دانلود پروپوزال مقایسه ویژگی های شخصیتی، سلامت روان و ذهن آگاهی در سالمندان مبتلا به بیماری قلبی عروقی و سالمندان بهنجار
Title: Comparison of personality traits, mental health and mindfulness in patients with coronary Heart disease and normal elderly
کلید واژه:ویژگی های شخصیتی، سلامت روان، ذهن آگاهی، سالمندان، بیماری قلبی عروقی.
Keywords: personality traits, mental health, mindfulness, elderly, patients with coronary Heart disease
بیان مسئله پژوهش:
بیماری قلبی – عروقی اصطلاحی عام برای بیماریهای قلب و رگه های خونی است (1).
بیماری قلبی- عروقی در دنیای غرب بیش از هر بیماری دیگری مردم را می کشد.
در ایالات متحده، بیش از نیمی از افراد بالای چهل و پنج سال از بیماری قلبی می میرند (2).
براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه حداقل پانزده میلیون مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی در جهان اتفاق افتاده است که این میزان، سی درصد از کل مرگ و میر ها بوده است (3).
شیوع این بیماری در سانتیگو(2/32 درصد)، مونته دیئو (8/23 درصد9، سائوپائولو (8/19 درصد)، بنئوسایرس (1/24 درصد)، بریجستون (1/11 درصد) و مکزیکوسیتی (0/10 درصد) گزارش شده است (4).
علت اصلی اغلب موارد بیماری قلبی و مرگ ناگهانی، تصلب شرائین است:
تجمع چربی در جداره درونی شریان های کرونری. این نوع گرفتگی مانع رسیدن خون به عضله قلب می شود که نتیجه آن حمله قلبی و مرگ ناگهانی است.
متخصصان همه گیر شناسی، عوامل خطر بیماری قلبی را بررسی کرده اند(2).
که شامل سن، جنس، ارث که در اختیار افراد نبوده و قابل تغییر نیستند، ولی مصرف دخانیات، فشار خون بالا، تنش، چاقی و کم تحرکی در اختیار افراد نبوده و قابل تغییر می باشند.
هر چه افراد در معرض عوامل خطر آفرین بیشتری باشند، استعداد بیشتری برای بروز بیماری های قلبی و عروقی خواهند داشت (5).
بر اساس گزارش که از سوی دفتر سلامت خانواده و جمعیت و اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت ارائه شده است، رشد جمعیت سالمند 9/1 درصد به وضوح از رشد جمعیت 2/1 درصد بالاتر است.
این در حالی است که مهم ترین بیماری دوران سالمندی و همچنین مهم ترین علت بستری شدن سالمندان ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی است(6).
امروزه بسیاری از پژوهشگران معتقدند که برخی از عوامل روان شناختی از جمله ویژگی های شخصیتی می توانند فرد را مستعد ابتلا به بیماریهای روان تنی کند.
ویژگی های شخصیتی به مجموع ویژگی هایی که تقریبا به طور دایم، در وجود یک فرد وجود دارد و موجب تمایز وی از سایرین می شود، اطلاق می گردد.
در این پژوهش، منظور از ویژگی های شخصیتی، پنج عامل بزرگ شخصیتی یا پنج ابر صفت است که ابعاد شخصیتی اصلی را وصف می کنند عبارتند از:
روان رنجور خویی (N)، برون گرایی (E)، پذیرش (O)، سازگاری (A) وظیفه شناسی (C).
روان رنجورخویی به تمایل فرد به تجربه هیجانات منفی از قبیل اضطراب، و افسردگی و خشم بر می گردد.
برون گرایی به تمایل فرد به پرانرژی، شاد و معاشرتی بودن اطلاق می شود.
پذیرش به تمایل فرد به غیر سنتی و تخیلی بودن و علاقه مندی به هنر اشاره می کند.
سازگاری به تمایل فرد به اعتماد ورزی، کمک کنندگی و بخشندگی و در نهایت، وظیفه شناسی به تمایل فرد برای قابل اعتماد بودن، کوشا و منظم بودن اشاره دارد( 7).
از دیگر موضوعات مورد بررسی در این پژوهش سلامت روان است.
براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی سلامت روانی نه تنها فقدان بیماری و ناتوانی است، بلکه حالت سلامتی کامل فیزیکی روانی – اجتماعی را شامل می شود، در واقع سلامت روان یک حالت ذهنی است که سلامت هیجانی نسبتا رها شده از نشانه های اضطراب و ناتوانی در برقراری روابط کارآمد مقابله با خواسته های تنش زای زندگی را در بر می گیرد (8).
کمپل سلامت روان را عملکرد روانی موفقیت آمیزی می داند که با فعالیت های سازنده ارتباط رضایت بخشی و توانایی فرد برای سازگاری با تغییرات و مقابله با حوادث می انجامد.
سلامت روان را نمی توان جدا از آسایش فردی، خانوادگی و اجتماعی که در بر دارنده روابط بین فردی است در نظر گرفت.
مفهوم سلامت روان در واقع جنبه ای از مفهوم کلی سلامت است و به کلیه روش ها و تدابیری اطلاق می شود که برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های روانی به کار می رود (9 ).
یکی از متغییر هایی که اخیرا اندیشمندان به بررسی آن پرداخته اند، ذهن آگاهی است. تحقیقات نشان داده است که ذهن آگاهی از جمله عناصر مهم در سلامت روانی است. ذهن آگاهی شامل یک آگاهی پذیرا و عاری از قضاوت از آنچه که اکنون در حال وقوع است، می باشد (10).
افراد ذهن اگاه واقعیات درونی و بیرونی را آزادانه و بدون تحریف ادراک می کنند و توانایی زیادی در مواجه با دامنه گسترده ای از تفکرات، هیجانات، تجربه ها اعم از خوشایند و ناخوشایند دارند(11).
عوامل ذهن اگاهی شامل مشاهده، توصیف، عمل کردن همراه با آگاهی، قضاوت نکردن و عدم واکنش به تجارب درونی است (12).
لانجر واژه ذهن اگاهی را برای توصیف یک رویکرد تحقیق علمی به کار برد. به نظر لانجر، ذهن اگاهی یک فرایند خلاق و سازنده است و زمانی که یک فرد سه ویژگی کلیدی را به کار می گیرد، آشکار می شود.
آن سه ویژگی عبارتند از:
- خلق یک طبقه بندی جدید
- پذیرا بودن اطلاعات جدید و
- اگاهی از دید و زوایای دید ژرف تر و بیشتر (13).
با توجه به تحقیقات و نظریات متعدد در زمینه ویژگی های شخصیتی، این سوال برای ما پیش آمده که ویژگی های شخصیتی، سلامت روان و ذهن آگاهی در سالمندان مبتلا به چه صورت می باشد و اینکه ویژگی های شخصیتی، سلامت روان و ذهن آگاهی در بیماران مبتلا به بیماری قلبی عروقی و سالمندان سالم متفاوت است.
ضرورت انجام پژوهش
بیماری قلبی عروقی به عنوان مشکل سلامتی عمومی مهم در بیشتر کشور های جهان مطرح می باشد(14).
از آنجایی که بیماریهای قلبی عروقی مهم ترین علت مرگ و میر در ایالات متحده است و بخش زیادی از مرگ و میر ها در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است نیاز به بررسی علت این بیماری، روند و درمان آن احساس می شود.
همچنین پژوهش ها نشان می دهد که اولین و شایع ترین علت مرگ در کشور ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه، بیماریهای قلبی عروقی است. اخیرا تحقیق در زمینه شخصیت و ارتباط آن با سلامتی و آسیب های روان شناختی توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است.
شواهد تجربی زیادی نیز وجود دارد مبنی بر این که صفات شخصیتی در ایجاد، کاهش یا از بین بردن علائم اختلالات روانی نقش مهمی را ایفا می کند. برخی از ویژگی های خاص شخصیتی باعث می شود تا افراد در موقعیت های گوناگون زندگی، رفتارهای سازگارانه و متعادل از خود نشان دهند.
داشتن آگاهی و دانش لازم درباره شخصیت، در پیشگیری یا اقدامات احتمالی در مورد بروز برخی اختلالات و نابسامانی های شخصیتی می تواند به فرد کمک کند(15).
بنابر آنچه که بیان شد شناخت عوامل موثر بر ویژگی های شخصیتی و سلامت روان می تواند مار را به شناخت بهتری از افراد راهنمایی کند. هر چند امروزه در خصوص درهم تنیدگی جسم و ذهن تردیدی نیست، سازو کار این درهم تنیدگی هنوز یک مساله است.
فرمت فایل: Word (قابل ویرایش) |
تعداد صفحات: 18 |
حجم: 37 کیلوبایت |