تبرید ترمو الکتریکی توسعه یافته ترین، کاربردی ترین و رقابتی ترین تکنولوژی است. این سه سیستم تبرید سازگار با محیط زیست، بویژه در دوره ای با بحران های فزاینده انرژی و محیطی بطور چشمگیری مورد توجه قرار گرفته اند. در مجموع تبرید ترمو الکتریکی دارای برتری های زیر می باشد : یک دوره توسعه یافتگی طولانی تر، تکنیک های کاملتر، کاربردهای فزاینده، محدوده وسیعتری از ظرفیت های تبرید و یک خصیصه اقتصادی بهتر در ظرفیت های پایین تبرید. تبرید ترمو الکتریکی نمی تواند در حوزه های خاص جایگزین شود و کاربردهایش در بازیابی حرارت اتلافی مورد توجه بیشتر و بیشتری قرار گرفته است. تبرید مغناطیسی بطور گسترده ای در محدوده های دمایی پایینتر به کار گرفته شده است. کاربرد این نوع تبرید در محدوده های دمایی متوسط هنوز در حال تکمیل و توسعه است. بویژه هیچ گونه کاربردی از این نوع تکنیک در محدوده های دمایی بالا وجود ندارد. تبرید جذب سطحی فقط در دماهای نزدیک محیط عملی است و مزیتش این است که می تواند در تعدادی از حوزه هایی که تبرید متداول نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد همانند کاربرد انرژی خورشیدی، انرژی زمین گرمایی، و دیگر انرژی های تجدید پذیر و بازیابی حرارت باقیمانده و اتلافی به کار گرفته شود…
معایب بصورت زیر می باشند : از لحاظ قیمت گران هستند، در حال حاضر هیچگونه تکنیک عملی ای وجود ندارد و بنابراین هیچگونه برتری کلی نسبت به دیگر تکنولوژی های تبرید ندارد…
تبرید مغناطیسی و تبرید جذب سطحی
۱ . مقدمه
کاربردهای سرمایشی در سطوح خانگی، تجاری و صنعتی بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره شده اند. عرضه و تقاضای سیستم های تبرید روز به روز با تغییر شیوه زندگی در حال افزایش است. سیستم تبرید کنونی مبتنی بر کمپرسور (تبرید مکانیکی) به سطح نهایی نوآوری و ابداع رسیده است. در طول چند دهه اخیر افزایش قابل توجهی در کارایی (ضریب عملکرد) سیستم وجود نداشته است. بعلاوه (با آگاهی روز افزون از تخریب محیطی) تولید، استفاده و دفع کلروفلئوروکربن ها و هیدرو کلروفلئوروکربن ها به عنوان مبرد در سیستم تبرید مکانیکی به موضوعی با اهمیت فوق العاده تبدیل شده است. هرچند یک چنین سیستم هایی با استفاده از مبردهای سازگارتری با محیط زیست همچون هوا، دی اکسید کربن، آمونیاک و غیره توسعه یافته اند. گذشته از این تلاش ها در جهت توسعه سایر تکنولوژی های تبرید همچون تبرید جذب سطحی، تبرید مغناطیسی و تبرید ترمو الکتریکی که با محیط سازگارتر، اقتصادی تر، کاراتر، دارای طراحی ساده تر، مفید و قابل اعتمادتر خواهند بود معطوف شده است…
توسعه تکنولوژی تبرید جذب سطحی
توسعه بیشتر در سیستم تبرید جذب سطحی از سال ۱۹۷۰ میلادی آغاز شد، بواسطه بحران جهانی منابع انرژی سیستم تبرید جذب سطحی برای اولین بار در رابطه با انرژی خورشیدی مورد استفاده قرار گرفت. پس از سال ۱۹۹۰ میلادی این سیستم تبرید به سرعت توسعه داده شده و در بسیاری از حوزهها همچون تبرید هوای تهویه ساختمانهای صنعتی و شخصی، تبرید غذا و محصولات صنعتی و غیره مورد استفاده قرار گرفت…
نکته اساسی در کاربرد سیستم تبرید جذب سطحی بهبود و ارتقاء در سرعت تبادل حرارت و جرم است. بسترهای جذب سطحی بطور گسترده مورد استفاده قرار گرفته اند که در حال حاضر شامل…
اساس تبرید مغناطیسی مبتنی بر اثر مگنتوکالریک یعنی قابلیت برخی از مواد در گرم شدن بر اثر مغناطیس شدن و سرد شدن هنگام خروج از میدان مغناطیسی میباشد. تغییر معکوس دما از طریق تغییر مغناطیسی کردن یک ماده فرومغناطیس یا پارامغناطیس صورت گرفته است…
سرمایش ترمو الکتریکی بواسطه آغاز ممنوعیت فلئوروکلروکربنها در سال ۱۹۹۰ و پیشرفت در حوزههای الکترونیک، مواد جدید و سایر تکنولوژیهای مرتبط بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار گرفت…
از خانه ای که در تصاویر مشاهده می کنید می توان به عنوان شاهکاری در معماری معاصر یاد کرد. زیربنای این خانه ۱۳۰۰ متر مربع است و در دو طبقه با ۵ اتاق خواب و ۵ سرویس بهداشتی شامل دستشویی و حمام مجزا ساخته شده است. مواد و مصالح به کار رفته شده در ساختمان این بنا همه سازگار با محیط زیست بوده و قابلیت بازگشت به چرخه طبیعی را خواهند داشت. در بالای پشت بام یک باغچه بسیار زیبا بنا شده است، چوب های به کار رفته شده از چوب درخت سدر است. دارای محفظه ذخیره سازی آب باران زمنیی و هوایی نیز می باشد و مجهز به سیستم گرمایشی خورشیدی هم هست. زمانیکه صحبت از ذخیره سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی به میان می آید این خانه جای خود را در میان منتقدان به خوبی باز می کند. ظاهر بیرونی بنا نیز سازگاری زیادی با محیط پیرامونن خود برقرار کرده است، گویی به نوعی در آن محو شده و جزئی از طبیعت است. از هر جهت که به آن نگاه می کنید ظاهر زیبای آن شما را مجذوب خود خواهد کرد.
بنا براین، تحقق یافتن چنین پروژه هایی مستلزم تعهد پذیرفتن گروه های متعدد است. یکی از راه های درگیر کردن مردم چالش معماری ۲۰۳۰ است، که مقصود از آن کاهش قابل ملاحظۀ انتشار دی تکسید کربن تا سال ۲۰۳۰ می باشد، که این کار از طریق شیوه های نوین برنامه ریزی و ساخت بنا ها و توسعه صورت می گیرد.
اینکه در زمینه توسعه شهری سازگار با محیط زیست با مشکلات و اجبارهای داخلی سروکار داشته باشیم، وضعیت کلی اقتصادی، و بهداشت عمومی و رفاه مردم بهتر می شود. آن چه شهرسازی سازگار با محیط زیست وعده می دهد، تراکم زندگی محلی و هماهنگی هر چه بیشتر آن با طبیعت است.
این خانه کوچک سازگار با محیط زیست به نام “مکعب” ابتکار دکتر مایک در دانشگاه هرتفوردشایر، است.مساحت این خانه جمع و جور ۳x3x3 متر که در آن یک نفر میتواند راحت، مدرن و با وجود حداقل تاثیر بر محیط زیست زندگی می کنند.
امکانات این خانه شامل یک سالن، با یک میز و دو صندلی، یک تخت کوچک ، یک دوشکامل، آشپزخانه (یخچال با انرژی کارآمد، هود اجاق گاز، سینک / drainer، مایکروویوترکیبی اجاق گاز و کابینت های ذخیره سازی)، ماشین لباسشویی و توالت کمپوست وفوق العاده کارآمد.
آسمانخراش ساخته شده از کانتینرهای کشتی
این آسمانخراش ساخته شده از کانتینر توسط Luca D’Amico و Luca Teslo طراحی شده است. اسکلت آن بصورت نمایان است که در داخل آن کانتینر ها با آرایش راندوم در کنار یکدیگر چیده شده اند. در هر ۱۰۰ فوت یک پلت فرم بزرگ قرار داده شده است که بر روی این پلت فرمها فضای سبز و تفریحی در نظر گرفته شده تا حس یک شهر عمودی را ایجاد کند.
مزرعه طبقاتی
با توجه به رشد جمعیت مسلما تقاضای غذا بیشتر میشود اما برای فراهم کردن این تقاضا چه باید کرد؟ مطمئنا بر روی زمین فضای محدودی داریم پس بهترین راه حل حرکت به بالا است!
Lee Dongjin – Park Jinkyu و Lee Jeongwoo در این طرح یک مزرعه عمودی را به نمایش میگذارند. این طرح برای کره جنوبی کشیده شده است.
مجتمع مسکونی – تفریحی ساخته شده از سکوی نفتی
آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که پس از تمام شدن نفت یک چاه نفت در دریا, سکوهای آن چه میشوند؟ Ku Yee Kee و Hor Sue-Wern از مالزی ایده جالبی برای این سکوهای متروکه دارند: آنها را به محل استراحت و زندگی تبدیل کنید! این دقیقا همان کاری است که این دو نفر در طرحشان انجام داده اند. این ساختمان ساخته شده از سکوهای نفتی متروکه از همه نوع انرژی سبز برای تامین برق مورد نیازش استفاده میکند.
آسمانخراشهای زیر زمینی – مجتمعهای مسکونی زیر زمینی
در طرح شهر زیرزمینی که توسط Fan Shuning و Zhang Xin طراحی شده است معدنهای ذغال چین پس از استخراج کامل به محلی برای زندگی در زیر زمین تبدیل میشوند!
آسمانخراشی که بنا به تقاضای ساکنین رشد میکند!
این آسمانخراش خارق العاده با نام FLEX Mod طوری طراحی شده است که نیاز همه ساکنان را تامین کند. با این طرح هر کدام از ساکنین میتوانند فضای زندگی خود را به صورتی که تمایل دارند طراحی کنند و بدین صورت آسمانخراش رشد میکند.
آسمانخراش پاریس عمودی
Rochambeau Cyrille, Bertin Joel, Herizo Randrianarison طرح ” پاریس عمودی” را معرفی کرده اند. در این آسمانخراشها علاوه بر آپارتمانهای مسکونی, پارک – فروشگاه و دیگر امکانات رفاهی در نظر گرفته شده است.
آسمانخراش کندوی عسل
André Serpa, Bernardo Daupiás Alves, Egle Bazaraite, Jutta Rentsch, و Marco Braizinha این آسمانخراش بتنی بهصورت کندو زنبور عسل را طراحی کرده اند. در این آسمانخراش همه نیازهای بشر برای زندگی مدرن و شهری در نظر گرفته شده است. این آسمانخراش دارای سیستم جابجایی عمودی و افقی – واحدهای مسکونی – دفاتر اداری و تجاری – فروشگاه – رستوران و دیگر مجتمع های تفریحی است.
آسمانخراش هامبورگ با طرحی استثنایی
آسمانخراش هامبورگ با توجه به قوانین و دستورالعملهای بسیار جدی شهرداری ساخته شده است. این آسمانخراش چند منظوره فضای مورد نیاز برای هتل – دفاتر اداری و واحدهای مسکونی را داراست. این آسمانخراش طوری طراحی شده است که از سر و صدای ترافیک آنرا ایزوله نگه دارد. معماران: Julia-Elise Hoins – Arnd-Benedikt Willert Klasing – David Blezinger و Nikolaus Turk
آسمانخراشهای آینده
این آسمانخراش با داشتن مزارع سرسبز عمودی باعث کاهش آلودگی محیط میشود. هدف طراح این آسمانخراش بوجود آوردن ساختمانهایی برای سال ۲۰۵۰ بود که جمعیت جهان بیش از ۹ میلیارد نفر خواهد شد. به همین دلیل نیاز به ساخت ساختمانهای سبز بیش از هر موقعی خود را نشان میدهد.
طراحان: Zsuzsanna Kiss-Gal – Gergely Kiss-Gal – Margo Petro و Peter Debreczeni
آسمانخراش مونپلیه – یک آسمانخراش تمام سبز!
آسمانخراش مونپلیه با طرح شهرهای قرون وسطایی فرانسه طراحی شده است. از جمله امکانات سبز این آسمانخراش پنلهای خورشیدی – سیستم تصفیه آب – باغچه های معلق و توربینهای بادی است. معماران: Eric Gangaye – Frederic Velaye Andy – Alvin Pakeeroo – Yann Terrer و Thomas Liaigre
طرح آسمانخراش برای پایتخت پرو
شهر لیما – پایتخت پرو – جمعیتی در حدود ۱۰ میلیون نفر دارد. این آسمانخراشهای برای این شهر طراحی شده اند که در آنها با تبدیل آب شور به آب قابل کشاورزی فرصتهای شغلی کشاورزی بسیار زیادی فراهم شده است. طراحان: Luis Longhi – Christian Bottger و Carla Tamariz
آسمانخراشهای مدرن برای زندگی سنتی!
در این طرح به این موضوع توجه شده است که شهر بیت المقدس در اسرائیل (فلسطین اشغالی) فضایی برای رشد ندارد.به همین دلیل با ترکیب زندگی مدرن شهری و همچنین نیازهای کشاورزی معماران اسرائیلی Michael Leef و Tahel Shaar این مشکل را حل کرده اند. مشکل دوگانه رشد جمعیت و کمبود منابع طبیعی.
آسمانخراش گرمابی در تایپه تایوان
آسمانخراش گرمابی در تایپه تایوان با گرفتن گرمای سیستم حمل و نقل به کمک رودخانه نزدیکش باعث بهبود کیفیت آب این رودخانه نیز میشود. این آسمانخراش توسط Wendy Teo Boon طراحی شده است.
آسمانخراش Porifera در پاریس
آسمانخراش Porifera در پاریس با گرفتن انرژی مورد نیازش از نور خورشید – باد و انرژی جنبشی یکی از هماهنگترین آسمانخراشها با محیط زیست است. این آسمانخراش توسط Nicolas Jomain و Boriana Tchonkova طراحی شده است.
آسمانخراشی در وسط جنگل
آسمانخراش ساخته شده از ورقهای چوبی یک طرح آینده نگرانه برای برزیل است. زمانی که جنگل زدایی یک مشکل بحرانی باشد. طراحان: Thomas Kozelsky – Patrick Bedraf و Dimitrie Andrei Stefanescu
خانه ای که محل آرامشی است برای من و شما می تواند سلب آرامشی باشد برای این کره خاکی در صورتیکه ندانیم چطور امکاناتی را درآن بکار بریم که مخل محیط زیست نبوده و از بین برنده کره خاکی نباشد .
در این مقاله که قسمت اعظم آن ترجمه شده از آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده می باشد، سعی شده است که در مورد تک تک امکانات و اجزائی که در یک خانه مورد استفاده قرار می گیرد، صحبت به میان آورده که چگونه می شود امکاناتی را مورد استفاده قرار دهیم که اصطلاحا *** بوده و در حفظ محیط زیست موثر باشند.
همانطور که می دانیم هر خانه ای تشکیل شده از فضاهای به هم پیوسته ای که در کنار یکدیگر یک خانه را تشکیل می دهند، برای ترتیب بهتر موضوعات ، توضیحات در مورد امکانات را فضا به فضا می آوریم.
برای اولین موضوع و اولین فضا از امکانات و تجهیزات مورد استفاده در یک اتاق خواب شروع می کنیم:
اتاق خواب
اتاق خواب اغلب دارای فرصت های زیادی برای صرفه جویی در انرژی و ایجاد محیط سبزتر و سالمتر هستند. در این بخش، ما ابتدا از اجزای اتاق خواب صحبت می کنیم که دارای ویژگی های زیست محیطی، از جمله تجهیزات الکترونیکی، مبلمان، کفپوش و ..است. سپس،درمورد فعالیت های روزمره ای است که شما می توانید در اتاق خواب انجام دهید، بحث می کنیم، از جمله تغییرات آسان مربوط به تمیز کردن، خرید، و عادات.
اجزای اتاق خواب
محصولاتی را در هنگام خرید انتخاب کنید که دارای برچسب انرژی کارآمد(بعنوان مثال : ENERGY STAR®) می باشند .از جمله :
لوازم الکترونیکی:
تلویزیون—دی وی دی پلیر – تلفن بی سیم – استریو
قابل ذکر است انرژی استار نام محصولات با کارایی سخت و دستورالعمل تعیین شده توسط آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا و وزارت انرژی ایالات متحده است.
مبلمان ***:
در هنگام انتخاب مبلمان برای اتاق خواب خود ، ازجمله مبلمان و دکوراسیون، محصولات سازگار با محیط زیست در نظر گرفته شده و ترجیح داده شود. محصولات سازگار با محیط زیست ترجیح داده شده، آنهائی هستند که بطور کلی جنبه”سبزتر” را نسبت به همتایان معمولی خود در نظر گرفته اند.
محتوای قابل بازیافت یکی از عوامل در تعیین یک محصول سازگار با محیط زیست است. بطور مثال در نظر بگیرید مبلمان ساخته شده از محتوای بازیافتی یا مواد اصلاح شده و قطعات ساخته شده از مواد پایدار، مانند چوب جنگلی .
از جمله آنهائی که می تواند در مسائل مربوط به کیفیت هوای داخل ساختمان تاثیر گذارد ترکیبات آلی فرار (VOCS).هستند.
ترکیبات آلی فرار توسط آرایه وسیعی از محصولات از جمله اثاثه یا لوازم داخلی، رنگها و لاک ها، چسب ها، و حلال منتشر می شود. برخی از ترکیبات آلی کمک به آلودگی هوای داخل ساختمان است.
فرمالدئید به عنوان مثال از ترکیبات آلی مشترک است که در ساخت مبلمان و مواد، از جمله بسیاری از انواع تخته خرده (قفسه بندی، در کابینتها، و مبلمان-) قاب تخته سه لا چوب جنگلی )پوشش های تزئینی دیواری، کابینت، مبلمان و ( .و تخته فیبر با چگالی متوسط )برای کشو، کابینت، و بالای مبلمان) استفاده می شود. انواع ترکیبات آلی دیگر شامل بنزن، xylene، تولوئن،
پس بدنبال محصولاتی باشید که حاوی مقدار کم مواد آلی باشند یا اصلا مواد آلی در آنها استفاده نشده باشد(مثلا تخت هائی که برای مونتاژ آنها از هیچگونه چسبی استفاده نشده باشد و بمثلا بصورت چفت شدن اجزا با هم مونتاژ شده باشند.
کفپوش
هنگام انتخاب نوع کفپوش برای اتاق خواب ، شما باید محصولات سازگار با محیط زیست ترجیح داده شده، در نظر گرفتن اینکه آیا فرش، کف چوب، کاشی، و یا دیگرموارد جایگزین آن می شود.
فرش
بسیاری از مردم آگاه هستند از سلامت و نگرانی های زیست محیطی مرتبط با فرش، از جمله کیفیت هوای داخل. تولید گازهای گلخانه ای مواد شیمیایی ، از عملیات ساخت و دفع، و اثرات مواد زائد جامد است.
انواع مختلفی از ترکیبات آلی فرار (VOCS) می تواند از خود فرش و یا از مواد همراه ساطع شود به عنوان مثال، چسب مورد استفاده در هنگام نصب)، به خصوص اگر نصب شده به طور نادرست باشد ، در امریکا فرش ها با موادی مثل چسب نصب می شوند (هر چند انتشار VOC از فرش جدید پس از نصب به طور معمول در عرض ۴۸ تا ۷۲ ساعت به سطوح بسیار پایین سقوط می کند زمانی که همراه با تهویه خوب باشد.
علاوه بر این، فرش هائی که وارد جریان زباله می شود( در ایالات متحده هر سال چهار هزار پوند فرش وارد سیستم زباله می شود)، وبا توجه به طبیعت بزرگ بودن فرش، ایجاد مشکلاتی برای جمع آوری و دست زدن به عملیات زباله می نماید
.انواع مواد موجود در فرش بازیافت را دشوار می کند ، اگرچه تولید کنندگان فرش برنامه هایی چند برای جهش به عقب و بازیافت دارند
. در هنگام انتخاب یک فرش، برخی از ویژگی های زیست محیطی را دنبال کنید:
حاوی ترکیبات آلی کم باشد
نداشتن رنگ سمی
قابل بازیافت
محتویات قابل بازیافت،
از خانه ای که در تصاویر مشاهده می کنید می توان به عنوان شاهکاری در معماری معاصر یاد کرد. زیربنای این خانه ۱۳۰۰ متر مربع است و در دو طبقه با ۵ اتاق خواب و ۵ سرویس بهداشتی شامل دستشویی و حمام مجزا ساخته شده است. مواد و مصالح به کار رفته شده در ساختمان این بنا همه سازگار با محیط زیست بوده و قابلیت بازگشت به چرخه طبیعی را خواهند داشت. در بالای پشت بام یک باغچه بسیار زیبا بنا شده است، چوب های به کار رفته شده از چوب درخت سدر است. دارای محفظه ذخیره سازی آب باران زمنیی و هوایی نیز می باشد و مجهز به سیستم گرمایشی خورشیدی هم هست. زمانیکه صحبت از ذخیره سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی به میان می آید این خانه جای خود را در میان منتقدان به خوبی باز می کند. ظاهر بیرونی بنا نیز سازگاری زیادی با محیط پیرامونن خود برقرار کرده است، گویی به نوعی در آن محو شده و جزئی از طبیعت است. از هر جهت که به آن نگاه می کنید ظاهر زیبای آن شما را مجذوب خود خواهد کرد.
منبع: پژوهشکده