مسجد جامع، در معماری دوره اسلامی ایران، به مسجدی گفته میشده که در هر شهر برای اجتماع مردم توسط حاکمان تأسیس میشده و نمازهای گروهی مهم مانند نماز جمعه و نماز عید در آن اقامه میشدهاست و به همین علت در مقیاس بزرگتر ساخته شدهاست.
کاربردها
گردهم آیی: از کاربردهای اصلی مسجد جامع گرد هم آوردن ساکنان یک شهر برای ارتباط با حاکمان بودهاست. بر خلاف سایر مسجدها، مسجد جامع تنها محل برگزاری نمازهای روزانه نبوده بلکه بیشتر جایی برای اطلاع رسانی حاکمان به مردم بودهاست.
نماز جمعه: بنابر فقه اسلامی، هر شهر معمولاً تنها یک مکان برای برگزاری نمازجمعه دارد و از همین روی مسجدهای جامع که دارای فضای بزرگتر بودهاند جایگاه برپایی نماز جمعه هم بودهاند.
نماز عید: نمازهای دو عید بزرگ مسلمانان یعنی نماز عید فطرو نماز عید قربان در مسجدهای جامع برپا میشده
میتوان گفت که تمام شهرهای ایران، مسجدی با نام مسجد جامع دارند.
از مساجد جامع شهرهای ایران میتوان به مسجد جامع کبیر یزدبه لحاظ منحصر به فرد بودن معماری و مسجد جمعه اصفهان به لحاظ سابقه تاریخی (آتشکده زرتشتیان) اشاره نمود.
شناخت تصویری تاریخچه مسجد جامع یزد
مسجد اولیه که به مسجد عتیق شهرت داشته، توسط گرشاسب پایه ریزی میشود. ماکسیم سیرو در رساله خود درختواره خاندان آل کاکویه را ترسیم کرده است، البته باید توجه داشت درستی یا نادرستی آن، احتیاج به نظر اساتید تاریخ دارد.
گرشاسب بن علی بن فرامرز بن علاء الدوله کالنجار (کالیجار).
علاءالدوله در آخر نام وی، همان گرشاسب اول است که حاکم همدان بوده است. از طرفی دیگر سال وفات گرشاسب دوم در کتاب یادگارهای یزد ۵۲۷ ذکر شده است که به سال ذکر شده در رساله ماکسیم سیرو یعنی ۵۱۳ نزدیکتر است، ضمن اینکه ماکسیم سیرو نیز سال وفات وی را تقریبی ذکر کرده است.
آل کاکویه شاخهای از سرسلسله اصلی، یعنی آلبویه است. در زمان حکومت روشن اندیش آلبویه، آبادانیهای فراوانی شد، چه در بخش معماری و چه در بخش رشد فرهنگی.
بنای این مسجد در داخل حصار شهر، یعنی در ناحیه شارستان، ساخته شده. از حصار شهر در زمان آلبویه اثری باقی نمانده است و تنها میتوان حدود آن را از متنهای تاریخی ثبت شده، بدست آورد.
به همراه کلیه تصاویر + پلان + مقاطع + بررسی تزئینات که در یک فایل پاورپوینت 50 صفحه ای خدمت شما عزیزان ارائه میگرد.