مشخصات تکتونیکی زمین
( حرکات کوهزایی و خشکی زایی )
پوسته زمین همواره تحت تاثیر عوامل تکتونیکی است.حرکات پوسته زمین را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد :
1) حرکات کوهزایی
2) خشکی زایی
1) حرکات کوهزایی : به آن دسته از حرکات پوسته اطلاق می شود که سبب تغییر شکل سریع توده های عظیم سنگها می شود و مدت زمان تاثیر ان در مقیاس زمین شناسی ، کوچک و شدت ان زیاد است ، این گونه حرکات یبب گسل ها ، چین ها و کوها می شود .حرکات خشکی زایی حرکاتی از پوسته زمین را شامل می شود که مدت تاثیر شان زیاد و شدت آنها کم است از جمله این حرکات می توان پائین رفتن پوسته و تشکیل حوضه ها و نیز بالا آمدن قسمت هایی را نام برد . حرکات خشکی زایی سبب پیشروی و پسروی دریا ها می شود .
حرکات کوهزایی سبب ایجاد کوهستانها و پیدایش سلسله جبالها شده است و از طرف دیگر نیروهای داخلی ، فعالیتهای دیگری در زمین داشته و باعث بوجود آمدن پدیدههای مختلفی از قبیل آتشفشان ، چین ، زمین لرزه ، گسل ، دگر شیبی و بالاخره درز و شکاف میگردند. همانطوری که میدانیم پوسته زمین از تعدادی صفحه تشکیل شده است که این صفحات بر روی آستنوسفر که حالت خمیری و پلاستیکی دارد قرار دارند. صفحات به دلیل وجود حرکات کنوکسیونی در داخل گوشته زمین در حال حرکت هستند. مرز این صفحات ممکن است به صورت همگرا ، واگرا و یا امتداد لغز باشد. در مرز صفحات همگرا دو صفحه به یکدیگر برخورد میکنند و در واگرا دو صفحه از همدیگر دور میشوند.
اساسا بایستی پذیرفت که عمل کوهزایی در محل برخورد صفحات همگرا یا نزدیک شونده روی میدهد. برخورد صفحات مزبور موجب میگردد تا نهشتهای رسوبی که در حاشیه قارهها انباشته شدهاند درهم کوبیده شده و یا خرد شوند و سنگها یا به عبارت کلیتر لایهها تاخوردگی پیدا کرده و روی هم رانده شوند. در بعضی اوقات صفحهای که بخشی از پوسته قارهای روی آن سوار است با صفحه دیگری که بخشی از پوسته قارهای دیگر را حمل مینماید، تصادف میکنند. در نتیجه لبه جلویی صفحه اول به زیر لبه جلویی صفحه دوم فرو میرود و موجبات چینخوردگی را در محل تصادف فراهم میسازد.
فرمت فایل: Powerpoint (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 18
حجم: 1.64 مگابایت