دانلود بررسی سارکوسیستوزیس در نشخوارکنندگان کشتارگاه شهریار
دانشکده.:.دامپزشکی…، گروه:…انگل شناسی…
پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته انگل شناسی دامپزشکی (M.Sc )
چکیده
زمینه و هدف: آلودگی به سارکوسیست یکی از شایع ترین عفونت های تک یاخته ای مشترک بین انسام و دام می باشد که توسط گونه های مختلف سارکوسیستیس ایجاد میشود .با توجه به اهمیت بهداشتی این انگل ، در این مطالعه میزان آلودگی به کیست های ماکروسکوپی و میکروسکوپی سارکوسیست در گاو و گوسفند ذبح شده در کشتارگاه شهریار مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه )138( لاشه گاو و گوسفند بطور تصادفی انتخاب شده و نمونه هایی از مری-دیافراگم-قلب-زبان-عضله جوشی و بین دنده ای آن ها تهیه و به منظور یافتن کیست های ماکروسکوپی و میکروسکوپی،لاشه و نمونه های تهیه شده به دوروش مشاهده مستقیم(ماکروسکوپی) ،گسترش تماسی مورد بررسی قرار گرفتند.اساس تشخیص کیست های میکروسکوپی،تهیه گسترش تماسی از نمونه ها و سپس رنگ آمیزی آن ها با گیمسا و مشاهده میکروسکوپی برادی زوآیت های انگل بوده است.
نتایج: با بررسی لاشه و نمونه ها هیچ گونه کیست ماکروسکوپی مشاهده نگردید.در روش گسترش تماسی 48/93% از گاوها و 95/86% از گوسفندان مورد بررسی از نظر وجود کیست های میکروسکوپی مثبت تشخیص داده شدند. اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف مشاهده شد. (p<./05)بطوریکه قلب و مری بیشترین آلودگی را داشتند.در گاو و گوسفند آلودگی در جنس نر بیشتر از ماده مشاهده شد.در گاو آلودگی با سن اختلاف معنی داری نداشت ولی در گوسفند آلودگی در سن زیر یکسال بیشتر از سایر سنین بود.
نتیجه گیری: با توجه به آلودگی شدید گاو و گوسفند به سارکوسیستیس و به این دلیل که با بررسی میکروسکوپی انگل امکان تفکیک گونه های میکروسکوپی سارکوسیستیس وجود نداشته ،لذا توصیه میشود از مصرف گوشت بصورت نیم پخته و کبابی نیم پز اجتناب شود.
مقدمه:
سارکوسیستیس ، تکیاختهای انگلی است که موجب بیماری سارکوسیستوزیس میشود (1). این انگل تکیاخته داخل سلولی اجباری میباشد و از معمولترین تکیاختههای نشخوارکنندگان اهلی میباشد (4و6). برخی از گونههای سارکوسیستیس میتوانند با ایجاد بیماریهای بالینی باعث بروز خسارات اقتصادی فراوانی شوند. چرخه زندگی آن بین دو میزبان واسط و نهایی سپری میشود و شامل مراحل: مروگونی، گامتوگونی و اسپوروگونی میباشد (9و73). سارکوسیستیس تقریباً 130 گونه دارد که گونههای بیماریزای آن باعث بیماری در میزبان واسط بخصوص گاو، گوسفند و خوک میشوند. امروزه به آسانی میتوان میزان شیوع کیست ماکروسکوپی و میکروسکوپی انگل سارکوسیستیس را به روشهای مشاهده مستقیم، گسترش بافتی و هضم بافتی مورد بررسی قرار داد (5).
تاریخچه:
سارکوسیستوزیس یک بیماری تکیاختهای پستانداران به خصوص علفخواران، پرندگان، سگ، انسان، گوشتخواران وحشی، جوندگان و خزندگان میباشد که توام با یک تهاجم کیستی به اغلب بافتهای بدن به خصوص تهاجم به عضلات مخطط و بافتهای عصبی میباشد و گاهی باعث علائم بالینی شدید و مرگ میشود. در گذشته فکر میکردند که سارکوسیستوز از اهمیت چندانی برخوردار نمی باشد ولی با گذشت زمان به این نتیجه رسیدهاند که میتواند منجر به آنسفالیت، بیماری عمومی و حتی سقط شود (1,20,24).
در سال 1843 میلادی اولین بار شخصی بنام Miescher ، سارکوسیست را در موش شناسایی کرد و به همین خاطر کیسه، توبول و یا اجسام Miescher نامیدند (44).
پس از میشر در سال 1882، Lankester اولین نامگذاری علمی را انجام داد. در سال 1910 سارکوسیستیس در شتر توسط Mason برای اولین بار گزارش گردید. در سال 1960 ساختمان S.meischeriana توسط Ludvik توصیف شد. در سال 1965 Mandour ، S.garnhamin را در اپوسوم توصیف کرد (56و66).
124 سال پس از اولین گزارش یعنی در سال 1967 کیستهای سارکوسیستی توسط میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند و اندامکهایی مانند آن چه در تکیاختههای شاخه اپیکمپلکسا دیده میشد (توکسوپلاسما و ایمریا) شناسایی شد و آغازی برای مطالعات بعدی و نامگذاری علمی دقیقتر در این خصوص بود (44).
همچنین در سال 1969 ماندور، S.nesbitti را از میمون روزسRhesus) (جداسازی و توصیف کرد. کاتلانی و چامبر نیز در سال 1955 گونه S.kortei را از ماهیچه های مخطط میمون روزس جدا کردند (56) تا سال 1970 همچنان چرخه زندگی انگل و مراحل دیگر زندگی ناشناخته باقی ماند. چند سال بعد برادی زوئیت ها از عضلات پرندگان جدا و داخل سلول های پستانداران کشت داده شد و درباره مراحل جنینی و اووسیست انگل توضیح بیشتری داده شد (44).
در سال 1980، Hilali و همکاران چرخه زندگی انگل را مورد مطالعه قرار دادند و آن را توصیف نمودند (42). در سال 1981 Kuraer و در سال 1989 Dubey و همکاران، ساختمان سارکوسیستیس را در شتر بررسی و مطالعه نمودند (56).
ویژگیهای انگل:
سارکوسیستیس از خانواده سارکوسیستیده میباشد اووسیست این انگل دارای دو اسپوروسیست است که هر یک واجد چهار اسپوروزوایت میباشد (تصاویر 1 و2). میزبان قطعی آن گوشتخواران و میزبان واسط، پستانداران و پرندگان میباشد. محل جایگزینی انگل در میزبان نهایی، روده باریک و محل جایگزینی در میزبان واسط ،اندامهای مختلف میباشد. این انگل بصورت کیست در عضلات مستقر میشود. (4و41).
تصویر 1 : اووسیستهای عفونی سارکوسیستیس تصویر 2 : اووسیست سارکوسیست عفونی : A : دیواره اووسیست B : sarcocystis- micro ipgاسپوروسیستهای حاوی اسپوروزوآیت
stanford.edu
اصطلاحات:
Sarcocyst : به تمامی اعضا یا هر کیست تشکیل شده توسط گونههای جنس سارکوسیستیس، سارکوسیست گویند.
Sarcocystis : یه یک جنس از تکیاختههای انگل در خانواده Sarcocystidae، سارکوسیستیس اطلاق میشود.
Sarcocystosis : به بیماری و اثرات ناشی از سارکوسیست، سارکوسیستوزیس گفته میشود.
Sarcocysticin : به سم حاصل از سارکوسیست، سارکوسیستین گفته میشود.
Sarcocporidiosis : بیماری ناشی از سارکوسیستیس، سارکوسیستوزیس یا سارکوسپوریدیوزیس نامیده میشود (1,6,24). کیستهای سارکوسیستیس بیشتر در عضلات مری، دیافراگم، قلب و عضلات بین دندهای وجود دارد. در سالهای گذشته با بررسی محتوای کیست، توکسین سارکوسیستین یافت شد که میتواند باعث ایجاد عوارض گوارشی شود البته این توکسین در حرارت بالا غیرفعال میشود (15و16).
تصویر3: مقطع پاتولوژی از کیست سارکوسیست تصویر 4 : کیستهای ماکروسکوپی سارکوسیست
roozhif 2m20s3*5sz7c.ipg
طبقهبندی تکیاختهها:
از نظر تکیاختهشناسی دامپزشکی، مهمترین شاخههای انگلی عبارتند از :
شاخه: سارکوماستیگوفوراPhylum: Sarcomastigophora
شاخه: اپیکمپلکسا Phylum: Apicomplexa
شاخه: سیلیوفورا Phylum: Ciliophora
شاخه: میکروسپورا Phylum: Microspora
از بین این شاخههای انگلی، اپیکمپلکسا مورد بحث ما بوده که این شاخه یک گروه منحصر به فرد میباشد، چون تمام اعضای این شاخه انگل میباشند. اعضای این گروه انگل داخل سلولی هستند و همه آنها چرخه زندگی پیچیده دارند. آنها در یک مرحله یا مراحل بیشتری از چرخه زندگی، ساختمان رأسی دارند (16و73).
تاکسونومی اپیکمپلکسا:
در شاخه اپیکمپلکسا، رده اسپوروزوآ (Sporozoea) وجود دارد که این رده به دو زیر رده کوکسیدیا (Coccidia) و پیروپلاسمیا (Piroplasmia) تقسیم میشود. تکیاختههای زیر رده کوکسیدیا، دارای دو نوع تولید مثل جنسی و غیرجنسی میباشند. برخی از کوکسیدیاها، یک میزبانه هستند، مانند ایمریاها و برخی دارای دو میزبان اجباری مانند پلاسمودیوم میباشند.
زیر رده کوکسیدیاها دارای راستههای کوکسیدیاهای حقیقی و غیرحقیقی می باشند. در راسته کوکسیدیاهای حقیقی، دو زیر راسته ایمرینا (Eimerina) و هموسپورینا (Haemosporina) دیده میشود. زیر راسته ایمرینا دارای خانواده ایمریده (Eimeridae)، کریپتوسپوریده (Cryptosporidae) و سارکوسیستیده (Sarcocystidae) میباشند. جنسهای مهم خانواده ایمریده شامل: ایمریا و ایزوسپورا و جنس کریپتوسپوریدیوم از خانواده کریپتوسپوریده بوده و جنسهای مهم خانواده سارکوسیستیده شامل :سارکوسیستیس و توکسوپلاسما و بسنوئیتیا میباشند .(4و73).
فهرست مطالب
چکیده ………………………………………………………………………………………. 12-13
فصل اول: کلیات تحقیق
مقدمه…………………………………………………………………………………………… 13
تاریخچه …………………………………………………………………………………….. 14-13
ویژگیهای انگل………………………………………………………………………………….. 15
اصطلاحات ………………………………………………………………………………… 16-15
طبقه بندی تک یاخته……………………………………………………………………… 17-16
تاکسونومی اپی کمپلکسا……………………………………………………………………… 17
ساختمان اپی کمپلکسا…………………………………………………………………………. 18
نامگذاری سارکوسیستیس……………………………………………………………….. 21-19
چرخه زندگی سارکوسیستیس………………………………………………………….. 26-23
بیماریزایی سارکوسیستیس در میزبانان واسط………………………………………. 27-26
بیماریزایی سارکوسیستیس در میزبانان نهایی…………………………………………… . 27
بیماریزایی و علایم در انسان………………………………………………………….. 28-27
ضایعات کالبدگشایی ………………………………………………………………………….. 28
نشانه های بالینی…………………………………………………………………………… 29-28
اپیدمیولوژی………………………………………………………………………………………. 30
کنترل…………………………………………………………………………………………. 31-30
تشخیص سارکوسیستوزیس……………………………………………………………. 32-31
درمان………………………………………………………………………………………………. 34
فصل دوم: مروری بر ادبیات تحقیق و پیشینه تحقیق
ادبیات و مستندات………………………………………………………………………… 41-36
فصل سوم: روش اجرای تحقیق
روش کار…………………………………………………………………………………………. 43
فصل چهارم:تجزیه و تحلیل داده ها
نتایج………………………………………………………………………………………….. 49-57
بحث………………………………………………………………………………………….. 58-65
منابع و مآخذ
فهرست منابع فارسی…………………………………………………………………….. 68-72
فهرست منابع انگلیسی……………………………………………………………………. 73-78
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش) |
تعداد صفحات: 79 |
حجم: 3.13 مگابایت |