ساختار سلولی آنها دست نخورده باقی میماند. شاید بتوان گفت چای اولانگ همان چای سبز است که یک مرحله اکسیداسیون بیشتر دارد و با دقت بیشتری نسبت به فرآیند تهیه آن برخورد میشود.
چای اولانگ قدمتی 400 ساله در سرزمین چین دارد و در میان چینی ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. نامگذاری این چای به نام اولانگ هم به همین علت صورت گرفته است. اولانگ در زبان چینی به معنای اژدهای سیاه میباشد. در فرهنگ چینی اژدها حیوانی خوش یمن است و چون این چای فواید بسیاری برای سلامتی دارد و خوشبختی را برایشان به همراه می آورد؛ این نام را برای آن نهاده اند.
♥ فواید چای اولانگ ♥
مصرف منظم ولی به اندازه چای اولانگ فواید بسیاری برای سلامتی دارد. برگ های اولانگ سرشار از آنتی اکسیدان ها و حاوی ترکیبی از کاتچین و کافئین هستند که با رادیکال های آزاد مقابله می کنند. چای اولانگ سرشار از ویتامینها و املاحی چون: کلسیم، منیزیم، مس، کاروتن، سلنیم، پتاسیم، اسیدفولیک، نیاسین آمید، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K و ویتامینهای گروه B میباشد. همچنین سرشار از ترکیبات پلیفنلی است که خواص آنتیاکسیدانی دارند.
♥ چای اولانگ خواص درمانی بسیاری دارد که در ادامه به اختصار به آنها اشاره می گردد:
1/ ♥ افزایش متابولیسم و کمک به کاهش وزن
یکی از مهمترین اثرات چای اولانگ کاهش وزن و کاهش سایز بدن بدور از عوارض جانبی است. چای اولانگ با افزایش متابولیسم بدن، فرآیند چربی سوزی را سریع تر می کند. اولانگ حاوی پلی فنول ها است که می توانند عملکرد آنزیم تولید کننده چربی را متوقف کنند. چینیها از زمانهای بسیار دور معتقد بودند که چای اولانگ وزن را در محدوده طبیعی خود حفظ میکند و اضافه وزن را کاهش میدهد. طی تحقیقی که در کشور چین در سال 1998 بر روی زنان صورت گرفت مشخص شد که مصرف مداوم چای اولانگ برای مدت 6 هفته، باعث کاهش وزن بدن میشود. در این مطالعه افزایش اکسیداسیون چربیها فوقالعاده بود. مصرف چای اولانگ باعث میشود که بدن چربیها را به منظور تولید انرژی بسوزاند و نکته قابل توجه این است که این امر به صورت موضعی اتفاق می افتد! بعد از 6 هفته مصرف چای اولانگ 64 درصد افراد چاق و 66 درصد افراد مبتلا به اضافه وزن بیش از یک 1 کیلوگرم وزن کم کردند و 22 درصد افراد شرکتکننده بیش از 3/5 کیلوگرم وزن خود را از دست دادند. توجه داشته باشید که اصولاً برای کاهش وزن دو مکانیسم وجود دارد:
الف) افزایش انرژی مصرفی.
ب) محدود کردن جذب درشت مغذیها (بالأخص چربیها و کربوهیدراتها).
در این راستا کافئین یکی از محرکهای اصلی برای کاهش وزن است که در انواع چای به وفور یافت میشود. کافئین متابولیسم (بالأخص متابولیسم چربیها) را افزایش داده و باعث افزایش انرژی مصرفی میشود. چای اولانگ همچنین جذب چربیها و کربوهیدراتها را نیز محدود میکند و نهایتاً منجر به کاهش وزن میشود.
2/ ♥ کاهش کلسترول
کاهش کلسترول و کمک به سلامت قلب از خواص شناخته شده چای اولانگ هستند. چای اولانگ نیمه اکسیده است و به همین دلیل، مولکول های پلی فنول مناسبی را تولید می کند که می توانند آنزیم لیپاز را فعال کنند. آنزیم لیپاز چربی ها را حل می کند.
3/ ♥ پیشگیری از سرطان
پلیفنلها مواد شیمیایی هستند که گیاهان برای در امان ماندن از آسیبهای ناشی از فتوسنتز در سلولهایشان تولید میکنند. این پلیفنلها ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند که اثرات بسیار مفیدی برای بدن دارند و باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان میشوند.
تحقیقات نشان میدهد مصرفکنندگان چای کمتر از سایر افراد به سرطان پوست مبتلا میشوند. همچنین پلیفنلهای موجود در چای اولانگ از رشد سلولهای سرطانی در معده میکاهند. این پلیفنلها علاوه بر محدود کردن فعالیت سلولهای سرطانی، مانع از تشکیل ترکیبات نیتروز (که سرطانزا میباشند) میشوند.
4/ ♥ افزایش هوشیاری ذهنی
این نوشیدنی مفید به دلیل داشتن کافئین، عملکرد و هوشیاری ذهنی را به طور طبیعی بالا می برد. البته اگر به کافئین حساسیت دارید، احتیاط کنید و مصرف خود را به روزی یک فنجان چای کم رنگ و یا فقط هفته ای چند بار محدود کنید.
5/ ♥تسهیل گوارش
اولانگ به گوارش بهتر در کسانی که به کافئین حساسیت ندارند، کمک می کند. این چای مجاری گوارشی را قلیایی می کند و التهاب مجاری گوارشی را در کسانی که مشکل ترش کردن یا زخم معده دارند کاهش می دهد. این چای خاصیت ضدعفونی کنندگی هم دارد و می تواند باکتری های بیماری زای معده و روده را از بین ببرد. این چای با عطر و طعم آرامش بخش و ملایم خود، معده را آرام می کند.
6/ ♥ سلامت مو
چای اولانگ سرشار از آنتی اکسیدان ها است و شستن مو با آن، می تواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند. این چای به افزایش ضخامت، درخشندگی و نرمی مو هم کمک می کند.
7/ ♥تضمین سلامت و زیبایی پوست
در مطالعهای که در سال 2001 صورت گرفت، 54 درصد از افرادی که به طور مستمر از چای اولانگ استفاده میکردند بعد از 6 ماه علائم بیماریهای پوستی در آنها برطرف گردید. مصرف 2 فنجان چای اولانگ در طی روز برای افراد مبتلا به اگزما موثر است و اثرات آن در کمتر از یک هفته نمایان میشود. پلیفنلها به عنوان ترکیبات ضدحساسیت عمل میکنند و برای تسکین مشکلات پوستی مانند درماتیت، اگزما، راشهای پوستی و … مناسب میباشند . چای اولانگ با سرشار بودن از آنتی اکسیدان ها و توانایی مقابله با رادیکال های آزاد، می تواند واکنش های حساسیتی را کاهش دهد. آنتی اکسیدان های موجود در چای اولانگ برای داشتن پوستی جوان و شاداب، ضروری هستند. نوشیدن چای اولانگ سرعت فرایند پیری را به طور قابل توجهی کاهش می دهد و برای مبارزه با پیری پوست بسیار کاربردی است.
8/ ♥ کنترل قند خون و بیماری دیابت
آنتی اکسیدان های موجود در چای اولانگ، در بهبود سوخت و ساز قند، بسیار مؤثر است. طی تحقیقی که در سال 2003 بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 صورت گرفت، میزان کاهش قند خون بر اثر استفاده مداوم از چای اولانگ بررسی شد. در طول این تحقیق بیماران دیابتی در طول روز میزان 1/5 لیتر از چای اولانگ مصرف میکردند و این کار را تا 30 روز ادامه دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که ترکیب چای اولانگ با داروهای کاهنده قند خون به بهبود قند خون کمک میکند و همچنین از افت ناگهانی قند خون جلوگیری مینماید.
9/ ♥ جلوگیری از پوسیدگی دندان
چای اولانگ و چای سبز، دندان ها را از اسیدهای تولید شده توسط باکتری های خاص محافظت می کنند. چای اولانگ مانع تولید اسید و رشد باکتری ها می شود و به این ترتیب، از پوسیدگی دندان و تولید جرم جلوگیری می نماید.
10/ ♥ جلوگیری از پوسیدگی استخوان و کمک به استحکام استخوان ها
چای اولانگ می تواند از استخوان ها محافظت کند و از پوکی استخوان جلوگیری نماید. احتمال کاهش تراکم استخوان در کسانی که همیشه چای اولانگ می نوشند، کمتر است زیرا این چای به جذب مواد معدنی کمک می کند. ثابت شده است که برگ های اولانگ حاوی منیزیم و کلسیم هستند.
11/ ♥ تقویت دستگاه ایمنی
چای اولانگ به حفظ سلامت دستگاه ایمنی کمک می کند. فلاونوئیدهای آنتی اکسیدانی موجود در چای اولانگ از تخریب سلولی جلوگیری می کنند. تولید پروتئین های ضد باکتریایی در کسانی که چای اولانگ می نوشند، بسیار بیشتر است و این به معنای یک دستگاه ایمنی قوی است که به سرعت به عفونت ها پاسخ میدهد.
12/♥ حفظ توده عضلانی
آنتیاکسیدانهای موجود در چای اولانگ برای تقویت عضلات نیز مناسب میباشند. تحقیقات نشان میدهد افرادی که برای مدتی بیشتر از 10 سال از چای اولانگ استفاده کردهاند کمتر از سایر افراد توده عضلانی بدن خود را بر اثر سن از دست دادهاند.
13/ ♥ تضمین سلامت قلب
در تحقیقی که در سال 2010 منتشر شد اعلام گردید که مصرف چای اولانگ با کاهش مرگ ناشی از بیماریهای قلبی در ارتباط است. نشایج این تحقیق که بر روی افراد 40 – 79 ساله انجام شد، نشان داده است که چای اولانگ به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانهای فراوان باعث حفظ سطح کلسترول در محدوده نرمال می گردد.
♥ تذکر مهم : توجه داشته باشید که حفظ تعادل در مصرف چای اولانگ بسیار مهم است زیرا این چای دارای مقادیر فراوانی کافئین، تئوفیلین و تئوبرومین است. مصرف نامتعادل چای اولانگ محرک سیستم عصبی بوده و عوارضی را در پی خواهد داشت. زنان باردار، زنان شیرده و یا کسانی که به بیماری های جدی مبتلا هستند نیز قبل از مصرف لازم است حتما باید با پزشک معالج خود مشورت نمایند.