در این مقاله، ۱۰ راهکار علمی ساده برای افزایش متابولیسم بدن و کاهش وزن بیشتر را به شما معرفی کردیم.
۱. در هر وعدهی غذایی به میزان کافی پروتئین مصرف کنید
غذا خوردن متابولیسم بدن را برای چند ساعت افزایش میدهد. به این اتفاق، اثر گرمایی غذا (TEF مخفف Thermic Effect of Food) گفته میشود. در این شرایط عامل افزایش متابولیسم، کالری اضافی مورد نیاز برای هضم غذا و جذب مواد مغذی است.
پروتئین، بیشترین افزایش را در TEF ایجاد میکند و سرعت متابولیک را بین ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش میدهد. کربوهیدراتها بین ۵ تا ۱۰ درصد و چربیها بین ۰ تا ۳ درصد متابولیسم را افزایش میدهند. همچنین مصرف پروتئین، احساس سیری را تقویت میکند و باعث کاهش اشتها کاهش میدهد.
در تحقیقی مشخص شده است که اگر ۳۰ درصد پروتئین در رژیم غذایی روزانهی افراد وجود داشته باشد، اشتهایشان حدودا بهاندازهی ۴۴۱ کالری کاهش پیدا میکند. کاهش متابولیسم اغلب همراه با از دست دادن چربی اتفاق میافتد. مصرف بیشتر پروتئین همچنین میتواند کاهش متابولیسم را کمتر کند زیرا پروتئین از آبشدن ماهیچهها -که خود از عوارض جانبی رژیم است- جلوگیری میکند.
خلاصه: مصرف پروتئین میتواند متابولیسم را افزایش بدهد و منجر به کالری سوزی بیشتر و کاهش وزن شود.
۲. آب خنک بیشتری بنوشید
کسانی که بهجای نوشیدنیهای شکردار، آب مینوشند بهتر وزن کم میکنند. زیرا نوشیدنیها شکردار حاوی کالری هستند. بنابراین جایگزین کردن آب، بهطور طبیعی میزان کالری مصرفی را کاهش میدهد. نوشیدن آب سرد هم ممکن است بهطور موقتی متابولیسم شما را افزایش بدهد.
مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن نیم لیتر آب، متابولیسمِ در حال استراحت را بین ۱۰ تا ۳۰ درصد، به مدت تقریبی یک ساعت افزایش میدهد. ممکن است با نوشیدن آب سرد کالری سوزی بدن بیشتر شود، زیرا بدن برای جذب آب، اول باید آن را با دمای خودش همدما کند؛ در نتیجه، برای رساندن دمای آب به دمای بدن، انرژی مصرف میشود.
نوشیدن آب به پرشدن معده نیز کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن آب نیم ساعت قبل از صرف غذا، اشتها را کاهش میدهد. مطالعهای بر روی بزرگسالان دارای اضافه وزن، نشان داده است که آنهایی که قبل از غذا نیم لیتر آب مینوشند، ۴۴ درصد بیشتر از بقیه وزن کم میکنند.
نکته: دقت کنید که حین غذا خوردن آب سرد ننوشید زیرا برای بدن مضر است. پس منظور ما در اینجا، نوشیدن آب خنک در طول شبانهروز است نه حین و بلافاصله بعد غذا خوردن.
خلاصه: آب باعث افزایش متابولیسم میشود و با پرکردن معده قبل از غذا به کاهش وزن کمک میکند.
۳. تمرینات ورزشی پرشدت و قدرتی انجام بدهید
تمرینات HIIT به شما کمک میکند با بالابردن نرخ متابولیک، چربی بیشتری بسوزانید. این چربیسوزی حتی بعد از اتمام تمرین هم ادامه پیدا میکند و به نظر میرسد این اتفاق برای HIIT بیشتر از بقیهی تمرینات رخ میدهد.
مطالعهای بر روی مردان دارای اضافه وزن نشان داده است که انجام ورزشهای شدید به مدت ۱۲ هفته، تودهی چربی را به میزان ۲ کیلوگرم و چربی شکم را نیز ۱۷ درصد کاهش میدهد.
خلاصه: ترکیب کردن تمرینات ورزشی و اضافه کردن تمرینهای HIIT به آنها، میتواند متابولیسم شما را افزایش بدهد و به چربیسوزی کمک کند.
۴. وزنه بزنید
عضله از نظر متابولیکی، فعالتر از چربی است و عضلهسازی میتواند به افزایش متابولیسم کمک کند. این باعث میشود که شما روزانه، حتی در زمان استراحت هم کالری بیشتری بسوزانید. پس هر چه بیشتر عضله داشته باشید، متابولیسم بدن شما نیز بالاتر خواهد بود.
وزنه زدن به حفظ عضلات کمک میکند و با کاهش متابولیسم، که میتواند در زمان کمکردن وزن اتفاق بیفتد، مبارزه میکند.
در مطالعهای، به ۴۸ زنِ دارای اضافه وزن، سه نوع رژیم غذاییای حاوی ۸۰۰ کالری داده شد: بدون ورزش، همراه با ورزش ایروبیک و همراه با ورزش استقامتی. بعد از رژیم، تودهی چربی، متابولیسم و قدرت زنانی که ورزش استقامتی انجام داده بودند حفظ شد اما بقیه زنان دچار کاهش وزن شدند، ولی عضلات آنها نیز آب شد و متابولیسمشان هم کاهش یافت و این یعنی کاهش وزن عضلهسوز!
خلاصه: وزنه زدن برای عضلهسازی و حفظ عضلات مهم است. هرچقدر عضلات بدن بیشتر باشند، متابولیسم هم افزایش مییابد.
۵. کمتر بنشینید و بیشتر بایستید
نشستن زیاد برای سلامتی مضر است. برخی مفسران عوارض آن را حتی معادل سیگار کشیدن دانستهاند. زیرا نشستن طولانیمدت باعث کاهش کالریسوزی و ایجاد اضافه وزن میشود. در حقیقت، یک بعد از ظهر ایستادن در محل کار، میتواند در مقایسه با نشستن ۱۷۴ کالری بیشتر بسوزاند. اگر کار پشت میزی دارید، زمانهای کوتاهی در حین کار بایستید تا زمان نشستنتان را کوتاه کنید. حتی میتوانید میزی تهیه کنید که بتوانید پشت آن ایستاده کار کنید.
خلاصه: نشستن طولانیمدت برای سلامتی و تناسب اندام مضر است. سعی کنید در بازههای زمانی مشخصی بایستید یا یک میز کار ایستاده تهیه کنید.
۶. چای سبز یا چای اولانگ بنوشید
نتایج نشان دادهاند که چای سبز و چای اولانگ متابولیسم را بین ۴ تا ۵ درصد افزایش میدهند. این چایها کمک میکنند تا برخی چربیهای ذخیره شده در بدنتان به اسیدهای چرب آزاد تبدیل شوند، که ممکن است چربیسوزی را بین ۱۰ تا ۱۷ درصد افزایش بدهد.
این چایها کمکالری هستند و به همین علت برای کاهش وزن یا جلوگیری از چاق شدن مفیدند. به نظر میرسد اثرات آن بر افزایش متابولیسم میتواند به ثابت شدن یا توقف افزایش وزن کمک کند.
البته برخی مطالعات هم به این نتیجه رسیدهاند که این چایها بر روی متابولیسم تأثیر نمیگذارند، به همین علت ممکن است اثر آنها کم، یا تنها بر روی برخی افراد اثرگذار باشد.
خلاصه: نوشیدن چای سبز یا چای اولانگ ممکن است متابولیسم شما را افزایش بدهد و احتمالا به کاهش وزن هم کمک میکند.
۷. غذاهای تند بخورید
فلفلها دارای کپسایسین (نوعی مادهی شیمیایی) هستند که میتواند متابولیسم را افزایش بدهد. البته بسیاری از افراد به دلایل مختلف نمیتوانند دُز مؤثر فلفل را مصرف کنند.
مطالعهای بر روی کپسایسین، در دُز قابل قبول، پیشبینی میکند که مصرف فلفل باعث سوختن حدود ۱۰ کالری بیشتر در هر وعده میشود. حال اگر مردی با وزن متوسط را در نظر بگیرید این مقدار سوختن کالری بعد از شش سال و نیم، باعث کاهش وزن نیم کیلویی وی میشود.
افزودن ادویههای تند به غذا ممکن است اثرات کمی داشته باشد. بااینحال مصرف آن همراه با بهکارگیری روشهای دیگر افزایش متابولیسم، ممکن است سودمند باشد.
خلاصه: غذاهای تند میتوانند برای افزایش متابولیسم مفید باشند و به حفظ وزن مناسب کمک کنند.
۸. شبها به اندازه کافی و خوب بخوابید
بیخوابی و اختلالات خواب، خطر اضافه وزن را بهشدت بالا میبرد. این امر ممکن است تا حدی ناشی از تأثیر منفی بیخوابی در متابولیسم باشد. کمبود خواب همچنین باعث مقاومت انسولین و بالا رفتن سطح قند خون میشود که هر دو آنها احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را بیشتر میکنند.
بیخوابی همچنین هورمون گرسنگی، یعنی گرلین را افزایش و هورمون سیری، یعنی لپتین را کاهش میدهد. و این میتواند توضیحی باشد بر اینکه چرا بسیاری از افرادی که کمبود خواب دارند احساس گرسنگی میکنند و در تلاش برای کاهش وزن هستند.
خلاصه: کمبود خواب میتواند باعث کاهش کالری سوزی شود، فرایند جذب قند را در بدن تغییر بدهد و هورمونهای تنظیمکنندهی اشتها را مختل کند.
۹. قهوه بنوشید
مطالعات نشان دادهاند که کافئین موجود در قهوه متابولیسم را بین ۳ تا ۱۱ درصد افزایش میدهد و مثل چای سبز، باعث چربیسوزی میشود. بااینحال، به نظر میرسد که تأثیر قهوه بر روی افراد لاغر بیشتر است. در یک مطالعه، چربیسوزی زنان لاغر با مصرف قهوه ۲۹ درصد بیشتر شد اما این میزان در زنان چاق تنها ۱۰ درصد بود.
اثرات قهوه در افزایش متابولیسم و چربی سوزی، به کاهش وزن و حفظ وزن ایده آل کمک میکند.
خلاصه: نوشیدن قهوه میتواند متابولیسم بدن شما را به میزان قابل توجهی افزایش بدهد و به کاهش وزن کمک کند.
۱۰. روغنهای نارگیل و زیتون را جایگزین سایر روغنهای پختوپز کنید
برخلاف دیگر چربیهای اشباع شده، میزان اسیدهای چرب با زنجیرهی متوسط (Medium-chain fats)، در روغن نارگیل نسبتا بالاست. چربیهای زنجیرهمتوسط، بیشتر از چربیهای زنجیرهبلندِ موجود در مواد غذایی مثل کره، متابولیسم شما را افزایش میدهند.
محققان با انجام تحقیقی متوجه شدند چربیهای زنجیرهمتوسط ۱۲ درصد و چربیهای زنجیرهبلند تنها ۴ درصد متابولیسم را افزایش میدهند. با توجه به مشخصات منحصر به فرد اسید چربِ روغن نارگیل، جایگزین کردن آن با برخی روغنهای پختوپز ممکن است اثرات کمی بر روی کاهش وزن داشته باشد.
اسیدهای چرب تک غیر اشباع (MUFAs مخفف MonoUnsaturated Fatty Acids) نیز باعث سرعت بخشیدن در سوختن چربیهای ذخیره شدن در بدن میشوند. روغن زیتون سرشار از اسیدهای چرب تک غیر اشباع است که علاوه بر کاهش وزن، بدون کاهش یافتن کلسترولهای خوب منجر به کاهش یافتن کلسترول های بد می شود که برای سلامت قلب مفید است.
خلاصه: جایگزین کردن روغنهای پختوپز با روغن نارگیل و روغن زیتون میتواند متابولیسم شما را افزایش بدهد.
سخن آخر
ایجاد تغییرات کوچک در سبک زندگی و بهکارگیری راهکارهایی این مقاله در برنامههای روتین روزانه، میتواند به افزایش متابولیسم شما کمک کند. افزایش متابولیسم هم به کاهش وزن کمک میکند و هم انرژی بیشتری به انسان میدهد.