نشستن
هدف از نشستن، ذخیره انرژی و کاستن از فشارهایی است که در حالت ایستاده بر بدن تحمیل میشود و اجرای بهتر و مسلطتر فعالیتهاست. نشستن صحیح سبب کاهش تنفس شکمی و فشار وارده بر احشا و شکم و تناسب جریان خون پاها میشود. نشستن طولانی میتواند موجب سوء هاضمه و کندی گردش خون پاها شود؛ اما نشستن صحیح و استفاده از صندلیهای مناسب در نگهداری وضعیت بدنی مطلوب مؤثر است. در همین زمینه رابطه معنی داری میان طول عضله راست شکمی – گرد پشتی و نحوه نشستنها گزارش شده است.
در هنگام نشستن کاهش ارتفاع و پایین آمدن مرکز ثقل (حدود مهره نهم پشتی) و افزایش سطح اتکا، نگهداری قائم بالا تنه را سادهتر میکند و از نیروی کشش ثقل برای نگهداری وضعیت مطلوب بدنی می کاهد. لکن همواره باید اصل نگهداری قائم بالا تنه و سر و گردن و عبور خط فرضی ثقل از مرکز بالا تنه رعایت شود. همچنین توجه به این نکته ضروری است که در هنگام نشستن فشار وارده بر دیسکها، بویژه درمهرههای چهارم و پنجم کمری، نسبت به حالت ایستاده بیشتر است. کیگون دریافت فردی که بر روی صندلی به جلو متمایل میشود فشار بر روی بخش جلویی مهرهای وی گاه به 50 – 100 کیلوگرم میرسد و این امر میتواند موجب بروز سایر ناهنجاریهای ستون فقرات شود. گزارشهایی مبنی بر شیوع کمردرد در 3/33 درصد دانشآموزان دبیرستانی و 8/22 درصد دانش آموزان 6-12 ساله وجود دارد.
فهرست:
نشستن
فشار بر روی دیسکهای ناحیه کمری در وضعیتهای مختلف نشستن و ایستادن بر روی صندلی
نشستن و برخاستن را میتوان برای سهولت مطالعه به سه مرحله تقسیم کرد:
الف) حمایت کامل ستون فقرات،
ب) وضعیت نامطلوب
الف، ب، ج، د) استفاده مطلوب از ساعدها، هـ) فشار دستها به صورت نامطلوب
الگوی حرکتی به هنگام برخاستن از صندلی و نشستن
الف) نشستن با گودی زیاد کمر، ب) نشستن با خم کردن بالا تنه
استانداردهای میز و صندلی
نکات ذیل به برخی از نتایج تحقیقاتی ارگونومی اشاره دارد که در نشستن باید مورد توجه قرار گیرد:
وضعیت مطلوب سر و زاویه دید
الف) وضعیت نامطلوب نگهداری سر به هنگام مطالعه، ب) وضعیت مطلوب اندام فوقانی و سر
نشستن بر روی زمین
وضعیتهای متفاوت نشستن بر روی زمین
صرف نظر از نوع نشستن رعایت موارد ذیل ضروری است:
سه وضعیت نشستن بر روی صندلی بدون پشتی: الف) ستون فقرات نامطلوب خمیده به جلو، ب) ستون فقرات در وضعیت نامطلوب میانی، ج) ستون فقرات در وضعیت نامطلوب خمیده به عقب.
فرمت فایل: Powerpoint (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 30
حجم: 1.1 مگابایت