بهرام شیردل
متولد ۱۳۳۰
بهرام شیردل (متولد ۱۳۳۰ خورشیدی) معمار ایرانی است.
زندگینامه
در سال ۱۹۷۸ میلادی از دانشگاه تورنتو کانادا در رشته معماری فارغالتحصیل شد.وی در سال ۱۹۸۲ میلادی دوره تخصصی معماری را در آکادمی هنری کرنبورک در ایالت میشیگان آمریکا، زیر نظر دانیل لیبسکیند گذراند.
اولین فعالیت حرفهای وی همراه با تاسیس دفتر معماری ” مهندسان مشاور آکس رونو ” در لسآنجلس بود و پس از آن دفتر دیگری با عنوان ” مهندسان مشاور شیردل و کینیپس ” در شهر لندن به فعالیت خود ادامه داد و همچنین این دفتر در ایران با عنوان ” مهندسان مشاور شیردل و همکاران ” در تهران از ۱۳۷۶ خورشیدی فعالیت معماری خود را ادامه داد.
سایر فعالیتها
بهرام شیردل علاوه بر انجام پروژههای حرفهای معماری، به عنوان مدیر و استاد برنامه تخصصی طراحی معماری در مدرسه لندن و همچنین به عنوان استاد در ” انستیتو معماری کالیفرنیای جنوبی ” دانشگاه هاوارد و دانشگاههای دیگری در آمریکا و اروپا به تدریس معماری پرداخته است. معماری او بارها در نشریات و نمایشگاههای مختلف دنیا در معرض نمایش قرار گرفته است.
آثار
سبک طراحی آثار وی به دستههای زیر بخشبندی میشود:
• استفاده از دیاگرامهای هندسه فولد
• استفاده از دیاگرام فرم آثار هنری
• استفاده از دیاگرام فرم بدون مرکز
پروژه کتابخانه اسکندریه در مصر، تالار همایش “ثارا” در ژاپن، از جمله مسابقاتی است که شیردل در آن جایزه دریافت کرده است. شیردل در ایران دو پروژه موزه ملی آب ایران را طراحی کرده است. کتابخانه کانسای ژاپن هم از آثار طراحی شیردل است.
از دیگر پروژههای وی میتوان به موزه ملی اسکاتلند، طراحی شهری در متاپولیس لوسآنجلس اشاره کرد.
افتخارات
• دریافت مدال نقره «کریستوفر رن» از انجمن صنفی معماران کانادا و نماینده ملکه بریتانیا در سال ۱۹۷۹
• رئیس برنامه طراحی معماری در A.A. لندن ـ از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶
• دریافت نشان طلا برای شهرسازی شهر جدید شانگلیو در چین (۱۹۹۵)
نقدها
بهرام شیردل توجه خاصی به روابط بین فضاها و فضا دارد در نتیجه با توجه به سیر تحول معماری وی میتوان او را مشابه جان هیدک دید که یکی از دغدغههای اصلیاش روابط فضایی و حجمی است.
به باور منتقدانش تا دهه چهارم زندگی در جرگه معماران مولف و مطرح جهان به ویژه در رویکرد فولدینگ محسوب میشود ولی دهه آخر فعالیتش به خصوص ۵ سال آخر، زندگی حرفهای او در هالهای از انزوا فرو رفته است.
منابع
1. ↑ http://hamshahrionline.ir/details/148592
2. ↑ نقد آثای از معماری معاصر ایران نوشته کامبیز حاجی قاسمی
3. ↑ بهرام شیردل