استاندارد نگهداری اسفناج
فهرست مطالب
نگهداری اسفناج در سردخانه
هدف
دامنه کاربرد
شرایط برداشت
پایین آوردن درجه حرارت
بستهبندی
درجهبندی حرارت مناسب
رطوبت نسبی
مدت نگهداری
بسمه تعالی
پیشگفتار
استاندارد نگهداری اسفناج در سردخانه که به وسیله کمیسیون فنی بررسی و کنترل روشهای نگهداری و تدوین شده در بیست و پنجمین جلسه کمیته ملی مواد خوراکی و فرآوردههای کشاورزی مورخ 38/8/24 تصویب گردید . پس از تایید شورای عالی استاندارد و با استناد ماده یک قانون مواد الحاقی به قانون تأسیس مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذرماه 1349 به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی صنایع و علوم استانداردهای ایران در مواقع لزوم و یا در فواصل معین مورد تجدیدنظر قرار خواهند گرفت و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدیدنظر در کمیسیون فنی مربوطه مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدیدنظر آنها استفاده نمود .
در تهیه این استاندارد سعی بر آن بوده است که با توجه به نیازمندیهای خاص ایران حتی المقدور میان روشهای معمول در این کشور استاندارد و روشهای متداول در کشورهای دیگر هماهنگی ایجاد شود .
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم استاندارد حاضر با استفاده از منابع زیر تهیه گردید .
1 – Recommended conditions for cold storage of perishable
produce (2 nd edition ) Inteinational institute of refrigerations paris
2 – Commodity stosage manual (1973 revised) refrigeration
research foundation ,washingtion D .C .U .S .A.
3 – Americal Society of heating , refigeation and air conditioning
New York U .S .A . 1971
نگهداری اسفناج در سردخانه
1 ـ هدف
هدف از تدوین این استاندارد ارائه نحوه برداشت , بستهبندی , حمل و نقل نگاهداری اسفناج میباشد .
2 ـ دامنه کاربرد
این استاندارد در مورد نوع پرورش یافته اسفناج spencia 01penciaS که در مقایسه با نوع پرورش نیافته آن دارای برگ بیشتر و ساقه کلفتتر میباشد به کار میرود . نوع زمستانی این فرآورده دارای برگهای بهتری بوده و نگهداری آن بهتر انجام میشود .
3 ـ شرایط برداشت
اگر برداشت اسفناج زمانی انجام گیرد که محصول دارای بهترین کیفیت نبوده و کاملا رسیده نباشد باعث فساد آن خواهد شد .
اسفناج نرسیده در موقع نگهداری و چه پس از آن دارای کیفیت بهتری نخواهد شد .
اسفناج رسیده نیز پس از برداشت هرگاه در زمان کوتاه مصرف نشود فاسد خواهد شد .
برای نگهداری اسفناج باید آن را با آب شست تا عاری از گل و لای شود . شستن با آب خیلی سرد مدت نگهداری اسفناج را طولانیتر خواهد کرد .
4 ـ پایین آوردن درجه حرارت
اسفناج از سبزیهایی است که لازم است بلادرنگ پس از برداشت درجه حرارت آن پایین آورده شود بهترین راه برای سرد کردن اسفناج و پایین آوردن درجه حرارت آن قراردادن یخ خرد شده در زیر و بالا و لابهلای آن میباشد این کار باید بلافاصله پس از برداشت انجام شود .
5 ـ بستهبندی
اسفناج را باید بلافاصله پس از پایین آوردن درجه حرارت و در محل برداشت در جعبههای مشبک بستهبندی کرد .
6 ـ درجهبندی حرارت مناسب
اسفناج از سبزیهایی است که میزان تولید گازکربنیک آن تقریبأ زیاد میباشد یک کیلو اسفناج در حرارت 24 درجه سانتیگراد در مدت یک ساعت 117 میلیگرم گاز کربنیک و در حرارت 40 درجه سانتیگراد 25 میلیگرم و در حرارت صفر درجه سانتیگراد 21 میلیگرم گاز کربنیک متصاعد میکند که نتیجه آن تولید گرمی میباشد , در نتیجه نگهداری آن به سبب تولید گاز کربنیک زیاد آسان نمیباشد .
و نگهداری آن در سرما بهترین راه کند نمودن تنفس گیاه و در نتیجه تولید کم گاز کربنیک میباشد .
درجه حرارت مناسب برای نگهداری اسفناج بین صفر تا یک درجه سانتیگراد میباشد .
7 ـ رطوبت نسبی
رطوبت نسبی مناسب برای نگهداری اسفناج بین 90 تا 95 درصد میباشد .
8 ـ مدت نگهداری
با رعایت شرایط بالا مدت نگهداری اسفناج بین یک تا دو هفته است .