گزارش کارآموزی کامپیوتر سایت کامپیوتر آموزش عالی سجاد


مقدمه

محل کارورزی اینجانب، —–،  سایت کامپیوتر آموزش عالی سجاد و زیر نظر سرکار خانم مهندس اسلامی بود. مهمترین وظیفه اینجانب در طول دوران کارورزی انجام سه پروژه نرم افزاری به همراه دو نفر دیگر از کارآموزان این محل بود. این پروژه ها به ترتیب انجام، مکانیزه کردن سیستم کارآموزی دانشگاه، تهیه نرم افزاری برای رسم نمودار از فایل های log سرور اکانتینگ اینترنت دانشگاه و مکانیزه کردن سیستم حق التدریس اساتید بود. همچنین در طول دوره کارورزی با نکات و موارد مختلف در ایجاد و نگهداری شبکه و سیستم عامل آن آشنا شدم. که از این نکات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آشنایی با انواع کابل های شبکه و موارد استفاده آنها
  • آشنایی با هاب ها و سوئیچ ها
  • آشنایی با نحوه سوکت بندی کابل های شبکه به طور عملی
  • آشنایی با شبکه ستاره ای و نحوه کابل کشی آب
  • آشنایی با ویندوز سرور 2003 و Active Directory
  • آشنایی با نحوه تقسیم بندی IP ها در شبکه و نحوه ست کردن آنها

نرم افزارهایی که در طول دوران کارورزی نوشته شدند همگی با استفاده از Delpjhi7 و بانک اطلاعاتی SQL Sever 2000 بودند و نرم افزار کارآموزی هم اکنون در دفتر ارتباط با صنعت، نرم افزار  logfile  بر روی سرور Accounting و نرم افزار حق التدریس در امور مالی دانشگاه مورد استفاده قرار می گیرند.

نرم افزار کار آموزی

از این نرم افزار برای نگهداری سوابق دانشجویانی که درس کارآموزی یا کاروزی را انتخاب کرده بودند همچنین برای کوتاه کردن مراحل انتخاب درس و کمتر کردن تعداد مراجعات دانشجویان به دفتر ارتباط با صنعت و دبیرخانه دانشگاه استفاده می شود. تا قبل از استفاده از این نرم افزار کارکنان دفتر ارتباط با صنعت و همچنین دبیرخانه دانشگاه مجبور بودند تا برای هر دانشجو به طور جداگانه نامه ای را تایپ کنند. اما با این نرم افزار با ورود اطلاعات از روی فرم انتخاب درس کارورزی یا کارآموزی و فقط با یک کلیک، دو نامه ی مربوط به دفتر ارتباط با صنعت و دبیرخانه دانشگاه پرینت می شود و بدین ترتیب تعداد مراجعات دانشجو به دفتر ارتباط با صنعت و دبیرخانه دانشگاه کمتر می شود. همچنین با توجه به نگهداری سوابق کلیه دانشجویان در آن، در صورتی که دانشجو نیاز به اطلاعاتی از قبیل شماره نامه و یا … داشته باشد، می توان با یک جستجوی ساده سوابق آن دانشجو را استخراج کرد و دیگر نیاز به جستجو در میان پرونده سوابق نمی باشد.

همچنین قابلیت تصحیح برای دانشجویانی که محل کارآموزی خود را تغییر می دهند نیز به سادگی وجود دارد.

علاوه بر این موارد، لیستی که قبلاً برای هر استاد باید به طور جداگانه برای اطلاع اساتید از دانشجویانی که درس کارورزی یا کارآموزی را تحت نظر ایشان برداشته اند، تهیه و به طور دستی تایپ می شد، هم اکنون فقط با انتخاب نام استاد، سال تحصیلی، نیمسال و کلیک دکمه ی پرینت، قابل چاپ می باشد.

برای تهیه این نرم افزار ابتدا به جمع آوری فرم های انتخاب درس کارآموزی یا کارورزی و نمونه نامه های چاپ شده در دفتر ارتباط با صنعت و دبیرخانه دانشگاه اقدام گردید. سپس با توجه به اطلاعاتی که از این فرم ها جمع آوری شد، شروع به طراحی جداول و بانک اطلاعاتی نرم افزار کردیم. که این مراحل با توجه به تغییراتی که مورد نظر دفتر ارتباط با صنعت بود حدود 2 روز به طول انجامید. سپس شروع به طراحی فرم های نرم افزار با استفاده از Delphi7  شد. که در این مرحله راحتی کار با آن برای کاربر مورد نظر بود. همچنین سعی شد فرم های ورود اطلاعات با گونه اس یاد که ورود اطلاعات در آن به راحتی و با سرعت بیشتری انجام پذیرد. به همین منظور برای فیلدهایی همچون نوع نامه، رشته دانشجو مدت دوران کارورزی، نیمسال و سال تحصیلی اخذ و نام استاد ، Combobon در نظر گرفته شد تا دیگر کاربر نیاز به تایپ دستی این موارد نداشته باشد و فقط به انتخاب این موارد از طریق Combobox بپردازد. پس از این مراحل شروع به کدنویسی و ارتباط با بانک اطلاعاتی کردیم که این مراحل در مجموع 3 روز به طول انجامید.

روز بعد به طراحی فرم های چاپ اطلاعات اختصاص داده شد که با توجه به اینکه نامه های چاپ شده از طرف دانشگاه برای محل کارآموزی دانشجویان ارسال می شد، در طراحی آن دقت زیادی شد. همچنین فرم نامه ی گزارش اساتید نیز طراحی شد. پس از این مرحله، روز بعد به تست نهایی نرم افزار اختصاص داشت که در آن تمامی موارد از قبیل فرم های مثبت اطلاعات، تصحیح، جستجو، فرم اضافه کردن اساتید و دروس مورد آزمایش قرار گرفت همچنین کیفیت نامه های چاپ شده از طریق نرم افزار مورد تست قرار گرفت و تغییرات مورد نیاز در برنامه اعمال گردید.

روز سوم مردادماه بود که نحوه کار با آن نرم افزار آماده تحویل به دفتر ارتباط با صنعت شده بود. در این روز نرم افزار بر روی سیستم این دفتر نصب گردید ونحوه کار با آن به مسئول دفتر آموزش داده شد.

نرم افزار رسم نمودار از فایل های log

از این نرم افزار برای رسم نمودار ساعات استفاده هر کاربر از اینترنت دانشگاه در یک روز و یا یک بازه زمانی و تهیه گزارش به صورت نمودار از تعداد کاربران در یک روز خاص و یا در یک ماه استفاده می شود. البته منبع اطلاعاتی که این نرم افزار از آن برای رسم نمودار استفاده می کند، فایل های log ای است که سرور اکانتینک دانشگاه در هر روز از کاربران متصل شده به آن تهیه می کرد. این نرم افزار با خواندن اطلاعات فایل log اطلاعات مورد نیاز را در بانک اطلاعاتی خود ذخیره کرده و سپس نمودارهای مورد نیاز کاربر را رسم می نماید.

تهیه این نرم افزار در تاریخ 9 مرداد ماه در دستور کار قرار گرفت. برای این منظور ابتدا فایل های log سرور جمع آوری شد و اطلاعات درج شده در آن مورد بررسی قرار گرفت تا مشخص شود که چه اطلاعاتی در آن قرار دارد و چگونه می توان از اطلاعات آن برای رسم نمودارها استفاده کرد. پس از بررسی فایل های log به این نتیجه رسیدیم که اطلاعات موجود در فایل log برای رسم نمودار ساعات استفاده هر کاربر در طول یک روز کافی می باشد و اگر بخواهیم ساعات استفاده کاربر در یک بازه زمانی را داشته باشیم باید اطلاعات مربوط به هر روز در آن بازه را از فایل log همان روز خوانده و آنها را با هم جمع کنیم. به همین منظور تصمیم به طراحی ویتابیس برای نرم افزار گرفتیم. در روز بعد کار طراحی ویتابیس به انجام رسید تا بتوان اطلاعاتی که از فایل log خوانده می شود در آن قرار داد و محاسبات لازم را بر روی اطلاعات انجام داد.

سپس به طراحی فرم ها و کد نویسی خواندن از فایل ها اقدام گردید و نوع نمودارهای چاپی با توجه به نظر مسئول سایت، از نرم افزار مشخص شد. این مرحله در حدود 2 روز به طول انجامید و نرم افزار در روز 14 مرداد ماه آماده تحویل شد. در این روز کار تست نهایی نرم افزار نیز انجام شد و پس از موفقیت آمیز بودن تست، این نرم افزار روی سرور نصب گردید و به مسئول مربوطه نحوه کار با آن آموزش داده شد.

نرم افزار حق التدریس اساتید

کار این نرم افزار محاسبه مبلغ پرداختی به اساتید با توجه به ساعات درسی هر استاد و میزان حق التدریس هر ساعت پس از کسر علی الحساب پرداختی و کسر مالیات و همچنین نگهداری این سوابق و چاپ اطلاعات به صورت کامل می باشد. این نرم افزار با توجه به اطلاعاتی که توسط کاربر وارد می شد و پس از انجام محاسبات لازم، مبلغ پرداختی نهایی به استاد را مشخص می کرد. و با انتخاب سال و ترم تحصیلی گزارش کاملی از میزان پرداخت به اساتید را همراه با جمع مبالغ چاپ می کرد و امکان جستجو در میان سوابق را فراهم می کرد.

کار نوشتن این نرم افزار در 17 مرداد آغاز شد. در روز اول کارورزی این نرم  افزار؛ به جمع آوری اطلاعات در مورد نحوه پرداخت حق التدریس به اساتید و نحوه محاسبه تعداد ساعات کاری اساتید با توجه به ساعات عملی و تئوری هفته و ساعات موظف پرداخته شد . همچنین برای این منظور درخواست یک فرم پر شده در این زمینه شد که امور مالی دانشگاه با توجه به موضوع مخفی ماندن میزان پرداختی به هر استاد از این موضوع خودداری کرد و تنها یک نمونه از فرم خالی را در اختیار ما قرار داد و نحوه تکمیل اطلاعات در آن را توضیح داد که این موضوع کار ما را برای طراحی بانک اطلاعاتی و نحوه کدنویسی برای انجام محاسبات را سخت تر کرد.

به هر حال با توجه به اطلاعات کسب شده، در روز بعد شروع به طراحی دیتابیس برنامه کردیم که این کار در حدود 2 روز به طول انجامید. سپس کار طراحی فرم ها و طراحی فرم صفحه ی چاپ اطلاعات کردیم که این کار به همراه کدنویسی ها نیز حدوداً 2 روز طول کشید در روز 24 مرداد ماه پس از به پایان رسیدن کار کدنویسی های لازم، تست نهایی نرم افزار انجام شد و پس از موفقیت آمیز بودن تست، نرم افزار بر روی سیستم امور مالی دانشگاه نصب و آموزش های لازم به مسئول مربوطه داده شد.

البته تغییراتی نیز چند روز پس از تحویل نرم افزار به امور مالی روی نرم افزار به وجود آمد مثلاً اضافه شده قابلیت چاپ اطلاعات بر روی کاغذ A3 و تغییر فرم چاپ اطلاعات

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *