در این نوشته برخی از مهمترین قوانین جوشکاری و نکات مهم آئین نامه جوشکاری ساختمان، که بسیار مورد کاربرد مهندسین ناظر می باشد را بیان میکنیم :
1 – فاصله الکترود از قطعه حدود mm 3 باید باشد، نزدیکتر و دورتر کردن الکترود از قطعه باعث وقوع ضعف مقاومت کششی جوش میگردد.
2 – برای جوش دادن پاس دوم و پاس سوم حتما باید گِل جوش پاس قبلی ریخته شده باشد، تا جوش فاقد مشکل حبس گِل جوش در نوار جوش گردد.
3 – در باد و باران به هیچ وجه نباید جوشکاری نمود زیرا باد باعث میشود اکسیژن زیاد وارد عملیات جوشکاری شود و جوش ترک داخلی پیدا کند و باران و رطوبت نیز باعث میشود هیدروژن وارد جوش شده و جوش باعث تردی و شکست میگردد.
4 – الکترود هرگز نباید قبل از جوشکاری خم گردد. زیرا گِل روی آن ریخته می شود و جوش فاقد گاز محافظ جوشکاری شده و جوش ترک داخلی موئی پیدا می کند(که با چشم مسلح قابل رویت می باشد).
5 – اگر آمپر دستگاه بالا برود یا فاصله الکترود از قطعه زیاد شود، جوش دچار سوختگی و پاشش می شود.
6 – در مناطق سردسیری علاوه بردادن حرارت به قطعه قبل از جوشکاری (پیش گرمایش) باید حتما از الکترود E7018 استفاده نمود. (پیش گرمایش در مناطقی که دمای قطعه قبل از جوشکاری حدودا زیر c5 باشد الزامی است و اگر پیش گرمایش انجام نشود نوار جوش به سرعت سرد شده و باعث ترک موئی و داخلی در جوش می گردد.)
7 – قانون استفاده از الکترود E7018 آنستکه: به مدت 1 الی 2 ساعت باید در دمای 300c تا c350 در کوره، حرارت ببیند تا خشک شود(حتی اگر بسته بندی آن سالم بوده و رطوبتی در آن نفوذ نکرده باشد)
8 – سایر الکترودها، به شرط آنکه رطوبت جذب کرده باشند، باید آنها را درکوره در حدود یک ساعت در حدود دمای c150 حرارت داد، در غیر اینصورت جوشها فاقد اعتبار میباشند.
نکات مهم آئین نامه جوشکاری ساختمان:
1 – چهار الکترود E6010 — E6013— E7018—-E7024 برای جوشکاری ساختمان مناسب است. الباقی الکترودها اگر استفاده شدند، برای جوشکاری ساختمان مورد تائید نمیباشند و جوش آن ها از لحاظ استحکام و مقاومت کششی مردود است.
2 – منهای الکترود E6010 که فقط با دینام کار میکند و قابل استفاده با ترانس نمیباشد، سه الکترود دیگر قابل استفاده هم با دینام بوده و هم با ترانس میباشد.
3 – برای استفاده از دینام، رکتیفایر و دیزل قطبیت دستگاه برای هر الکترود به شرح زیر است:
الف) الکترودهای E6010 و E7018 باید فقط به قطب مثبت دستگاه وصل گردند.
ب) الکترودهای E6013 و E7024 می توانند هم به قطب مثبت و هم به قطب منفی دستگاه وصل گردند.
4 – حالتهای چهارگانه جوشکاری عبارتست از :
جوش تخت – جوش افقی – جوش قائم – جوش سقفی
جوش قائم به دو گونه است :
الف)جوش سربالا: جوشی است که از پایین به بالا انجام شود.
ب)جوش سرپایین: جوشی است که از بالا به پایین انجام شود.
هر چهار الکترود E6010 – E6013 – E7018 – E7024 ، در حالتهای چهارگانه جوشکاری، عملیات جوش انجام میدهند، و لیکن تخصص هر الکترود به شرح زیر است:
– الکترود E6010 = جوش سرازیر را به راحتی انجام می دهد ولی جوش سربالا را بسیار سخت تر انجام میدهد.
– الکترود E6013 = جوش سربالا را به راحتی انجام می دهد ولی جوش سرازیر را بسیار سخت تر انجام میدهد.
– الکترود E7018 = برای جوش سرازیر و سربالا مناسب نمی باشد.