پیشینه تئوری محدودیت ها
تئوری محدودیتها یکی از رهیافتهای نوین در زمینه بهبود مستمر میباشد که نخستین بار توسط دکتر گلدرات-فیزیکدان یهودی- در اواسط دههی 80 میلادی به دنیا معرفی گردید. شاید بتوان پایه و اساس این تئوری را در یک جمله اینگونه بیان کرد:” محدودیتهای هر سیستم، عملکرد آن سیستم را تعیین میکنند”(گلدرات، 1984).
تعریف گلدرات از محدودیت عبارت است از هر چیزی که عملکرد سیستم را نسبت به هدفش محدود میکند. وی همچنین هدف یک بنگاه تجاری را در درجه اول «پولسازی در حال و آینده» تعریف میکند.
گلدرت مفاهیم تئوری محدودیتها را نخستین بار در کتاب «هدف» و در قالب یک داستان تشریح می کند. این کتاب به تدریج پرده از فلسفه و کاربردهای این تئوری در قالب شرایط تولید روزانه برمیدارد.
«هدف» کتابی است که در قالب یک رمان به بیان مشکلات تولید و فرآیند برخورد با آنها میپردازد.
ماجرای کتاب از این قرار است که الکس روگو، قهرمان داستان، مدیر کارخانهای است که با مشکلات بسیاری دستوپنجه نرم میکند؛ کالا با تأخیر به دست مشتری میرسد، مقدار قطعات نیمهساخته مرتباً افزایش مییابد، خروجی کم، هزینهها زیاد و ضرردهیِ کارخانه روزبهروز در حال بیشتر شدن است.
خطر نه تنها موجودیت کارخانه، بلکه زندگی خانوادگیِ الکس روگو را نیز تهدید میکند. روگو تصمیم میگیرد با کمک یکی از دوستان فیزیکدانش- جونا- که در واقع به نوعی تجلی شخصیتِ خودِ گلدارت در کتاب است، و البته با همکاری پرسنل کارخانه، مشکلات را به شیوهای خلاقانه حل کند و وضعیت را بهبود دهد(گلدرات، ترجمه نقشینه، 1387).
فهرست
پیشینه تئوری محدودیت ها
عناوین برخی از پایان نامه های موجود در زمینه تئوری محدودیتها
کاربردهای تئوری محدودیتها
TOC اصول کلیدی و زیربنایی
گامهای پنج گانه اجرای تئوری محدودیت
تئوری محدودیت در بخش تولید
ابزارهای مدیریت محدودیت ها
فرآیند منطقی تفکر
DBR زمان بندی تولید
زنجیره بحرانی و نرم افزارهای آن
ارائه چند مثال
منابع و مآخذ
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 53
حجم: 597 کیلوبایت