میوه
دید کلی
در جریان تبدیل تخمک به دانه ، جدار تخمدان نیز بر اثر رشد و تغییرات تبدیل به میوه شده، دانه را دربرمیگیرد. دانههای درون میوه بر اثر باز شدن یا شکستگی و یا تخریب جدار میوه از آن آزاد شده یا در آن باقی میمانند مانند میوههای ناشکوفا . در برخی از گیاهان تخمدان بدون تلقیح تخمک به میوه تبدیل میشود. این قبیل میوهها را میوه بکر (پارتنوکارپیک) میگویند.
با رشد و تحولات جدار تخمدان و تبدیل آن به میوه ، سایر بخشهای مادگی معمولا از بین میروند. در برخی از گیاهان قسمتهایی از گل به صورت زوایدی که سبب سهولت پراکنش میوه میشود در آن باقی میمانند. مانند میوه آلاله ، شقایق و فندق. اگر مادگی از برچههای جدا از هم تشکیل شده باشد، هر برچه آن ایجاد میوه مستقلی را میکند و مجموعهای به نام میوه مرکب روی نهنج بوجود میآید مانند میوه آلاله و ماگنولیا.
ساختمان میوه رسیده
میوه مرکب از سه بخش زیر است.
· برونبر ، که از اپیدرم خارجی تخمدان بوجود میآید.
· میانبر ، که از مزوفیل یا پارانشیم برگ برچهای (اسپوروفیل) حاصل میشود.
· درونبر ، با آنکه ظاهرا اپیدرم داخلی تخمدان به نظر میآید، ولی از لایه داخلی اپیدرم و از پارانشیم جدار تخمدان ناشی میشود. حد رشد و توسعه قسمت مختلف جدار میوه ، یا دوام آنها نسبت بهم برابر نیست.
میوههای گوشتی
در میوههای گوشتی ، فرابر از سلولهای آبدار و اپیدرم از سلولهای درشت و گاه پوشیده از کرکهای پرز مانند تشکیل مییابد. میانبر میوههای گوشتی را نوعی بافت پارانشیم مرکب از سلولهای درشت آبدار ، با جدار نازک سلولزی و واکوئل بزرگ محتوی مواد ذخیرهای فراوان تشکیل میدهد. مواد اندوخته در سلولهای میانبر و میوهها بسیار متفاوت و بطور کلی مرکب از قندها و اسیدهای آلی ، مواد روغنی و گاهی نشاسته و رنگیزههای آنتوسیانیک یا کاروتنوئید است.
درون بر میوههای گوشتی ممکن است آبدار و یا به صورت پرده نازکی درآید. در حالت اخیر میوه تقریبا تماما گوشتی میشود که به آن میوه سته میگویند. در بعضی از میوههای گوشتی درونبر و حتی بخشهای میان بر نیز چوبی و استخوانی شده، تشکیل هسته را میدهند. به میوههای دارای هسته مانند گیلاس و هلو میوههای شفت میگویند.
میوههای خشک
در این میوهها فرابر ، خشک و غیر قابل نفوذ شده، در هنگام رسیدن دانهها ، بخش رویی آن به صور و اشکال مختلف تحلیل رفته، حالت غشایی پیدا میکند. بدیهی است در طبیعت فقط همین دو نوع میوه ، یعنی خشک و آبدار وجود نداشته، بلکه صور حد واسط بین میوه خشک و آبدار بسیار فراوانند.
پراکنش دانه و بذر افشانی
خروج و پراکندگی دانه از محفظه تخمدان را بذر افشانی میگویند. بذر افشانی در میوههای آبدار گوشتی بر اثر تاثیر عوامل بیولوژیک مانند باکتریها و قارچها صورت میگیرد. بذر افشانی در میوههای خشک ممکن است بر اثر مکانیسم خاصی که منجر به شکوفایی میوه میشود صورت گیرد و یا دانه هنگام رویش درون میوه باقی میماند. بنابراین میوههای خشک را میتوان به 2 گروه شکوفا و ناشکوفا تقسیم نمود.
میوههای خشک ناشکوفا
برون بر آنها تا موقع جوانه زدن دانه به آنها دربرمیگیرد. این دسته از میوههای خشک غالبا تک دانهای بوده و از نظر ساختمان برونبر و جنس مادگی دارای انواع مختلف زیر هستند.
· فندق: میوهای یک برچهای با فرابر کم و بیش چوبی شده است. در آلالهها که مادگی مرکب از برچههای متعدد است میوه نیز مرکب از فندقههای متعدد است.
· فندقههای بالدار: برونبر این فندقهها تبدیل به بالی غشایی و بادار میشود. ثمرها ممکن است مانند ثمر نارون یا زبان گنجشک ساده یا مانند ثمر افرا از یک تخمدان دو برچهای بوجود آمده، دو گانه و کنار هم قرار گیرند. به ثمرهای دوتایی دی سامار میگویند.
· گندمه: در این فندقهها که مخصوص گیاهان تیره گندم هستند، قشر آلبومین پوشش دانه را کاملا جذب کرده کم و بیش به برونبر میچسبند.
میوههای خشک شکوفا
در موقع رسیدن دانهها باز شده، دانه رها میشوند. این میوهها معمولا محتوی چندین دانه، ندرتا مانند میوه ماگنولیا دارای یک دانهاند. میوههای شکوفا ممکن است از مادگی یک برچهای یا از مادگی چند برچهای پیوسته و یا جدا از هم بوجود آمده و دارای حالات زیر هستند.
میوههای که از یک یا چند برچه جدا از هم حاصل میشوند.
· برگه: میوههایی هستند که از برچههای آزاد بوجود آمده، با ایجاد دیواره بین برچهای، برچهها از یکدیگر جدا و باز میشوند. مانند برگه (فولیکول) گیاهان ماگنولیا ، آلاله و بارهنگ آبی.
· نیام: میوههایی هستند که در اغلب گیاهان تیره نخود از مادگی یک برچهای بوجود آمده، در هنگام رسیدن با دو شکاف طولی باز میشوند.
میوههایی که از برچههای پیوسته و یا متصل بهم با تمکن محوری یا جانبی بوجود میآیند.
مانند میوه کپسول که از فراوانترین نوع میوه در غالب گیاهان هستند.
میوههای سته
· ستههای یک دانهای: محتوی یک دانه هستند نظیر میوه برگبو ، فلفل و خرما
· ستههای چند دانهای: مانند میوههای انگور ، بلادون ، سیب زمینی ، زرشک و برخی گیاهان دیگر مثل موز ، نارنج ، پرتقال و لیمو که از ستههای چند دانهای هستند.
میوههای شفت
درونبر در میوههای شفت چوبی یا غضروفی است. میوههای شفت نیز دو نوع یک خانهای و چند خانهای دارند.
میوههای کاذب
این میوههای از تغییر اندامهای مختلف گل (به جز تخمدان) و رشد آنها مانند نهنج گل ، محور گل ، نهنج مشترک چندین گل و یا اساسا یک گل آذین کامل بوجود میآید. بهترین مثال این نوع میوهها که از تغییر شکل گل آذین حاصل میشوند میوه توت و شاه توت هستند که در عین حال از میوههای مرکب نیز میباشند.
میوههای مرکب
میوههای مرکب که در عین حال میوه کاذب نیز هستند از اتحاد و تجمع میوههای ساده و بهم فشرده، مانند میوه توت و میوه اکثر گیاهان گل شیپوری تشکیل مییابند.