دانلود رایگان پاورپوینت حمام سنتی درمعماری ایرانی
حمام قدیمی معماری پیجیده ای دارد و گاه دو حمام یا بیشتر با هم ادغام شده که در این صورت، معمولاً یکی بزرگتر و پرکارتر از دیگری است و اغلب، حمام بزرگتر به مردان و حمام کوچکتر به زنان اختصاص داشته است
هر حمام از دو فضای اصلی تشکیل می شود: فضای اول، «بینه» یا «سربینه»، رخت کن و جای آماده شدن برای استحمام یا خروج از حمام بوده است و فضای دوم، «گرم خانه»، محل شستشو و تطهیر بدن
بینه در بین ورودی حمام و گرم خانه قرار می گیرد. هوای بینه را نیمه گرم می کردند تا مراجعان یکباره با هوایی گرم مواجه نشوند و همچنین در هنگام خروج از گرمخانه، یکباره در هوای متفاوت بیرون قرار نگیرند و سلامتشان به خطر نیفتد. ورودی حمام نیز فضای بین بینه و گرم خانه را، که «میان در» خوانده می شود، به نوعی با پیچ و خم بسیار طراحی می کردند که جلو تبادل مستقیم حرارت و رطوبت را بگیرد و و هوای بیرون حمام به بینه و هوای بینه به گرم خانه و برعکس به سهولت منتقل نشود
بینه یا سربینه مهم ترین و زیباترین فضای حمام است- فضایی وسیع و پرتزئین با گنبدی بزرگ و حوضی در میان. در اطراف فضای میانی بینه، سکوها یا غرفه هایی برای نشستن و استراحت مراجعان قرار دارد. کف این فضاها بالاتر از کف فضای میانی بینه و سقفشان معمولاً پایین تر است؛ و از این رو، فضاهایی دنج و مشرف بر آن اند. برای ورود به آن ها، بایستی از چند پله بالا می رفتند و پاها را، قبل از ورود، در حوض های روی سکوها می شستند . بیشترین تزیینات حمام همیشه در بینه است.
کف بینه و غرفه های اطراف آن معمولاً سنگی ست و ازاره های آن کاشی یا سنگ و دیوارهایش پوشیده از گچ بری یا آهک بری و نقاشی است. زیر گنبد میانی و طاق های غرفه ها هم غالباً پوشیده از انواع کاربندی های ظریف با گچ بری یا آهک بری است. نورپردازی منظم بینه نیز بر جلوه و تأثیر این تزیینات می افزاید. حوض های درون بینه و فواره های آن ها نیز با افزودن تلألو و آوای آب به فضا اثر آرامش بخش آن را دو چندان می کرده اند.
گرم خانه
گرم خانه اغلب فضای کوچک تر و ساده تر از بینه است که گوشه هایی بریا نشستن و شستوشو دارد . خزینه ی آب گرم وحوض آب سرد ، که آن را « چال حوض » می نامند و فضاهایی خصوصی تر برای استحمام در مجاورت گرم خانه قرار دارد . گرم خانه نیزحوضهای متعددکوچک وبزرگ دارد و روشنایی اش از نور گیری سقفی تامین می شود . از اره و دیوار و سقف گرم خانه نیز غالباً تزئیناتی با مواد متنوع و نقوش مختلف دارد .
حمام گنجعلیخان (کرمان)
یکی از بناهای موجود در مجموعه گنجعلیخان شهر کرمان، حمام آن است که در سال 1020هجریقمری به دستور گنجعلیبیگ ملقب به گنجعلیخان، حاکم کرمان در زمان شاهعباس صفوی ساخته شد. هدف از ساخت این مجموعه ایجاد یک مرکز تفرجگاهی در وسط شهر بوده است. در حمام گنجعلیخان تمام نمادهای معماری سنتی یک حمام رعایت شده است و در برخی جاها حتی توجه به جزئیات توانسته اینحمام را برجسته سازد.
حمام وکیل (کرمان)
یکی دیگر از حمامهای سنتی و تاریخی شهر کرمان، حمام وکیل است که اولین بخش از مجموعه وکیل به حساب میآید. این بنا براساس معماری زندیه ـ قاجاریه و با تقلید از حمام گنجعلیخان در سال 1270 هجری قمری ساخته شد.
حمام چهارفصل (اراک)
یکی دیگر از حمامهای تاریخی ایران که تبدیل به موزه مردمشناسی شده است، حمام چهارفصل در شهر اراک است که بزرگترین حمام ایران نیز محسوب میشود. این حمام در اواخر دوره قاجار (احمدشاه) توسط حاج محمد ابراهیم خوانساری بنا شد.
حمام پهنه (سمنان)
یکی از حمامهای تاریخی و ارزشمند ایران، حمام پهنه در شهر سمنان است. این حمام که در مجاورت مسجد جامع قرار گرفته، در سال 856 هجری قمری به دستور خواجه غیاثالدین بهرام سمنانی، وزیر دربار تیموری ساخته شد. بعدها در زمان مظفرالدین شاه قاجار، این حمام که نیمهویران بود، بازسازی و احیا شد. درسال73 حمام پهنه توسط سازمان میراث فرهنگی سمنان مجدد بازسازی شد و به موزه مردمشناسی تغییر کاربری داد.
فرمت فایل: Powerpoint (قابل ویرایش) |
تعداد صفحات: 14 |
دانلود رایگان با لینک مستقیم |
حجم: 1.64 مگابایت |
هزینه دانلود: 10 صلوات هدیه به روح حضرت فاطمه (س) و سلامتی و ظهور آقا امام زمان (عج) |