دانلود مقاله ویژگی‌های شهر اسلامی


دانلود مقاله ویژگی‌های شهر اسلامی

نظام‌های اجتماعی و سیاسی – صرف‌نظر از نوع و ماهیت خود، همواره مبتنی بر دستگاه‌های فلسفی، اخلاقی و هنجاری پیچیده‌ای هستند، به گونه ای که می‌توان مدعی شد، که بدون وجود یک نظام فکری و نظری، اساساً نظام‌های اجتماعی امکان تحقق عینی ندارند و اگر هم امکان تحقق داشته باشد، تداوم آن غیرممکن می‌نماید. نظام سیاسی و اجتماعی در یک جامعه اسلامی نیز از این قاعده‌ی کلی مستثنی نیست و تحقق و تداوم آن در عالم خارج، منوط به پشتوانه‌ی نظری و فلسفی است. با عنایت به این نکته، در این مقاله نگارنده بر آن است تا مؤلف و ویژگی‌های یک، شهر اسلامی را در خلال متون دینی و سیره نظری و عملی ائمه علیهم‌السلام، بازشناسایی نماید. به عبارت دیگر، سؤال اساسی آن است که «مؤلف ها و ویژگی‌های یک شهر اسلامی چیست؟» به منظور پاسخگوی به این سؤال، نویسنده در وهله‌ی نخست مفهوم اساسی، خیر و سعادت «که محور اساسی دستگاه‌های فکری و فلسفه‌ی سیاسی است، را در دیر اسلامی به بحث می‌گذارد، در وهم بعد نیز مؤلف‌های ذیل به عنوان مهم‌ترین خصلت‌های یک شهر اسلامی طرح و مورد کنکاش قرار می‌گیرد:

  1. اصل خدا محوری و حاکمیت خداوند (اصل حاکمیت قانون الهی)
  2. اصل استقلال و تساوی مدنی (اصل حاکمیت انسان بر سرنوشت خویش و برابری در برابر قانون)

3.     برقراری عدالت، برابری و مساوات

4.     تعریف و تنظیم روابط اجتماعی بر اساس هنجارها و الگوهای دینی
  1. قاعده متعهد و مسؤولیت افراد
  2. آزادی (عقیده، بیان، مخالفان، اجتماع و آزادی انتقاد)
7.     اصل‌اخوه، برادری، گذشت، ایثار‌ و حس همدردی

8.     قانونگرایی

9.     نظم

  1. برقراری قاعده تعاون، همکاری و مشارکت همگانی
  2. برپایی و حاکمیت علایم و نشانه های دین
  3. اصل متقابل بودن حقوق و احترام به حقوق یکدیگر
  4. اعتماد و حسن نیت نسبت به یکدیگر
  5. وفای به عهد
  6. برقراری امنیت (جانی، مالی، شخصیتی و در‌حوزه‌ی خصوصی)
  7. اصل مشاورت و شورایی بودن امور
  8. توسعه اقتصادی و اجتماعی

لازم به یادآوری است که روابط و انتظام زندگی اجتماعی اساساً در دو سطح قابل بررسی است: یکی روابط میان شهروندان و نهادهای سیاسی است که در این چهارچوب روابط میان این دو و حقوق و وظایف متقابل آنها قابل بحث است و دیگری روابط فیمابین خود شهروندان است. این مقام در حد امکان هر دو سطح را به صورت اجمالی به بحث می گذارد.

 

 

فهرست مطالب:

مقدمه                                                                                                   1

ویژگی‌ها و مؤلف‌های شهر اسلامی

1- اصل توحید و خدا محوری                                                              2

2- حفظ کرامت و عزت نفس آدمی                                                        10

3- عدالت                                                                                     13

4- آزادی و برابری                                                                           18

5- امنیت                                                                                      25

6- اصل مسئولیت و عطوفت به طبیعت                                                    29

نتیجه‌گیری                                                                                              35

 

مقدمه

بحث در خصوص این که یک شهر اسلامی چیست و دارای چه ویژگیها و مؤلفهای است امروزه مطلبی اساسی است. به نظر می‌رسد پاسخگویی به این سؤوالات مستلزم آن است تا ما آرمان‌‌شهر اسلامی را بازشناسائی کنیم و با شناسائی آن باید تلاش نمیاییم، تا آن را تحقق دهیم. این آرمان‌شهر اسلامی به نظر نگارنده دارای مؤلف‌ها و ویژگی‌های خاص است که آنرا از سایر شهر و جوامع دیگر تمایز می‌‌‌کند. این مؤلف‌ها و ویژگی‌ها در واقع ناظر به نوع نگاه انسان مؤمن و مسلمان به پدیده‌های  نظیر دنیا، آخرت، انسان و جهان و خدا است. در این نوشتار می کوشم تا برخی از این ویژگی‌ها و خصلت را بیان نمایم و در این ارتباط اصول و خصلت‌های ذیل مورد بحث و بررسی قرار گرفته است: اصل حاکمیت خدا، عدالت و برابری، کرامت و بزرگواری انسان، امنیت، آزادی و اصل عطوفت و مسؤولیت نسبت به طبیعت.

ویژگی و مؤلفه‌های شهر اسلامی:

1.     اصل توحید و خدا محوری:

براساس نگرش دینی به هستی و کون آفریده‌ی خداوند است. نظام هستی که دربرگیرنده‌ی آسمانها، جمادات، گیاهان، حیوانات، ملایک، انسانها و … می باشد، بر اثر تصادف به وجود نیامده است و خود آفرینده‌ی خود نیست. چنین مجموعه‌ی پیچیده ای نیازمند، آفریدگاری توانا، قادر، حکیم، دانا و خردمند است و چنین آفریدگاری، خداوند یکتا می‌باشد. علاوه بر آن، خداوند خود نیز، مالک، مدبر و تنظیم‌کننده‌ی چنین مخلوقاتی می‌باشد. هستیِ خلق شده، تحت اراده‌ی قوی و شکست‌ناپذیر ی است و گوش به فرمان وی است.

حاکمیت و مالکیت پروردگار بر هستی نیز مطلق، تجزیه ناپذیر و انتقال ناپذیر است فرمانروایی بر کون، به جز برای خداوند، از آن کسی نیست و نه می‌تواند باشد و نه کسی حق دارد که خود را شریک و سهیم در آن بداند و اگر کسی هم چنین ادعایی کند، قادر به آن نیست.

خداوند بر همه چیز، قدرت و سلطه دارد، عالم و بصیر و توانا است. از هر عیب و نقص مبرا می‌باشد و همواره پیدا و هوشیار و بر امور آگاه. همه موجودات بدون استثنا تحت فرمان اویند، نفع و ضرر تابع اراده‌ی شکست ناپذیر چنین پروردگاری است. مرگ و ممات و حیات موجودات به دست اوست و او می‌باشد که می‌میراند و زنده می‌‌‌کند، روزی می‌دهد، هدایت و گمراه می‌‌‌کند، خداوند ملجأ و پناهگاه همگان است، همه نیازمند به اویند و وی بی‌نیاز از همه چیز و همه کس است. به طور خلاصه، خداوند متعال است، هستی مخلوق اوست و احدی وی را در این خلقت شریک و معاون نیست و کسی وی را در این صفت هم نبرد و هم رزم نیست.

 

فرمت فایل: Word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 23
حجم: 173 کیلوبایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *