کاربرد ملات های سنتی در معماری


چکیده : کاربرد ملات های سنتی در معماری/ کاهگل ملاتی است که از ترکیب دو ماده کاه (به الیافی می گویند که پس از جدا سازی گندم از ساق اش به دست می آید) و گل (که حتی المقدور از خاک رس تهیه می شود) تشکیل می شود و به خصوص در مناطق کویر مرکزی ایران به کار می رود. چگونگی ساخت این ملات حساس بوده و با کمبود کاه ماه کاهگل ترک خورده و با کمبود خاک ، الیاف کاف مانع روان شدن آب باران می شود. قشر کاهگل عایق است ، گرما و سرما را از خود عبور نمی دهد ، از نفوذ رطوبت و بارش جلوگیری می کند (ولی در مناطقی که باران شدید می آید باید هر چند سال ترمیم شود)، نیز عایق خوبی برای صدا می باشد و گرد آمدن خواص این عایق ها در کمتر عنصری دیده می شود. با توجه به خواص آن و راحتی در استفاده ، این ماده بناهای قدیمی کشورمان را تشکیل می دهد.

 

کاربرد گل و کاهگل در معماری
مقدمه:
شناخت و کاربرد ملات های سنتی در زمینه حفاظت و مرمت بناهای تاریخی بخصوص در معماری بناهای خشتی از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد.
بقای مواریث فرهنگی بدون شناخت گذشته یعنی نابودی و فنا، ما در شرایطی قرار داریم که عوامل آلاینده حاصل از توسعه صنعت و فن آوری تهدیدی جدی برای بناهای تاریخی به شمار می اید .به منظور تداوم و بقای عمر این ثروت های فرهنگی، هیچ عملی بهتر از تمکین به اصول،قوانین،مبانی مرمت و بکارگیری تجربیات استادکاران سنتی نمی باشد .بی شک استفاده از دستاوردهای فن آو ری می تواند نتایج بسیار مثبت در این زمینه یعنی حفاظت و مرمت بناهای خشتی به همراه داشته باشد.
روش کار
این نوشتار با تکیه بر تجربیات استادان معماری و بنای شهر – موزه اصفهان و تلفیق منابع علمی مکتوب و همچنین ما حصل یادداشت های بیش از یک دهه فعالیت نگارنده در اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در زمینه ملات های سنتی به شرح ذیل ارائه شده است:
ملات های حاصل از خاک:گل،کاه گل،سیم گل،گل آهک.
ملات های حاصل از آهک:شفته آهک،ماسه آهک،دوغاب آهک.
ملات های حاصل از گچ: گچ کشته و زنده،گچ خاک،دوغاب گچ.
ملات های حاصل از مشتقات خاک،آهک،گچ با سایر مواد:ساروج،باتارد.
پیشینه تاریخی ملات ها
تا کنون مدرکی به دست نیامده است که تعیین کند برای نخستین بار چه کسانی در چه نقاطی خاک رس را به قالب ریخته، خشت زده و با ملات برای خود ماوایی ساخته اند باشد .سومری ها در خاک رس خصوصیاتی یافتند که میشد از آن به جای سنگ و نی استفاده کرد ،آنها توانستند خشت بسازند و از مخلوط قیر با گل رس ملاتی به عنوان بطانه تهیه کرده و از آن برای اندود کردن بام ها و جلوگیری از نشست آب استفاده کنند .در بین النهرین رگه های سطحی نفت و قیر وجود داشت و در سایر مناطق صمغ درخت کاج،قطران چوب و چسب های گیاهی وجود داشت استفاده می شد .رومیها در اثراختلاط ساده گل رس و آهک ملاتی بسیار مرغوب تهیه می کردند که در واقع ملاتی شبیه سیمان امروزی بود.
ایلامی ها برای حفاظت و نگهداری اسکلت خشتی بناها از دیوارهای آجری استفاده می کردند.
هخامنشیان از آجرهای لعاب دار در سطوح دیوارهای بنا استفاده می کردند . ساسانیان بناهای خشتی خود را روکش کاه گل می زدند سپس به عنوان پوشش بهره می بردند .در مواردی هم ار عناصر آجر و سنگ به منظور استحکام و روکش در بناها استفاده می کردند.
در معماری u1662 پرشکوه معماری ایران نیز نمای بناها با اندود کاهگل و آجر همراه بوده و در دوره ایلخانان مغول علاوه بر تداوم بکار گیری آجر،با استفاده از ملات گ چ و کاشی با نقوش هندسی و گل و بوته آثار ارزشمندی بیادگار گذاشته اند که بکار گیری و اجرای این تزئینات بدون استفاده از ملات های سنتی امری غیر ممکن بوده است.
بیشینه کاربرد و استفاده ملات خشک به چه تاریخی باز می گردد؟
ملات ها یا اندود ها تاریخچه بسیار طولانی در تاریخ دارند.
تاریخ استفاده ملات در کشور ما به حدود 5000 سال پیش بر می¬گردد.
بعدها این ملات معروف به شفته آهکی توسط رومیان و دیگر کشور¬ها مورد استفاده قرارگرفت .برخی در این اشتباه به سر می برند که بیشینه استفاده از ملات به رومیان برمی گردد در صورتی که مبدا تولید و ابداع آن ایران بوده است.
طی سالیان متمادی استفاده از ملات در جهان توسعه یافت و این رشد بعد از جنگ جهانی دوم که نیاز به توسعه ساختمان سازی با افزایش سرعت احساس شد رو به رشد گذاشت.
کشور آلمان نیز از پیشگامان تحقیقات در این زمینه بوده و توانسته با تولید نوعی ملات ،استفاده از ملات ها را از لحاظ کیفیت و سرعت اجرا بهبود ببخشد. ولی به دلیل به وجود آمدن برخی از مشکلات استفاده از این طرح دوام نیافت.
سرانجام در سال 1957 شرکتی به نام وکرز موفق به تولید مواد افزودنی پلیمری پودری شد و ملات به صورت خشک را تولید کرد و این سال نقطه عطفی برای تولید ملات خشک در جهان گردید و به سرعت تولید اینگونه مواد در اروپا رایج شد.

فهرست مطالب

مقدمه

روش کار

پیشینه تاریخی ملات ها

بیشینه کاربرد و استفاده ملات خشک به چه تاریخی باز می گردد؟

تفاوت ملات خشک با ملات­های رایج سنتی در چیست؟

ملاتهای سنتی

تعریف ملات

مواردمصرف

انواع ملات

خواص ملات

انواع خاک

خاک چیست؟

بافت خاک

برخی از خصوصیات خاک در ارتباط با کیفیت آب

ماهیت کانیهای رس

در شبکه اتمی اکثر رسها دو نوع واحد ساختمانی وجود دارد

ویژگیهایگلرس

انواع گلرس

ملاتگل

ویژگی های ملات گل

ملات گل و کاهگل

ملات کاهگل

کاربرد ملات کاهگل

ویژگیهایکاهگل

ملات سیم کاهگل

ملات ریگ

ویژگیهای ملات ریگ

ملات گل آهک شفته آهک

نحوه گیرش آهک

انواع سنگ های آهک

ویژگی های آهک

انواع ملات u1570 آهک

ملات ساروج

ملات ساروج گرم

ملات ساروج سرد

نحوه کاربرد

ملات آهک

ملات ماسه آهک

ویژگی ملات ماسه آهک

ملات باتارد

ملات پیدارو

گچ

ملات گچ وخاک

ویژگی ملات گچ وخاک

ملات گچ وسیمان

پی نوشت

تحقیق کاربرد ملات های سنتی در معماری در 28 صفحه خدمت شما عزیزان ارائه میگردد که از طریق لینک زیر میتواند وجه را پرداخت نمایید و بلافاصه فایل تحقیق را دانلود کنید.

 

5 نظر

  1. عاولی بود.
    مچکر

  2. برای تحقیق فیزیکم عالی بود بی نهایت ممنون

  3. عالی بود …‌. خیلی ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قالب صحیفه. لایسنس فعال نشده است، برای فعال کردن لایسنس به صفحه تنظیمات پوسته بروید.