آفات مهم انباري
1- سوسك بزرگ كابينت Trogoderma versscolor
راسته coleoptero و خانواده Dermestidne
حشره كامل شبيه لمبه گندم است طول بدن آن 2-4 ميلي متر، شكل آن بيضي و به رن سياه مي باشد.
روي هر يك از بالبوشها موهاي خاكستري رنگ وجود دارد كه تراكم آنها سبب ايجاد *** عرضي نامنظم گرديده است. حشره كامل و لارو را در طبيعت در زير پوست درختان نيز مي توان يافت كه از مواد حيواني مختلف تغذيه مي كنند. در آسياي مركزي يكي از آفات مهم تخم پروانه و پيله كرم ابريشم به شمار مي رود. لارو آن به خز، پوست، چرم، مواد پشمي و غيره حمله مي كند، و همچنين به محصولات گياهي خشك، مواد داروئي، غلات انباري و فراورده هاي غذايي نيز خسارت شديد وارد مي سازد. حشره كامل 20 تا 30 روز زندگي كرده و تخمگذاري يك هفته پس از ظهور انجام مي گيرد. هر حشره ماده حدود 50 تخم مي گذارد اين حشره معمولاً 1 تا 2 نسل و در مناطق گرمسيري 3 نسل در سال دارد.
سوسك عدس Bruchus Lentis
راسته cdeoptera و خانواده Bruchidne
سوسك عدس كه در ايران در سال 1340 توسط فرحبخش گزارش شده است و فقط به عدس حمله كرده و خسارت آن شديد است. حشره كامل سوسك كوچكي است به طول 3 تا 5/3 ميلي متر و به عرض 4/1 ميليمتر. شاخكها 11 مفصلي و مفاصل از قاعده به سمت بالا به تدريج بزرگ تر مي شود. پاهاي جلوئي نارنجي رنگ ولي قاعده رانها دودي رنگ است. پاهاي وسطي به استثناي رانها كه سياه رنگ است نارنجي و پاهاي عقبي سياه است و در انتهاي هر ران دو زائده خار مانند ديده مي شود.
سوسك عدس تا حدودي شبيه سوسك نخودفرنگي بوده و در سال فقط يك نسل دارد و زمستان را به صورت حشره كامل سپري مي كند، بعد از يك دوره ي كوتاه تغذيه جفتگيري انجام مي شود ماده ها تخم هاي خود را به وسيله ي يك ماده ي لزج روي غلافهاي عدس مي چسبانند. دوره ي رشد جنين كوتاه و به طور متوسط 10 روز به طول مي انجامد. لاروهاي حيوان به محض خارج شدن از تخم به داخل غلاف نفوذ كرده و از آنجا به درون خانه راه پيدا مي كنند، اگر لاروي بعد از خروج از تخم نتواند بلافاصله به داخل غلاف نفوذ كند از بين خواهد رفت. لاروها پس از اين كه به رشد كامل رسيدند در داخل دانه محل مناسبي براي شفيره شدن درست مي كنند و در آنجا تبديل به شفيره مي شوند و سپس حشرات كامل ظاهر مي شوند.
سوسك رنگارنگ قالي Anthrenus
راسته coleoftera و خانواده Dermestidae
حشره كامل سوسك كوچكي است به طول 2 تا 3 ميلي متر كه صفحة پشت سينه محدب و سياه رنگ است. يالپوشها سياه رنگ شفاف و با فلس هاي زرد و سفيد رنگ آرايش شده است. شاخكها لامفصلي كه هم مفصل انتهايي بزرگ تر از سايرين است 6 مفصل وسطي تقريباً به يك اندازه است و كوچكتر از دو مفصل قاعده مي شود. اين حشره در تمام مواقع سال در انبارها ديده مي شود. دوره ي زندگي كامل آن طولاني است.
يك حشره ي ماده مي تواند 15 تا 40 عدد تخم بگذارد و تخم ها حدود 20 روز بعد باز مي شوند و لاروها از مواد مختلف حيواني مثل پشم، پَر، مو، شاخ، و غيره تغذيه مي كند و خسارت آن به پشم و فرش و البسة پشمي زياد است. تغذيه از مقوا، پنبه، گوني، چرم و ابريشم نيز ديده شده است. و اين آفت در سال يك نسل دارد.
سوسك چرم Dermestes macalatus
راسته coleoptera و خانواده Dermestidae
طول بدن حشره كامل 7 تا 10 ميلي متر و رنگ آن قهوه اي مايل به قرمز است. اين سوسك به وسيله خار كوچك موجود در انتاي بالپوشها دندانه هاي ريزي كه در روي بالپوشها دارد براحتي از گونه هاي ديگر مشخص مي گردد.
تخم ها استوانه اي و به طول 2/1 تا 9/1 ميلي متر و در ابتدا سفيد شفاف و بعداً تيره مي شود. لارو كامل به طول 10 تا 12 ميلي متر است. اين حشره بيشتر از چرم و پوست خام كه داراي پروتئين زياد باشد تغذيه مي نمايد و به همين جهت به آن سوسك چرم مي گويند آفت علاو ه بر اين از لاشة حيوانات، استخوان، شاخ، ماهي خشك، انواع پوست و دانه هاي غلات وكاكائو، اسفنج حمام، بيسكويت، پنير، كشك و غيره نيز تغذيه مي كند و پس از تغذيه كامل براي شفيره شدن در چوب حفره هايي ايجاد مي كند و اغلب خسارات سنگيني به ساختمان ها و كشتي ها وارد مي سازد و زمستان گذراني آن در اطاقك شفيره و يا در دالانهاي لارو مي گذارند. و در سال يك نسل دارد و طول عمر حشرات كامل 5 تا 6 ماه و يا تا يك سال مي تواند باشد.
شب پرة كاكائو Ephestia elutella
راسته Lepidoptera و خانواده Pyralidue
طول بدن اين حشره 8 تا 10 ميلي متر و پهناي بدن با بال هاي باز 18-14 ميليمتر است رنگ بدنش از قهوه اي روشن تا قهوه اي تيره متغير است در انتها و مركز بالهاي جلويي، نوارهاي موجدار عرضي تيره رنگ زيادي ديده مي شود براي شناسايي لاروها مي توان از چگونگي پراكندگي موهاي بدن استفاده كرد.
اين آفت در درجه اول روي كاكائو، شكلات حاوي گردو، فندق، بادام زميني، پرالين، نوگا، مغز گردو، مغز بادام و فندق و در درجه دوم روي ميوه هاي خشك گوناگون مثل انجير، خرما، و كشمش و همچنين از نان قندي، ادويه جات و غيره تغذيه مي كند و لاروها قبل از تغذيه ابتدا با تنيدن تار درون مواد غذايي پناهگاه استوانه اي مي سازند و در آنجا مشغول به تغذيه مي باشد و در اندك زماني تمام سطح مواد غذايي با تارهاي لاروي پوشيده مي شود لاروها پس از رشد به طول 10 تا 11 ميليمتر مي باشند و رنگ آن سفيد يا زرد و گاهي نيز قرمز يا خاكستري است. اين آفت در همه كشورهاي نيمه گرمسيري ديده مي شود و برحسب شرايط اكولوژيك محيط مي تواند 2 تا 5 نسل در سال بوجود آورد.
شب پرة خشكبارEphestia cautella = Ephestia cadra
راسته Lepidoptera و خانواده Pyralidue
اين شب پره بسيار شبيه به شب پره كاكائو است كه طول بدن آن 10 تا 12 ميلي متر و عرض بدن با بال هاي باز در حدود 20 ميليمتر مي باشد و به رنگ خاكستري مايل به قهوه اي مي باشد. حشره ي ماده پس از جفت گيري تخم هاي خود را روي مواد غذايي گوناگون به ويژه ميوه هاي خشك مانند خرما، انجير، كشمش، مغز گردو، فندق، پسته، كاكائوي خام و شكلات صورت مي گيرد. لاروها به رنگ متمايل به زرد، سروپيش قفس سينه قهوه اي و طول بدن هنگامي كه به رشد نهايي مي رسد در حود 14 ميلي متر است. لاروهاي جوان پس از خروج از تخم به سرعت شروع به تنيدن تار كرده و مواد غذايي فوق تغذيه مي كنند. لاروها پس از رشد كامل درون پيله اي كه خود تنيده تبديل به شفيره مي شود و سپس حشرات كامل ظاهر مي شود.
شب پرة هندي Plodia interfunctella
راسته Lepidoptera و خانواده Pyralidue
حشرة كامل به طول 8 ميليمتر و عرض بدن با بالهاي باز 16 تا 20 ميليمتر مي باشد. در حاشية بالها ريشكهاي ظريف به نسبت كوتاه و منظم وجود دارند بر روي سر انبوهي از فلس ديده مي شود كه مانند منقاري به سمت جلوي بدن كشيده شده اند. اين حشره يكي از آفات بسيار شايع است كه به تقريب در تمام دنيا و نيز ايران، به ويژه در مناطق جنوبي، درون انبارهاي خرما، خشكبار، غلات و ديگر مواد غذايي ديده مي شود. پس از جفت گيري حشره ماده تخم هاي خود را به صورت تك تك و يا توده هاي 12 تا 30 عددي روي مواد خوراكي گذاشته مي شوند. در شرايط مناسب 3 روز بعد و در شرايط نامناسب پس از 15 روز تخم ها تفريخ مي شوند و لاروهاي جوان بيرون مي آيند. لارو خيلي زود تغذيه را آغاز كرده و مقدار زيادي تارهاي ابريشمي ايجاد مي كند طول لاروها پس از رشد كامل 12 ميليمتر و رنگ عمومي بدنشان سفيد پشت گلي يا مايل به زرد يا سبز است. و لارو كامل پيله سفيدرنگي تنيده و درون آن به شفيره تبديل مي شود. دورة شفيرگي برحسب شرايط محيط، از 4 روز تا 4 هفته طول مي كشد سپس حشرات كامل ظاهر مي شوند.
بيد خز Tinea Pellionella
راسته Lepidoptera و خانواده Tinidae
بيد خز پروانه كوچكي است به طول 9 تا 12 ميليتر و پهناي بدن با بال هاي باز 11 تا 17 ميليمتر است. بالهاي جلويي خاكستري شفاف بوده، گاهي نيز به رنگ قهوه اي مايل به زرد هستند كه روي هر يك از آنها سه لايه تيره رنگ ديده مي شود. بال هاي عقبي خاكستري رنگ يا مايل به سفيد است كه كناره هاي آنها داراي ريشكهاي هم رنگ بال است.
لارو بيد خز از مواد پشمي مختلف، مصنوعات پوستي و خز تغذيه كرده و زيان هاي قابل توجهي به وجود مي آورد. لارو هنگام تغذيه سر خود را از يك طرف غلاف استوانه اي بيرون مي آورد و از سمت مقابل مدفوع خود را به بيرون دفع مي كند. طول لاروها پس از تغذيه كامل 10 تا 11 ميلي متر مي باشند. لاروها براي شفيره شدن در درون مواد غذايي پناهگاه مناسبي مي سازند و در درون آن تبديل به شفيره مي شوند و سپس حشرات كامل ظاهر مي شوند.
براي جلوگيري از حملة اين بيدها لازم است هر چند وقت يكبار، اماكن نگهداري لباس و منسوجات پشمي را با آفت كش هاي گردي، بر اساس پيرتروييدها سمپاشي و تهويه هاي منظم انجام شود.
كنه ي حشره خوار Thyreophogus entomophagus
كنه ي حشره خوار يكي از آفت هاي مهم كلكسيون حشرات است. هجوم آفت به اين صورت است كه نخست كنه ي حشره خوار اسكلت بيروني حشرات خشك شده را سوراخ كرده و به درون بدن راه باز مي كند. سپس ضمن تغذيه، دالانهاي بسياري در اندامهاي مختلف به وجود مي آورد و پس از مدتي، محتويات بدن را تهي مي كند كه با كوچكترين تكاني ريخته و از بين مي روند. اين نوع كنه، همراه كنة آرد به سرعت مي تواند روي آرد تكثير يا بدو خسارت وارد كند. همچنين اين كنه روي آرد غذاي مرغان خانگي كه داراي رطوبت زيادي بوده ديده شده است.
اندازه ي بدن جانور ماده 60/0 – 45/0 ميليمتر
اندازه ي بدن جانوار نر 35/0 – 30/0 ميليمتر
كنه ي پنير Tyrolichus casei
طول بدن جانور ماده 5/0 – 7/0 ميليمتر است. طول بدن جانور نر 55/0 – 45/0 است.
اين كنه يكي از آفت هاي مهم پنير است كه در صورت مناسب بودن شرايط زندگي مي تواند خسارت قابل توجهي ايجاد كند. در عين حال وجود همين كنه براي بهبود مزه يك نوع پنير به نام Altenturgey Milbenrose الزامي است. و مزة مطبوع به آن مي بخشد. به اين سبب در تهيه ي اين پنير كنة نامبرده را در محيط مصنوعي به طور انبوه پرورش داده و وارد پنير مي كنند تا مزة دلخواه بدست آيد.