مقاله ی سمینار مسائل شهری سنجش شاخص های تاثیر گذار بر هویت محله


مقاله ی سمینار مسائل شهری سنجش شاخص های تاثیر گذار بر هویت محله

نمونه موردی : محله ی 7 اولر(عمار)

چکیده:

پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با استفاده از تکنیک freedman (spss) به ارزیابی شاخص های هویت بخش در محله ی 7 اولر شهرستان ارومیه پرداخته است. نتایج بررسی ها نشان می دهد مولفه اجتماعی با میانگین رتبه 4 بیشترین تاثیر را در هویت محله 7 اولر را دارد. مولفه تاریخی با میانگین رتبه 33/2 کمترین تاثیر را در هویت این محله دراد. همچنین مولفه های فردی خانواری و کالبدی هر کدام با میانگین رتبه 3 در رتبه دوم تاثیرگذاری بر هویت محله مورد نظر را دارند. حفظ و تقویت شاخص های هویت بخش ، گامی موثر در جهت حفظ ارتباطات محله ای ، امنیت و آسایش شهروندان است. در پایان تحقیق روش ها و راهکارهایی جهت حفظ و ارتقاء هویت محله ارائه شده است.

کلید واژه: هویت، شهرستان ارومیه، تکنیک freedman

1- مقدمه :

شهرها و فضاهای شهری از استقلال، شخصیت و هویت ویژه ای برخوردار هستند ، در حالی که آنچه از شهرها در ذهن عموم مردم شکل گرفته است ، تنها مجموعه ای از ساختمان های بلند ، پارک ها و خیابان هاست. شهر مکانی است که تعاملات شهری در آن به وقوع می پیوندد و مردم حس شهروندی نسبت به شهر خود دارند. به عبارتی ، آنچه شهر را می سازد ، ساختمان های عظیم و پارک ها نیستند ، بلکه مردم خود شهرند که با تمام ویژگی های منحصر به فردشان و در حقیقت ، هویت شهری و شهروندیشان ، شهر را می سازند(نوفل،کلبادی،پورجعفر، 1388:58).

در مفهوم هویت شهری و عناصر سازنده آن می توان بر موضوعاتی همچون : “زمان ، مکان ، قومیت ، اعتقادات ، آداب و رسوم ، زبان و گویش مشترک و تاریخچه” اشاره کرد. هویت از آن جا که ریشه در تاریخ زندگی اجتماعی بشر دارد ، دارای بعد زمانی است. همچنین ، در این مفهوم نوعی تعلق به سرزمین وجود دارد که به هویت بعد مکانی نیز می دهد(همان:58)

2-مبانی نظری تحقیق

تعریف هویت :

حوزه معنایی عام ( واژه شناسی) :

طبق تعریف «فرهنگ معین» ؛ آنچه که موجب شناسایی شخص باشد ، یعنی آنچه که باعث تمایز یک فرد از فرد دیگری باشد. «فرهنگ عمید» ، هویت را حقیقت شیء یا شخص می داند مه مشتمل بر صفات جوهری او باشد. «فرهنگ آکسفورد» به عنوان چیستی و کیستی فرد ، از هویت یاد می کند.

هویت ، بخشی از شخصیت وجودی هر انسان است که هویت فردی او را می سازد. مکانی است که خود را با آن می شناسد و به دیگران می شناساند. در واقع ، میان فرد و مکان رابطه ای عمیق تر از صرف بودن یا تجربه کردن آن مکان برقرار است (رضازاده ،1380: 6).

طبق تعریف متداول ، هویت ، احساس تعلق خاطر به مجموعه ای مادی و معنوی است که عناصر آن از قبل شکل گرفته اند.

حوزه معنایی خاص:

هویت شهری و شهرسازی هویتی:

یکی از نیازهای اجتماعی انسان ، احساس امنیت و حس تعلق است. در این راستا ، هویت و عناصر هویتی در زندگی انسان موجب آرامش و ایجاد اعتماد به نفس و میل به داشتن تلاش همراه با احساس امنیت می شود هویت در شهر به واسطه ایجاد و تداعی «خاطرات عمومی» در شهروندان و تعلق خاطر را نزد آن ها فراهم کرده و شهرنشینان را به سوی «شهروند شدن» که گستره ای فعال تر از ساکن شدن صرف در شهر را دارد ، هدایت می کند. هرچند  که هویت شهر خود معلول فرهنگ شهروندان آن است ، فرآیند شهروند سازی را نیز تحت تاثیر قرار داده و می تواند باعث تدوین معیارهای مرتبط با مشارکت و قضاوت نزد ناظران و ساکنان گردد. (موثقی ایرملو ،1385).

هویت شهری زمانی معنا دار خواهد بود که تبلور عینی در فیزیک شهر داشته و در واقع کالبد بیرونی شهر نمادی از هویت شهری باشد (بیشابور ،: 1387). هوی یک شهر را می توان از جنبه های مختلف (کالبدی و طبیعی – انسانی- اجتماعی و تاریخی- اقتصادی) بررسی نمود. در واقع ، شکل گیری هویت شهری تحت تاثیر فرهنگ ، شکل طبیعی، تاریخ و کالبد مصنوع شهر قرار دارد. در ادامه به بررسی تعاریفی در باب هویت و جنبه های شهری هویت پرداخته می شود :

 

فرمت فایل: Word (قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 11
حجم: 203 کیلوبایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *