جزوه آموزشی مکانیک تراکتور و تیلر


تعریف مکانیک تراکتور و تیلر:مکانیک تراکتور و تیلر کسی است که بتواند از عهده فلزکاری ،جوشکاری برق و گاز نقشه کشی مقدماتی و پیاده و سوار کردن،تعمیرات،سرویس و تنظیمات موتور،سیستم انتقال قدرت،کنترل و هدایت و پی تی او براید.

کلمه اشنایی:به مفهوم داشتن اطلاعات مقدماتی است.

کلمه شناسایی:به مفهوم داشتن اطلاعات کامل است.

کلمه اصول:به مفهوم داشتن مبانی اطلاعات تئوری است.

کلمه توانایی :به مفهوم قدرت انجام کار است.

کل استاندارد بین المللی مکانیک تراکتور و تیلر :2/1/57/49-8

مدت اموزش 720 ساعت :134 ساعت تئوری ،586ساعت عملی

کد استاندارد بین المللی تعمیر تراکتور و تیلر 1/1/57/49-8

مدت اموزش 900 ساعت :167 ساعت تئوری ،733 ساعت عملی

تعریف کارگاه:محلی است که در ان تعدادی افراد با استفاده از ابزار و وسایل قطعاتی را تولید یا تعمیر می کند

شرایط عمومی در کارگاه

رعایت نظم و انظباط و ترتیب : (شامل چیدن مناسب صندلیها ،میز کار،ابزار ،کمدها،بصورتی که با یک نگاه بتوان محل انها را تشخیص داد و در موقع نیاز به سرعت و راحتی انها را پیدا کرد و همچنین کمبودها و کسری ها را تشخیص داد بطور کلی عدم رعایت نظم و انظباط و ترتیب در کارگاه باعث عصبانیت زودرس ،خستگی زودرس،اتلاف وقت و گفتگوی غیر ضروری می شود.

2-روشنایی کارگاه:باید در اندازه کافی بوده ،بطویکه چشم خسته نشده و به راحتی کار انجام داد.

3-تهویه کارگاه:باید تهویه کارگاه مطلوب بوده و هوا به راحتی در ان جابجا شود

4-درجه حرارت:باید در حد استاندارد و حدود 25باشد

5-محدوده کارگاه:محدوده کارگاه باید وسعت کافی داشته باشد تا اشخاص بتوانند به راحتی در ان جابجا شوند.

6-تمیز بودن و رنگ امیزی :طوری باشد که تاثیر مثبتی بر اشخاص از لحاظ روحی و روانی داشته باشد.

7-کف کارگاه:باید کف کارگاه صاف بوده وطوری باشد که پای افراد لیز نخورد.بنابراین باید همیشه تمیز و بدون موادی مانند روغن و گریس باشد.

8-میزان سرو صدا : باید تا حد امکان سر و صدا در کارگاه را کاهش داد و از تولید صداهای اضافه جلوگیری کرد.

رفتارهای عمومی کارگاه

1-قبل از ورود به کارگاه باید از خطرات احتمالی ان اگاه باشیم

2-کنترل ابزارها:قبل از شروع بکار باید ابزار ها را از لحاظ سالم بودن کنترل کرد تا در موقع کار منجر به حادثه شود

3-پرهیز از هر گونه شوخی و تفریح بیجا در کارگاه

4-محل عبور و مرور مثل راهرو باید باز  نگه داشته شود

5-مواد نفتی و مایعات را در مسیر راه قرار ندهید

6-کپسول اتش خاموش کن در دسترس قرار داشته باشد

7-قبل از کار با هر وسیله و لبزار طرز استفاده از ان را یاد بگیریم

8-استفاده از عینک و دستکش و کلاه ایمنی در کارهای جوشکاری و تراشکاری

9-وسایل برقی باید حتما سیم اتصال به زمین داشته باشد

10-استفاده از لباس کار مناسب:لباس کاری در کارگاه مناسب است که اولا یک تکه باشد،گشاد نباشد،پارگی نداشته باشد و باید دکمه ها و زیپی اگر داشته باشد حتما باید بست.داشتن شال گردن و موی زیاد خطر ناک است

11-از گذاشتن ابزار در جیب خود داری نمایید

12-در کارگاه با احتیاط راه روید و هرگز ندوید

ابزار

مهمترین سرمایه کارگر ابزار است .با استفاده از ابزار کارهای سخت اسان می شود و مهارت و قدرت دست استفاده از ابزار را راحتتر و نتیجه بخشتر می سازد.مهمترین و پر ارزش ترین ابزار انسان،دست انسان است.

ابزار های که معمولا در کارگاهای مکانیک استفاده می شود عبارتند از

اچارها

1-اچار تخت

2-اچار رینگی:الف.دو سر رینگ است ب.دو سر گلوئی است ج.یک سر تخت و یک سر رینگ است د.اچار رینگی کج

3-اچار بوکس:الف.دست جغجغه ب.فاصله کوتاه پ.فاصله بزرگ ت.دسته ثابت ث.بوکس لقلقه ای ج.دسته هندلی

4-اچار فرانسه:دهانه ان قابل تنظیم بوده و برای پیچ های مختلف قابل استفاده است.

5-اچار پیچ گوشتی:1-دو سر 2-چهار سو 3-دسته کوتاه 4-اچار پیچ گوشتی با سر بوکس

6-اچار مغزی(الن):از این اچار برای باز و بسته کردن پیچ های که در سر انها حفره وجود دارد استفاده می شود این حفره ها معمولا چهار گوش یا شش گوش هستند

انبر دست:برای گرفتن اشیا یا بریدن سیم استفاده می شود

1-انبر دست معمولی

2-انبر دست کلاغی:برای گرفتن قطعات گرد مانند لوله استفاده می شود

3-انبر دم باریک:برای گرفتن قطعات فنری و پیچ ها و جا انداختن اهنا استفاده می شود

4-انبر سیم چین :برای بریدن سیم و قطعات باریک استفاده می شود

5-انبر قفلی :برای نگه داشتن قطعات استفاده می شود

6-انبر خار باز کن و خار جمع کن

7-اچار لوله گیر : اچار شلاقی

8-انبر کابل بر:برای بریدن سیم قویتر و کلفت تر بکار می رود

چکش ها

1-چکش کروی 2-چکش شیشه ای 3-چکش تبری 4-چکش نرم

چکش نرم:چکش هایی که سر انها از کائوچو و مس و برنز و چوب و لاستیک ساخته می شود.و وزن انها بین 250الی250/3می باشد

وزن چکش تیشخه ای و تبری بین 25تا900 گرم می باشد و از انها برای کشیدن قطعات فلزی و دراز و پهن کردن و تخت کردن استفاده می شود.چکش کروی بیشتر در ماشین کاری استفاده می شود و وزن انها بین 250 ذالی 250/1گرم می باشد

نکته:چکش هایی که زیر یک کیلو گرم وزن دارند ،چکش دستی می گویند

چکش های که بین 1و2کیلوگرم وزن دارند چکش فلزی وچکش های که بیش از 2کیلو گرم وزن دارندپتک می گویند.

تجهیزات کارگاهی

میز کار :میزکار باید سنگین باشد تا جابجا نشود.ارتفاع استاندارد میزکار 80سانتی متر است

گیره :وسیله محکم نگه داشتن قطعه کار است و بر روی میز کار بسته شده و محکم می شود

گیره از دو قسمت تشکیل شده است:1-فک ثابت 2-فک متحرک

ارتفاع مناسب گیره باید در فاصله 5الی 8 سانتی متر زیر ارنج هر شخص با شد

گیره معمولا از جنس چدن مخصوص و به روش ریخته گری ساخته میشود

برای جلو گیری از سر خوردن قطعات لبه گیره را بصورت اج دار می سازند

برای جلو گیری از اسیب دیدن قطعات هنگام بستن انها به گیره از پارچه یا سایر مواد نرم استفاده می کنیم

عرض فک های گیره بین200-50میلیمتر است

انتواع گیره:1-گیره موازی 2-گیره رو میزی با پایه قابل تنظیم 3-گیره دستی 4-گیره ماشینی

اندازه گیری

تعریف اندازه گیری : اندازه گیری عبارت است از مقایسه یک کمیت مانند طول یا وزن با یک مقدار مشخص شناخته شده از ان کیفیت

انواع سیستم های اندازه گیری

سیستم متریک(فرانسوی)بین المللی

سیستم اینچی (انگلیسی)کشور های اروپایی

در سیستم متریک واحد طول متر ،واحد وزن کیلو گرم ،واحد زمان ثانیه می باشد

در سیستم اینچی واحد طول فوت ،واحد وزن پوند،واحد زمان ثانیه می باشد

اجزائ و اضعاف متر

دسی متر 1=10÷1متر

سانتی متر 1=100÷1متر

میلی متر 1=100÷1متر

دکا متر1=10×1متر

هکتو متر 1=100×1متر

یلو متر 1000×1متر

مثال یک دکامتر چند سانتی متر و چند دسی متر است؟

سانتی متر 1000=10×100دسی متر       دسی متر 100=10×10 متر       متر 10=10×1 دکامتر

مثال : 25 دسی متر و چند میلی متر است؟

میلی متر 2500=1000×5/2متر   متر5/2=10÷25 دسی متر

مثال : 25 هکتو متر چند دکا متر و چند کیلو متر است؟

کیلو متر 5/2=1000÷250دکامتر  دکامتر250=10÷2500متر  متر 2500=100×25 هکتو متر

تعریف متر : اگر خطی از قطب شمال شروع شود و پس از گذشتن از پاریس به استئا برسد. اگر ان را به ده میلیون قسمت تقسیم کنیم.اندازه یک متر به دست می اید.

واحد طول:متر:فاصله یک نقطه تا نقطه دیگر

واحد سطح :متر مربع:دارای طول و عرض

واحد حجم:متر مکعب

مساحت=عرض×طول

حجم:طول × عرض×ارتفاع

مساحت دایره=شعاع×شعاع×π(14/3)

حجم استوانه=شعاع×شعاع×14/3×ارتفاع

وسایل اندازه گیری طول :1- اندازه گیر ثابت 2-اندازه گیر متغیر

اندازه گیر ثابت :» وسایلی هستند که طول انها ثابت بوده و تغییر نمی کند مثل ،خط کش،فیلر،شابلونم،کالیبر فرمان
این فایل ورد در 94 صفحه به خدمتتون ارئه میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *