فصل اول دیرینگی معماری با خاک
ریشهی سنتهای مردمی معماری با خاک به مبدا ساخت شهرهای بشری باز میگردد. اولین اجتماعات شهری در حدود ده هزار سال پیش در بینالنهرین با خشت خام ساخته شد: شهر ژریشو از قدیمیترین آنها به شمار میرود. دیرینگی شهر خاکی معروف بابل و برج معروفش که مرکز آن نیز محسوب میشد، به بیست و هفت قرن پیش میرسد. از آن زمان به بعد این مهارت ساخت در بیشتر شهرهای دنیا رواج یافت. از این روست که امروزه حداقل یک– سوم مردم این عصر در ساختمانهای گلی زندگی میکنند. برای اینکه این سنتهای هزار ساله به دست ما برسد تمدنهای شهری و روستایی متعددی فنون ساخت را همانند سازی، بازسازی و اصلاح کردهاند. بدین صورت این فنون توانستهاند مزیتها، قابلیتهای بالقوهی تطبیق با شرایط جغرافیایی، فرهنگی و موقعیتهای گوناگون را به اثبات برسانند.
نمونههای بسیاری از معماریهای گوناگون با خاک در تمامی قارهها به چشم میخورد: یکی باقیماندههای باستان شناختی و تاریخی؛ دیگری شهرها و روستاهای بیشماری که روز به روز این میراث چند سالهی سنتها در آنها ابدی و ماندگار میشود، سنتهایی که در نتیجهی تبادلات بین تمدنهای مختلف بارورتر شدهاند.
به نظر میرسد که وقایع اخیر، پس از بحران انرژی، ما را به ادامه چرخهی حیات دوبارهی معماری با خاک فرا میخواند.
بقایای یک استوپا (نوعی معبد در چین و هند) ساخته شده در قرن ششم و یا هفتم در یار، منطقۀ تورفان چین؛ عکس از آندره استوان، 1981. (عکس در پاور موجود می باشد)
بیشتر تمدن ها سطح اهرام ساخته شده از خشت خام را اندود میکردند. چنین سازه هایی در نزد فراعنه ی مصر، آزتک ها و تولتکهای مکزیک و تمدن موشیکا در پرو به چشم میخورد؛ عکس از س. باستن، 1980.(عکس در پاور موجود می باشد)
سرخ پوستان این بنای خشتی را در حدود سال 1350 ساخته اند، که از قدیمی ترین باقی مانده های معماری در امریکای شمالی به شمار میرود. باقی ماندههای کاساگرانده (در آریزونا) که از عمده ترین شواهد فرهنگی ایالات متحده به شمار می رود. این بنا توسط یک سازه ی فلزی بزرگ از فرسایش حفاظت می شود؛ عکس از س. باستن، 1981.(عکس در پاور موجود می باشد)
فصل دوم استحکام و پایداری معماری با خاک
هر چند که همگان نیز در بازشناسی سنن تاریخی و مردمی معماری با خاک اذعان به دیرینگی داشته باشند باز برخی عقاید واهی بر این باور وجود دارد که بناهای گلی سست و در برابر گذر ایام مانایی و پایداری چندانی ندارد. با مطالعهی دقیق بر روی باقیماندههای میراث کهن در سراسر دنیا، خلاف این مساله ثابت شده میشود. تنها در چنین شرایطی است که هما میتوانیم امروزه در جنوب شرقی ایالات متحده، کلیساها و صومعههای بیشماری را ببینیم که در قرن شانزدهم از گل ساخته شده است؛ در افریقای سیاه نیز مساجد بزرگی وجود دارد که تاریخ ساخت آنها تقریبا به همان زمان میرسد .
باروهای عظیم دفاعی که در قرن دوازده در اطراف بسیاری از شهرهای افریقا (مراکش، فس، رباط) جنوب اروپا و خاور میانه بنا شده است حاکی از استحکامی است که بناهای گلی میتوانند داشته باشند. از همین رو در قرن سوم قبل از میلاد امپراطوران چین با استفاده از این فنون دیوار معروف چین را ساختند. متخصصین لشکری بسیاری از سپاههااز ویژگی استحکام گل خام بسیار بهره جستهاند: چه در اسپانیا در قرن دوم پیش از میلاد توسط هانیبال و چه توسط ارتش آمریکا در سال 1943 برای ساخت سدها، ساختمانها و باندهای پرواز. از آن زمان تا کنون پیشرفتهای فنی جدید باعث ارتقای این شیوهی سنتی شده است.
فهرست مطالب:
بخش اول:
سنت های تاریخی و مردمی معماری با خاک
بخش دوم:
استحکام و پایداری معماری با خاک
بخش سوم:
تنوع فرم در معماری با خاک
بخش چهارم:
تنوع کارکردهای خانه های خاکی
بخش پنجم:
معماری خاک معماری جهانی
بخش ششم:
روش های ساخت با خاک
بخش هفتم:
معماری با خاک در شهرسازی
بخش هشتم:
آرایه های معماری با خاک
بخش نهم:
بلندمرتبگی بناهای خاکی
بخش دهم:
عظمت بناهای خاکی
بخش یازدهم:
آسایش در معماری با خاک
بخش دوازدهم:
زوال، اعاده حیثیت و انحراف معماری با خاک
به همراه تصاویر مربوطه + پاورپوینت عالی
فرمت فایل: Powerpoint (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 86
حجم: 90 مگابایت