قهرود؛ بهشتی بر روی زمین
روستای قهرود در 40 کیلومتری کاشان و در میان رشته کوههای مرتفع کرکس در منطقهای خوشآب و هوا واقع شده است. این روستا از شمال با شهر قمصر و از جنوب غربی با کامو و رچقاده و از مشرق با روستای ابیانه و از شمال غرب با روستای قزاآن همسایه است. قهرود از زمستانهای بسیار سرد و تابستان خنک یا آب و هوایی مطبوع برخوردار است. این روستای زیباٰ علاوه بر برخورداری از جاذبههای طبیعی بکر و بار ارزش به دلیل قرار گرفتن در مسیر راه شمال به جنوب کشور و مردم خونگرم و مهمان نواز همواره مورد توجه سیاحان و فرستادگان دول خارجی قرار گرفته و در سفرنامههای خود به وصف قهرود پرداختهاند.
درگذر تاریخ
آثاری از دوران قبل از اسلام در قهرود وجود دارد که ایناحتمال را قوت بخشیده که قهرود دارای موقعیت قابل توجهی در ایران باستان بوده است. در دواران اسلامی بر رونق این روستا افزوده شد. شاید یکی از قدیمیترین آثار بجا مانده تا عصر ما، مسجد «کله» است. بر روی کاشی محراب مسجد، تاریخ این بنا نوشته شده قهرود، از همان آغاز، اسلام را تشیع و ولایت اهل بیت پذیرفت و به دلیل موقعیت کوهستانی و قرار داشتن در مسیر اصلی، ملجا تعدادی از امامزادگان شد. این قضیه دشمنان بر آن داشت برای دستگیر آن بزرگوران، بارها به قهرود هجوم آورند. البته اهالی قهرود؛ از معرقی و تحویل این مهمنانان بزرگوار، خودداری میکردند. این امر باعث بروز جنگهای متعدد از جمله در منطقه آل شهداشد.
در سفرنامهها
روستای قهرود به دلیل واقع شدن در مسیر مواصلاتی و برخورداری از آب و هوای مطبوع، باغها و دخرتان سربه فلک کشیده قراوان و میوههای خوشبو و خوشطعم و لبنیات بسیار لذیذ و داشتن کاورانسراهای متعدد و کارواندارها و سوابق فرهنگی و دینی و آثار و ابنیه و امامزادگان و سد قهرود و نزدیکی با کرکس، مورد توجه عابران به ویژه مستشرقان و صاحبمنصبان و نمایندگان دولتهای خارجی مانند «ادوارد براون».«لرد کرزن»، «مادام دیالافوآ»، «سدیدالسلطنه» و بانو «دوراند» همسر وزیر مختار انگلیس قرار گرفته است و در یاداشتها و سفرنامههای خود از این روستا نام بردهاند.
پس از انقلاب
مردم قهرود همپای دیگر هموطنان در به ثمر نشستن انقلاب اسلامی تلاشهای فرواوانی کردند که وسوابق و خاطرات آن در ذهن مردم منطقه ماندگار است با آغاز تهاجم دشمن به ایران و جوانان قهرودی داوطلبانه و مشتاقانه به سمت جبههها شتافتند. تقدیم بیش از 50 شهید از جمله سردار پرافتخار شهید حاج عباس کرینی، فرمانده لشکر محمد رسولالله (ص) از افتخارات مردم این روستا در دفاع از کشور است.
قهرودیها دارای زبان و لهجه ویژهای هستند. این زبان در روستاها مجاور با کمی اختلاف کاربرد دارد و از لهجههای زبان قدیمی ایران باستان است. مردم روستا تلاش میکنند این لهجه و زبان را حفظ کنند و به نسل جدید انتقال دهند.
آثار تاریخی
مسجدعلی، مسجد قدیم جامع، مسجد کله، حمامهای قدیمی قهرود، برجهایی که در دو طرفآبادی و در ارتفاعات ساخته شده و تا این اواخر بقایای آن برجا بود، کاروانسراهای متعدد از جمله کاروانسرای شاه عباسی، سد قهرود که در سال 1010 هجری قمری بدستور «شیخ بهائی» بنا شد، از آثار باستانی و تاریخی قهرود به شمار میروند.
در روستای قهرود محصولات کشاورزی مناطق سردسیری همچون گردو، بادام، زردآلو، گوجهسبز و گندم و جو و سایر محصولات کشاورزی تولید میشود. وسعت زیاد باغها، این روستا را به قطب تولید خشکبار در میان روستاهای منطقه تبدیل کرده است.
صنعت روستا
قهرودیها مردمی پرتلاش و متعصب نسبت به توسعه روستای خود هستند به همین سبب در کنار بخش کشاورزی که عمده فعالیت مردم روستا را تشکیل میدهد برای جلوگیری از مهاجرت احتمالی و ایجاد اشتغال اقدام به تاسیس کارخانههای متعددی کردهاند که علاوه بر ایجاد اشتغال برای مردم روستا جوانان جویای کار روستاهای مجاور را هم به خود جذب مردهاست. تولید پوشاک، صنایع رنگرزی، تولید کارتن، کارخانه تولید سنگ از جمله این صنایع است.
همشهری-کاشان /منبع: کاشانیکا