فیلترینگ و قطع دسترسی و کلا اعمال محدودیت های اجتماعی به هیچ عنوان راهکار مناسبی برای کنترل بازتابهای منفی این پدیده نیست و بعضا نتایج عکس را در پی دارد . در واقع بهتر است با افزایش سطح آگاهی ها و آموزش های لازم افراد جامعه را به سمت استفاده مطلوب و درست از این شبکه ها سوق داد و در مقابل مخاطرات آن واکسینه نمود . دولتمردان باید بستر لازم را فراهم آورند تا افراد جامعه خود به این بلوغ فکری دست یابند که کدام بخش از این پدیده یک تهدید و کدام ابزار آن یک فرصت در جهت اعتلای سطوح فردی اجتماعی اشان است .
اختلال در ارتباطهای اجتماعی و عاطفی کاربران و جایگزینی دوستان مجازی به جای دوستان واقعی فرد از معایب استفاده از شبکههای مجازی است که به طور ناخودآگاه بر فرد اثر میگذارد و نتیجه استفاده مدام از این شبکهها میباشد .
اعتیاد به استفاده از شبکههای مجازی شباهتی هم از حیث محتوا با سایر موارد اعتیادآور دارد ، برای مثال فردی که در طول ساعات شبانه روز به طور مداوم از شبکههای اجتماعی استفاده میکند از بسیاری فعالیتهای زندگی روزمره چون کار ، مطالعه ، خواب و… باز میمانند .
دکتر محمد حسین حبیبی مدیر مرکز علوم اعتیاد دانشگاه تهران در مطالعاتی که بر روی این افراد انجام داده بیان میکند: ” گاهی والدینی که از عملکرد ضعیف فرزند نوجوانشان در مدرسه گلایه دارند به تصور اینکه این مشکل تحت تاثیر مواد مخدر است به من مراجعه می کنند . این نوجوانان چنان در دنیای مجازی غرق میشوند که از خواب ، خوراک ، مسئولیتها و فعالیتهای روزمرهشان باز میمانند . مسئله اصلی این است که این نوجوانان به اینترنت معتاد شدهاند ” .
شبکهها قدرت بر هم زدن روابط و از هم پاشیدن زندگی افراد را دارند ؛ هر پیام زننده ، عکس یا اطلاعات شخصی که در شبکههای اجتماعی توسط افراد استفاده میشود میتواند بعدها علیه خود فرد به کار برده شود ، چنانکه در بررسی بسیاری از موارد طلاق در کشورهای غربی این امر مشهود و ثابت شده است .
ایجاد اختلال در بازده شغلی فرد از دیگر کژکارکردهای شبکههای اجتماعی مجازی است ، چت کردن و چک کردن صفحه شخصی در شبکههای اجتماعی وقت بسیاری از فرد در طول شبانه روز میگیرد و طبعا قسمتی از این زمان در ساعات کاری اداری فرد انجام می شود ، آنلاین بودن مداوم در شبکههای اجتماعی در کوتاه مدت هم باعث عادتی ناآگاهانه در استفاده از این شبکهها میشود .
اعتیاد به استفاده از این شبکهها زمانی بیشتر بروز پیدا میکند که فرد با قصد و هدف خاصی سراغ فضای مجازی میرود و بدون اینکه متوجه باشد بیاختیار به شبکههای اجتماعی ورود پیدا می کند ، البته پیشرفت روزافزون فناوریهای جدیدتر چون تبلت ها ، اسمارت فونها و … اینگونه دستیابیها را به این شبکهها آسانتر نموده است تا جایی که خاطر فرد از فکر اینکه یک روز به شبکههای اجتماعی دسترسی نداشته باشد مشوش و نگران میشود .
نتیجه آنکه رشد روزافزون شبکههای اجتماعی در فضای مجازی باعث شده تا این شبکهها به وسیله ارتباطی ضروری تبدیل شوند و با توجه به تاثیر این شبکهها در فعالیتهای روزمره افراد گمان نمیرود که استفاده از آنها در آیندهای نزدیک کاهش یابد و این خود کاربران هستند که باید آگاهانه تصمیم بگیرند که به چه نحوی در مسیر صحیح و سالم و در جهت تعالی فهم و خرد جمعی از این شبکهها استفاده نمایند .
یکی از دلایلی که نسل کنونی به این نوع از روابط روی آورده این است که آنها میتوانند از این طریق در هرزمان و مکانی به ارتباط با دیگران بپردازند ؛ زمان ، مسئلهای است که این روزها به معضلی بزرگ در جوامع پیشرفته تبدیل شده است و وجود امکانات تکنولوژیک برای برقراری ارتباط ، به عنوان راه حلّی مناسب ، از سوی بشر انتخاب شده است .
روش شناسی تحقیق
روش های پژوهش ، ابزار های دسترسی به واقعیت هستند . هر پژوهشی با توجه به اهداف و ویژگی های خاص خودش، روشی را می طلبد . روش پژوهش در این پژوهش از لحاظ هدف ، پژوهش کاربردی می باشد. در بخش گردآوری اطلاعات که مرحله مهمی از یک کار تحقیقاتی را شامل میشود انجام مطالعات با استفاده از منابع کتابخانه ای، بررسی مقالات و پایان نامه های دانشجویی، اینترنت و مشورت با افراد متخصص در این زمینه انجام می پذیرد. در مرحله مطالعات میدانی باتوجه به ماهیت پژوهش از ابزار پرسشنامه به عنوان وسیله انداره گیری و جمع آوری اطلاعات استفاده خواهدشد و تعدادی سوال مرتبط با اطلاعات شخصی پاسخگویان نیز در ارتباط با فرضیه در پرسشنامه گنجانیده می شود.
فهرست مطالب پروپوزال
بیان مسئاله
اهمیت و ضرورت تحقیق
مرور ادبیات
جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
اهداف تحقیق
سوالات
فرضیه ها
تعاریف
روش تحقیق
متغیرهای مورد بررسی
شرح کامل روش (میدانی، کتابخانه ای) و ابزار
جامعه و نمونه آماری
روشها و ابزار تجزیه و تحلیل دادهها
فایل ورد 24 صفحه ای