دانلود مقاله مقایسهی تطبیقی شاخصهای تحقیق و توسعه در کشورهای: ایران، کره جنوبی، مالزی و ترکیه (در 25 سال اخیر)
چکیده
در این تحقیق، شاخصهای توسعه (مرتبط با پژوهش) از نظر بانک جهانی در ایران، با کشورهای ترکیه، کره، و مالزی که از لحاظ فرهنگی تشابهاتی با هم دارند، و روند مدنیزاسیون و توسعهی صنعتی در آنها تقریباً همزمان و از دههی 1960 شروع شده، مورد مقایسه قرارگرفت. پس از بررسی دادهها که عمدتاً از سایتهای بانک جهانی و WebOfKnowledge استخراج شد، مشاهد شد که وضعیت کره در بیشتر موارد نسبت چهار کشور دیگر برتری قابل ملاحظهای دارد. وضعیت ایران در بعضی از شاخصها از جمله «تعداد مقالات نمایه شده در ISI» رو به بهبود بوده، و در بعضی دیگر با افت و خیز همراه است. نکته مهم دیگر توسعه بخش خدمات در کشورهای دیگر است که در ایران به این مهم کم توجهی شده است.
در نهایت، افزایش سهم تحقیقات از تولید ناخالص داخلی و در مراحل بعد افزایش تعداد محقق و واحدهای تحقیق و توسعه، به عنوان راهکاری برای بهبود وضعیت شاخصهای مورد بررسی، پیشنهاد شد.
کلید واژه : پژوهش، شاخصهای تحقیق و توسعه، مقایسه تطبیقی، ایران، کره، مالزی، ترکیه
1. مقدمه
از آنجا که اصطلاحات توسعهیافته، درحال توسعه و توسعهنیافته را میتوان دو انتها و میانهی یک پیوستار تلقی کرد که فقط کشورهای معدودی جایگاه خود را در سمت توسعهیافتگی میدانند و سایر کشورها به زعم خود سعی میکنند خود را از میانههای این پیوستار به سمت توسعهیافتگی برسانند. اما از آنجا که برای توسعهیافتگی انتهایی نمیتوان متصور بود، کشورهای درحال توسعه سعی میکنند کشورهای توسعه یافتهتر را الگوی خود قرار داده و خود را به آنها نزدیک کنند. اما اندازهگیری اینکه چقدر به اهداف خود دست یافتهاند نیازمند ابزارهایی است که محققان و سازمانهای تحقیقاتی متعددی مانند بانک جهانی سعی در ارائهی شاخصهایی برای این منظور کرده و اطلاعات کشورهای مختلف را همه ساله در سایتها و انتشارات خود منتشر میکنند.
در این تحقیق شاخصهای توسعه (مرتبط با پژوهش) از نظر بانک جهانی در ایران را با کشورهای ترکیه، کره جنوبی، و مالزی که از نظر مسایل فرهنگی و شروع برنامههای مدرنیزاسیون و توسعهی صنعتی، تشابهاتی با هم دارند، مورد مقایسه قرار میگیرند.
تاسال 1340 کل تعداد مراکز تحقیقاتی موجود در کشور از تعداد انگشتان یک دست فراتر نمیرفت که از جملهی آنها میتوان به موسسهی تحقیقاتی پاستور اشاره کرد که در سال 1299 تأسیس شده بود. اما در دههی 40 مراکز تحقیقاتی متعددی تأسیس شدند که با افزایش درآمدهای دولت در سالهای 53 و 54 بودجه و امکانات قابل توجهی به تحقیقات اختصاص یافت که تا سال 1357 ادامه داشت (وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، 1368، 3 تا 18). میتوان گفت که تا قبل از انقلاب، تحقیقات، جایگاه روشنی در کشور نداشته و یا بسیار کمرنگ بوده است.
در سال 1368 پس از پایان جنگ تحمیلی، برنامه تحقیقات در ایران تدوین شد (فهیم یحیایی، 1372، 157)، در سال 1375 فصل تحقیقات در قانون بودجه کل کشور در ذیل امور اجتماعی با ده برنامه ایجاد گردید (شورای پژوهشهای علمی کشور، 1377، 2 و 105) و در حال حاضر بودجهی تحقیقات در قالب چندین برنامه به فعالیتهای پژوهشی اختصاص مییابد.
این فایل ورد در 31 صفحه به خدمتتون ارئه میشود.