غروب معمار شرق آشور


 

ImageGen.ashx

معمارنت– داوید اوشانا معمار کلیسای شرق آشور غروب سوم مرداد ماه 1393 درگذشت و دوستداران او هشتم مردادماه برای ادای احترام به او گرد خواهند آمد. این گردهمایی از ساعت 17 تا 19 در کلیسای انجیلی مارتوما در خیابان کارگر شمالی، خیابان شهید خسروی، پلاک شش برگزار خواهد شد.
اوشانا متولد 1308 شهر کرمانشاه بود و بیش از 60 سال از عمر خود را به تحصیل و فعالیت در حرفۀ معماری گذراند. هنگامی که همزمان با هشتادمين سالروز میلادش، نکوداشتی برپا کردند؛ از او به عنوان هنرمند نقاش، معمار و موزيسين نام بردند.

اوشانا همان هنگام که دبيرستان را در مدرسه البرز به پايان می‌رساند، شروع به طراحي و نقاشي کرد. او سال 1330 در کنکور دانشکده هنرهاي زيبا شرکت کرد و همزمان با تحصیل در آتـليه مهندس فروغي مشغول به کار شد و در نهايت تيرماه سال 1342 با ارائه پروژه ديپلم و اخذ درجه عالي فارغ التحصيل شد. پس از فارغ‌التحصيلي به استخدام شرکت نفت درآمد و پس از بيست و هفت سال فعاليت در سال 1369 بازنشسته شد و البته به موازات کار در شرکت نفت در دفتر شخصي معماري‌اش نيز فعال بود.

داوید اوشانا

فعاليت‌هاي او در اين دفتر در دفتر شخصي در دهه 40 و اوايل دهه 50 بر جريانات معماري آن روز تأثير گذار بود و تعداد زيادي پروژه به ويژه در زمينه معماري مسکوني از او باقي مانده است. داويد اوشانا هنرمندي چند بعدي است. او علاوه بر معماري، در رشته‌هاي موسيقي، نقاشي، طراحي و ساخت اتومبيل فعاليت‌هاي چشم‌گيري داشت. از جملۀ افتخارات او در زمينه موسيقي؛ انتخاب او براي سرپرستي برنامه‌هاي موسيقي راديو «خانه فرهنگ فرانسه» در سال 1330 و همچنين فعاليت در ارکسترجاز راديو تهران در سال 1332 و همچنين اجراي کنسرتهاي متعـدد آشوري است.

داوید اوشانا

در نقاشي نيز او داراي سبکي شخصي است. تکرار نقش الگوهاي ثابت در کارهاي او براي بيان منظور نقاش، شيوه‌اي ابداعي و شخصي تلقی شده است. همینطور در زمينه طراحي و ساخت اتومبيل دست ساز، سريالي از اتومبيل با عنوان «عقاب» توسط او طراحي و ساخته شد. با اين وجود اوشانا معمار بود و در این عرصه سبکی شناخته شده داشت.

داوید اوشانا - طراحی ماشین
داوید اوشانا

هنگامی که معمارنت در دیماه 1391، مصاحبه‌ای گروهی با معماران آشوری ترتیب داد، اوشانا با جسمی کهنسال اما ذهنی فعال به عنوان اعتبار جمع حضور پیدا کرد و به آرامی در پاسخ به پرسشی دربارۀ معماری معماران آشوری در ایران پاسخ داد:
«والا ما آشوری‌ها ادعا داریم که اولین قومی هستیم که مسیحی شدیم، بنابراین معماری که من برای کلیسای کاتولیک «شرق آشور» انتخاب کردم یک معماری آشوری است و آن را از دروازۀ ایشتار الهام گرفتم. ولی پروتستان یک فرقۀ جدیدی است که علیه دیگران پروتست کرده و به همین خاطر باید یک معماری مدرن داشته باشد. من آن زمان (38 تا 42) دانشجو و از مریدان لوکوربوزیه بودم و کلیسای پروتستان (خیابان خسروی امیرآباد) را در سال 39 طراحی کردم و از او تاثیر گرفتم. جهت این کلیسا به طرف شرق است، ما از شرق آمدیم و همانطور که آقای مهندس گفتند شکل نمای ساختمان کلیسای پروتستان دستی است که صلیبی را در میان گرفته است. برای هر بنایی ما باید تعریفی از معماری‌اش با توجه به همین چیزها داشته باشیم و همین تعریف است که شکل‌گیری این طرح‌ها را باعث می‌شود…

انجمن آشوری های تهران

صدای اوشانا زین پس از خلال آثار او طنین آنداز خواهد بود.

سوابق داوید اوشانا:

متولد 1308 كرمانشاه

سوابق تحصیلی:
اخذ مدرك كارشناسی ارشد معماری از دانشكده هنرهای زیبا دانشگاه تهران 1342
لوح تقدیر در شصتمین سال تاسیس دانشكده هنرهای زیبا 1379

مشاغل و مسئولیت‌ها:
همكاری با اداره ساختمان راه آهن 1337
همكاری با اداره ساختمان وزارت بهداری 1339
همكاری با دفتر مهندس فرمانفرماییان
همكاری با دفتر مهندس سیحون
همكاری با شركت جنرال مكانیك 1345
كارشناس ارشد شركت نفت ایران 1371-1342
همكاری با مهندسین مشاور ارسن

فعالیت‌های حرفه‌ای:
مدیریت پروژه های شهرسازی پالایشگاه بندرعباس
مدیریت پروژه های شهرسازی پالایشگاه اراك
طراحی كلیسای آشوری پروتستان، تهران
طرح زیارتگاه مسیحیان جهان اورشلیم
پرورشگاه كودكان كرمانشاه
مجموعه تجاری اداری و هتل كیش
كلیسای شرق آشور، تهران
مجموعه مسكونی، اداری، اردبیل
طراحی و اجرای واحدهای مسكونی و اداری، تهران

سایر فعالیت ها :
سرپرست برنامه های موسیقی رادیو خانه فرهنگ فرانسه 1330
فعالیت در اركستر جاز رادیو تهران 1332
اجرای كنسرت‌های متعدد آشوری به رهبری نبو عیسی بی
دارای سبك شخصی در نقاشی
طراحی و ساخت اتوموبیل دست ساز نیشرا یك و دو

منبع سوابق: سایت انجمن مفاخر معماری ایران

منابع:

منبع سوابق: سایت انجمن مفاخر معماری ایران

 

به نقل از معمارنت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *